Медия без
политическа реклама

ЕС прави списък на врагове на човешките права

Европейска версия на Закона "Магнитски" ще бъде одобрена идния понеделник

03 Дек. 2020
Гробът на Сергей Магнитски в Преображенското гробище в Москва
EPA/БГНЕС архив
Гробът на Сергей Магнитски в Преображенското гробище в Москва

Приемането на европейски закон, подобен на американския „Магнитски“, е на финалната права, след като посланиците на държавите от ЕС го подкрепиха в сряда, предаде "Свободна Европа". Става дума за закон, който въвежда санкции за нарушителите на човешки права.

Европейският вариант на текста ще се отнася до нарушители от целия свят и няма да носи името на руския данъчен експерт Сергей Магнитски, загинал в руски затвор през 2009 г.

За да бъде окончателно приет, режимът за санкциониране трябва да получи одобрението на външните министри на държавите от ЕС. Това се очаква да стане на срещата им идния понеделник (7 декември). Предвидено е механизмът да влезе в сила на 10 декември, световния ден на човешките права, а първите хора в черния списък се очаква да бъдат обявени в началото на 2021 г.

Санкциите по режима ще се състоят в замразяване на активите на нарушители на човешките права и забрана за влизането им на територията на ЕС. Те ще се отнасят само за граждани на държави извън ЕС.

Според работен документ, с който Радио Свободна Европа разполага, санкциите ще бъдат насочени към хора, отговорни за геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания, нехуманни наказания, робство, извънсъдебни убийства и произволни арести. Те ще може да бъдат използвани и срещу лица, замесени в трафик на хора, сексуално насилие и насилие, основано на пола, нарушения на правото на мирно събиране, на свободата на словото и религията, ако нарушенията са „систематични“.

Новият режим за санкциониране няма да замени съществуващите подобни европейски правила, по които са наложени мерки срещу нарушители на човешките права в Сирия, Беларус и Венецуела.

Първият закон „Магнитски“, приет в САЩ през 2012 г., беше насочен срещу руски граждани, свързани с убийството на Сергей Магнитски – данъчен експерт, подал сигнал за кражба на данъци в размер на 230 милиона долара. Той е арестуван по подозрение, че самият той е отговорен за престъплението, и умира през 2009 г. в следствен арест в Москва. Близките му смятат, че той е бил измъчван и подложен на нечовешко отношение.

През 2016 г. действието на закона „Магнитски“ в САЩ е разширено и по него вече може да бъдат налагани санкции на нарушители на човешките права и участници в мащабни корупционни схеми по целия свят. Подобни закони или законови поправки са приети и в други държави като Литва, Латвия, Естония и Обединеното кралство.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата