Медия без
политическа реклама

Иран ще купи руски изтребители Су-35

През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва, включително военни

11 Март 2023
архив

Иран е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия, съобщиха държавните медии в страната, предаде АФП, цитирана от БНР.

Военновъздушните сили на засегнатия от санкции Иран разполагат със застаряващ флот от самолети и се мъчат да придобият резервни части, за да летят бойни им самолети, отбелязва агенцията. В изявление до ООН Техеран каза, че е започнал да се обръща към "държави за закупуване на бойни самолети", за да попълни флота си след войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.

"Русия обяви, че е готова да ги продаде", след като през октомври 2020 г. изтече срокът на ограниченията за закупуването на конвенционални оръжия от Иран съгласно Резолюция 2231 на ООН, се казва в изявлението, разпространено от официалната информационна агенция ИРНА."Бойните самолети Су-35 са технически приемливи за Иран“, се посочва в него.

През последната година Техеран изгради силни връзки с Москва в различни сектори, включително военните.

Киев обвини Техеран, че доставя на Москва дронове Шахед-136 "камикадзе", използвани при атаки срещу цивилни цели след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година - твърдение, което Ислямската република отрича.

Съединените щати изразиха безпокойство от нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, като говорителят на Пентагона Джон Кърби предупреди през декември, че изглежда Русия вероятно ще продаде на Иран изтребители.

Кърби каза, че според някои съобщения ирански пилоти са обучавани за управление на самолети "Сухой" в Русия и че Техеран може да получи самолети догодина, което "значително ще подсили военновъздушните сили на Иран в сравнение с регионалните му съседи".

В момента Иран разполага предимно с руски изтребители МиГ и "Сухой", които датират от съветската епоха, както и някои китайски самолети, включително Ф-7. Някои американски изтребители Ф-4 и Ф-5, датиращи отпреди Ислямската революция от 1979 г., също са част от флота му.

Съединените щати започнаха да налагат отново санкции на Иран през 2019 г., година след едностранното оттегляне от иранската ядрена сделка при тогавашния президент Доналд Тръмп.

Споразумението от 2015 г. даде на Иран облекчение от международните санкции в замяна на ограничаване на подозрителната му ядрена програма.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иран, Русия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?