Медия без
политическа реклама

Израел готви удар срещу последните 4 батальона на "Хамас"

Гражданското население на Рафа ще бъде евакуирано, за да не служи като жив щит

09 Февр. 2024Обновена
Изтърбушена от снаряд сграда в Рафа.
ЕПА/БГНЕС
Изтърбушена от снаряд сграда в Рафа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нареди на военните да подготвят план за евакуация на цивилното население и за ликвидиране на останалите четири батальона на радикалното движение "Хамас" в град Рафа, южната част на Ивицата Газа. 

"Невъзможно е да се постигне целта за унищожаване на "Хамас", като се оставят четири батальона на терористите в Рафа. Ясно е, че мащабната операция изисква евакуация на цивилното население от зоните на военните действия. Ето защо министър-председателят инструктира ЦАХАЛ и службите за сигурност да представят на кабинета двоен план: както за евакуация на населението, така и за ликвидиране на батальоните на [Хамас]", се казва в съобщение на премиерската канцелария.

ТРЕВОГА СРЕД ПАЛЕСТИНЦИТЕ

От кабинета на палестинския президент Махмуд Абас съобщиха, че планът, обявен от израелския премиер Бенямин Нетаняху за военна ескалация в град Рафа в южния край на Ивицата Газа, има за цел да прогони палестинците от техните земи. 

Абас изрази угриженост по въпроса, като каза, че планът има за цел да принуди палестинците да напуснат Газа, наричайки заповедта на Нетаняху "реална заплаха". "Време е всеки да поеме отговорността да се изправи срещу създаването на друга Накба (арабско-израелската война от 1948 г., известна като "катастрофа"), която ще тласне целия регион в безкрайни войни“, каза той.

Службата на Абас, която ръководи палестинската администрация, упражняваща частично самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, заяви, че държи както израелското правителство, така и администрацията на САЩ отговорни за последствията от плана.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хамас, Рафа