Медия без
политическа реклама

Гърция задържа поляци заради заснемане на военноморска зона

Арестуваните са мъже на възраст 20 и 24 години

03 Яну. 2024
Архив ЕПА/БГНЕС
Контролирана снимка на изтребител в гръцка военна база

Гръцката полиция арестува двама поляци, които снимали с дрон военноморската база на остров Саламина край столицата Атина, предаде националната телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Мъжете на възраст 20 и 24 години са забелязани във военната зона и са отведени в полицейския участък.

Освен дрона от тях са иззети фотоапарат и два мобилни телефона, които са изпратени за проверка на съдържанието.

Властите в южната ни съседка арестуваха двама гръцки граждани и ги обвиниха в шпионаж в полза на Турция.

Срещу поляците е повдигнато обвинение за нарушаване на мерките за сигурност на защитените зони и съоръжения.

През септември миналата година гръцките власти задържаха по подозрения в шпионаж двама турци,управлявали безпилотни летателни апарати над военноморска база на остров Порос, Централна Гърция.

Гръцката полиция задържа българин, издирван от Съединените щати за нелегална продажба на Русия на американски части в сферата на високите технологии, съобщава БНР.

"Сега" припомня:

Преди три години властите в южната ни съседка арестуваха двама гръцки граждани и ги обвиниха в шпионаж в полза на Турция. Те бяха обвинени в заснемане на военни кораби и съоръжения с висока степен на сигурност, включително военни бази. 

Един от заподозрените работешекато секретар в турското консулство на остров Родос. Вторият заподозрян бе готвач на пътнически кораб, опериращ между остров Родос и Кастелоризо. Готвачът предавал информацията и кадрите, които събирал, на секретаря на консулството, съобщаваха тогава медиите.

И двамата мъже, 56-годишният готвач и 35-годишният секретар, са гръцки мюсюлмани от Тракия, североизточна Гърция, където има мюсюлманско малцинство, но част от него се самоопределя като „турско малцинство“.

Арестът им стана известен след многомесечно разследване, проведено от Националната разузнавателна служба (EYP) и отдела на подразделението за сигурност на остров Родос.

Съобщаваше се, че EYP е започнал разследването, когато е получил информация, че 35-годишният гръцки мюсюлманин, служител в турското консулство на Родос, е изразил мнения в социалните мрежи в полза на "независимостта на Тракия" и съществуването на така нареченото турско малцинство в северната част на Гърция.

Ключови думи:

Гърция, поляци, военна база

Още по темата