Медия без
политическа реклама

Гърция задържа издирван от САЩ българин за нарушаване на санкции срещу Русия

Вашинготон го обвинява, че е купувал високотехнологични американски микрочипове и ги е продавал на Москва въпреки забраната

15 Февр. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Гръцката полиция задържа българин, издирван от Съединените щати за нелегална продажба на Русия на американски части в сферата на високите технологии, съобщава БНР.

В затвора Диавата до Солун се намира български гражданин, издирван с международна заповед за "измама срещу американското правителство".

Според информация от американските власти в продължение на 5 години той е купувал високотехнологични микрочипове от САЩ, които чрез своя фирма в България е продавал на Русия въпреки забраната.

В искането на американските власти за издирването му се твърди, че тези микрочипове могат да се използват и за насочване на снаряди.

Само една от пратките към България е била на стойност 1,7 млн.долара.

Сложната система на реекспорт към Москва е установена от проверка на американското министерство на търговията. 

Очаква се решението на съда в Солун за екстрадирането на българина в САЩ. 

Името на арестувания и българската компания не се съобщават от съображение за сигурност.  

"Сега" припомня:

Руските ракети, атакуващи Украйна, може да съдържат американски компютърни чипове, стигащи до Русия с посредничество на българска компания. Това обяви на 2 май м.г. Ройтерс, позовавайки се на собствено разследване за пътя на специализираните за ракетите компоненти от САЩ до Москва, циирана от БНТ.

В центъра на събитията е московският бизнесмен Илиас Сабиров, който от години доставя на руската армия високопроизводителни компютърни чипове, произведени в САЩ. Бизнесът му се усложнява през 2014 г., когато Русия завзема полуостров Крим. По това време САЩ притискат Русия с редица нови санкции и контрол върху износа. Те силно ограничават продажбата на чиповете, които Сабиров толкова дълго време предоставя на армията на страната си.

Сабиров печели значителните суми, доставяйки тези специални чипове на руската военна машина, и санкциите не го спират да набавя още. Чиповете са специално създадени да издържат на радиация и екстремни температури. Това са военни, критични компоненти на ракетни системи и военни шпионски сателити.

През пролетта на 2015 г. Сабиров получава пакет с над 100 чипа. Американски прокурори установяват, че тези чипове са доставяни от американска компания в Остин, Тексас. Защитените от радиация чипове са били изпратени в Русия чрез фирма в България в опит да се заобиколи американското ембарго върху износа, установяват още прокурорите.

Тече наказателно дело срещу Сабиров и двама български бизнесмени - негови съучастници, а на бял свят излизат нови подробности за начина, по който е била осъществена измамата.

Заедно със Сабиров, българите Димитър и Милан Димитрови са обвинени през 2020 г. в нелегален експорт на чипове за Русия и пране на пари, твърди Ройтерс. От 2014 г. до 2019 г. с помощта на тримата мъже е извършван незаконния експорт.

Говорителката на Министерството на отбраната на САЩ Сю Гоф заявява, че чиповете, устойчиви на радиация, играят съществена роля във военните комуникации, разузнаването и наблюдението. Тя заяви: "Придобиването на радиационно-защитени технологии от агресивни държави с ядрени способности като Русия, може да ги окуражи, увеличавайки дестабилизацията на международната сигурност. Ето защо защитата на тези чипове е изключително важна за националната сигурност на САЩ."

Досега Кремъл не е отговорил на запитване относно обвиненията на САЩ, че използва измамни схеми, за да заобиколи западните санкции и ограниченията върху износа.

Сабиров отрича участие в схемата, както и връзка с България за износ на чипове. Милан Димитров също отрича обвиненията, а баща му Димитър не е открит за коментар, добавя тогава световната агенция. Към момента няма яснота дали случая в Гърция е свързан с миналогидишните разкрития и обвинения.

Ключови думи:

Гърция, българи, микрочип

Още по темата