Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция не схваща позицията на България за РС Македония

Въпреки това Париж настоява за бързо отпадане на българското вето за начало на преговори със Скопие

Светослав Терзиев
Усилията на Клеман Бон да разбере позицията на България за РС Македония постигнаха частичен успех

Франция постигна частичен успех да разбере позицията на България за ветото над преговорите с РС Македония за членство в ЕС. Държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон, който бе на посещение в София преди началото на френското председателство на Съвета на Европейския съюз отговори по следния начин на въпрос на в. "Сега" дали разбира каква е българската позиция за РСМ:

"Не претендирам да разбирам всичко онова, което засяга дългата обща история (между България и Северна Македония - б.р.). От това, което разбрах, има воля да се продължи процесът, включително и от страна на България. Все още има трудности по някои точки – реч на омразата, дискриминацията, признаване на малцинства. Ние все още не сме достигнали момента, в който България е готова да приеме стартирането на преговорите".

Клеман Бон разговаря вчера с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска. България бе последната спирка от неговата обиколка във всички държави от ЕС, където представи приоритетите на предстоящото френско председателство. По думите му разговорите с представителите на българското правителство са създали у него надежда, че има възможност разногласията с РС Македония да бъдат преодолени в рамките на няколко месеца.

Европейските партньори на България гледат с неразбиране на нейното вето, защото когато бе наложено от правителството на Бойко Борисов се твърдеше, че причината е липсата на напредък по споровете за общата история на двете държави, а сега София настоява, че причина е дискриминацията на македонските граждани с българско самосъзнание. От нея произтича езикът на омразата към всичко българско в РС Македония и към България, включително и към българската история.

Като следващ председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г. Франция възнамерява да преодолее парализата на преговорите с РСМ, като свика през юни четвърта конференция на високо равнище ЕС-Западни Балкани. Тя ще бъде безсмислена, ако и дотогава западните партньори на България продължат да си мислят, че проблемът е в отричането от София на македонския език и македонската идентичност, а не в отричането от Скопие на равноправието на българите с останалите "съставни народи" в РСМ. 

България се прослави по света с ансамбъла "Мистерията на българските гласове", но нейната външна политика е мистерия, която партньорите ѝ в ЕС не могат да разберат.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?