Quantcast
Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

Четири държави от групата забраняват покупката на руско злато, обмислят се пределни цени на руския петрол
2 436
 ЕПА/БГНЕС
Плакат на срещата на Г-7 бе прожектиран снощи върху голямата ски-шанца в Гармиш-Партенкирхен. Освен образите на лидерите на седемте държави се виждат и темите на срещата: ковид, климат, глад и призивът "Време е за скок към действие"

Лидерите на групата на седемте най-развити индустриални държави Г-7 заседава от днес три дни в замъка Елмау близо до Гармиш - Партенкирхен, за да изработи обща политика срещу руската военна агресия и китайското икономическо настъпление в света. Снощи в Германия пристигна и американският президент Джо Байдън, който ще остане в Европа и за срещата на НАТО на високо равнище идния четвъртък.

Войната на Русия в Украйна и нейното отражение върху световната икономика ще бъде в центъра на вниманието. Една от първите теми ще бъде забраната за внос на руско злато от Русия. Четири държави от групата вече се отказаха от него - САЩ, Великобритания, Япония и Канада. Остава да бъдат убедени и държавите от ЕС - Франция, Германия и Италия. Друга възлова тема по отношение на Русия е налагането на пределни цени за вноса на руски петрол. Санкциите срещу руските енергоносители имаха нежелан страничен ефект да предизвикат рязко поскъпване на енергията, което доведе до увеличаване на приходите на Русия от износ дори при намалени количества.

Вторият център на вниманието на Г-7 е Китай, който направи сериозен авторитарен завой встрани от Запада, засилвайки репресиите у дома и съюзявайки се с руския президент Владимир Путин във войната в Украйна. В икономическо отношение Китай вече открито се движи в посока, различна от тази на Г-7. Той хвърля спасителен пояс на засегнатата от санкции Русия, води търговска война с Литва - членка на ЕС, заради спора за Тайван и разкъсва световните вериги за доставки.

Основната амбиция на Г-7 е големите демокрации да работят заедно по проекти, които могат да изместят инициативата на Пекин "Пояс и път" - мащабна схема от пътища, железопътни линии и пристанища, чрез която Китай упражнява политическо и търговско влияние, свързвайки фабриките си със Запада. Президентът на САЩ Джо Байдън вероятно ще ребрандира ръководената от САЩ конкурентна програма - Build Back Better World (Изграждане на по-добър свят), стартирала по време на миналогодишната среща на Г-7, като ѝ даде по-атрактивно име, коментира брюкселското издание "Политико".

Европейците ще бъдат много по-предпазливи да не разгневят твърде много Китай, докато светът се насочва към разрастваща се икономическа буря. ЕС запази относително мълчание по отношение на собствената си инициатива "Глобален портал", представена миналата година, която също бе обявена за алтернатива на "Пояс и път". Макар че европейските политици говорят много за установяването на "стратегическа автономия" и прекъсването на зависимостта от Китай, те често се отдръпват, веднага щом се появи намек за ответна заплаха срещу големите индустриални инвестиции на Европа в Китай - като например германската автомобилна индустрия.

Ако нещо би могло окончателно да втвърди европейската решимост по отношение на Китай, това е близкият съюз на Си Цзинпин с Русия, който се превърна в основна стратегическа тревога за европейците в светлината на нахлуването в Украйна.

Ключови думи:

Г-7, Русия, Китай, ЕС, САЩ

Още

Държавният секретар на САЩ отиде в Африка да тушира руското влияние

07.08.2022

1675
Русия масово отвлича украинци

07.08.2022

4472
12 европейски страни ограничиха движението на руснаци

06.08.2022

6303