Медия без
политическа реклама

В Хърватия цените вече са в куни и в евро

На 1 януари 2023 г. банковите депозити и кредитите ще бъдат конвертирани в евро, докато на пазара още 15 дни ще се борави и с двете валути

05 Септ. 2022
undefined

На пазар в Загреб, на кафе в Дубровник, на фризьор в Сплит – сметките за стоките и услугите в Хърватия все още се плащат в куни, но цените от днес задължително трябва да са ясно указани и в местната валута, и в единната европейска валута. Така ще бъде до края на декември 2023 година, като целта на мярката е да бъдат по-добре защитени потребителите.

Обменът на валутата става при фиксиран курс от 1 евро за 7,53450 хърватски куни, установен от регламент на ЕС.

През юли Евросъюзът приключи процедурите и даде окончателното си одобрение Хърватия да стане 20-ият пълноправен член на европейския валутен съюз от първи януари догодина. Две години по-рано, заедно с България, страната стана част от Европейския валутен механизъм (ERMII), т.нар. чакалня на еврозоната, система за управление на колебанията на обменните курсове и трасиране на пътя за влизане в еврозоната. Системата включва и надзор от ЕЦБ на водещите банки в съответната държава.

Към днешна дата вече цените в Хърватия трябва да бъдат ясно указани в евро и куни, лесно да се четат и разбират, да бъдат изразени така, че да не се подвеждат потребителите. Заплатите за август, изплащани след 5 септември, също ще трябва да бъдат указани в двете валути, както и пенсиите.

Освен това търговците ще трябва да посочват цените за единица мярка в евро и куни, тъй като най-често става дума за неща от първа необходимост, например храна, прах за пране, козметични продукти за лицето и тялото и т.н. Ако например си купувате 300 грама сирене, цената трябва да бъде посочена в евро и куни и за тези 300 грама, и за килограм.

В търговските вериги двойното указваните цени се появиха още през август.

Притесненията

Според проучване, публикувано от хърватските медии в края на май, а изготвено по инициатива на хърватската евродепутатка Биляна Борзан, 29,9 процента от анкетираните са на мнение, че Хърватия не е готова за въвеждането на еврото от първи януари, докато 45,5 процента са на обратното мнение, а 24,7 на сто не са съгласни нито с едното, нито с другата позиция.

Освен това според 86,2 процента от запитаните приемането на еврото ще бъде използвано за вдигане на цените.

Тогава Борзан даде за пример Словения и Латвия. По думите й в Словения брутните заплати са се вдигнали с 46 процента, докато цените са се увеличили с 26 на сто след въвеждането на еврото, а в Латвия съответно с 67 процента и 10 на сто.

Никой не трябва да се притеснява, че ще се стигне до някакви злоупотреби, че някой ще злоупотреби и ще закръгля курса, заяви пред телевизия Ен 1 председателят на сдружението за търговия Ивица Катавич.

Мнозина обаче се опасяват, че цените на услугите и продуктите ще скочат след въвеждането на еврото заради закръглянето нагоре при цените. Ана Кнежевич, председател на Хърватската асоциация за защита на потребителите, изтъкна пред информационния сайт „24 сата“, че освен фиксирания обменен курс, по който куната ще се конвертира в евро, има и други механизми за защита на потребителите - например тайни купувачи излизат на терен и проверяват на място как се прилагат правилата. Тя уточни, че закръгляне при конвертирането не трябва да има, а трябва да се използва и шестте цифри (7,53450 куни за евро), след това цената в евро може да бъде закръглена според правилата до втория знак след десетичната запетая. При нередности са осигурени възможности потребителите да подадат сигнал.

Кнежевич допълни, че ще има и изключения от двойното представяне на цените – например при билетите, книгите, амбалажа за връщане. Двойните цени не са задължителни на пазарите и будките.

Какво следва от началото на 2023 г.

От първи януари, деня на въвеждането на еврото, започва да тече 14-дневен период на едновременно ползване на двете валути, в който плащанията в брой ще бъдат възможни както в куни, така и в евро. От същия ден банковите депозити и кредити в куни ще бъдат конвертирани в евро.

Хърватите ще могат за заменят куните си в брой с евро през цялата 2023 година. Обмяната на хърватската валута в брой ще бъде възможна и след изтичане на 12 месеца от въвеждането на еврото в Хърватската народна банка безплатно - за банкноти без ограничение във времето, а за монети до три години от въвеждането на еврото.
/БТА/

 

Ключови думи:

Хърватия, куни, евро

Още по темата