facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

ЕП гласува да се спрат еврофондовете на корумпирани държави в ЕС

Дебат за Унгария и Полша доведе до предложение да се въведе нов контролен механизъм за всички страни в ЕС
3 600
 Стоп кадър от видеоканал на ЕП
Резултатът от гласуването по ключовата поправка

Дебат за върховенството на закона в Унгария и Полша доведе до резолюция, която ще засегне повече държави в ЕС. Гласуваната днес резолюция съдържа параграф, който изисква финансови мерки срещу държавите, незачитащи принципите на правовата държава.

Текстът бе добавен в последния момент и бе подкрепен от 448 евродепутати, като 182-ма бяха против, а 32-ма се въздържаха. Той гласи: ЕП „отново изразява своята позиция относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на бюджета на Съюза в случаите на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки и призовава Съвета да започне междуинституционални преговори възможно най-скоро“. Поправката бе внесена от евродепутати от групите на социалистите, либералите, зелените и крайнолевите, а като цяло резолюцията бе подкрепена и от групата на Европейската народна партия.

На дебата снощи мнозина от депутатите разясниха какво имат предвид  - да бъдат наказани финансово правителствата на Виктор Орбан в Унгария и управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ заради посегателства над независимостта на съдебната система, свободата на медиите и автономията на висшите училища. Двете държави са в наказателна процедура по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, според който могат да бъдат лишени от право на глас в европейските органи, равняващо се на замразяване на членството им.

Унгарският опозиционен евродепутат от левицата Шаба Молнар каза: „Правителството на Виктор Орбан трябва да бъде наказано – спрете му парите!“. Малин Бьорк от шведската Лява партия направо заяви: „Нито евро за такива режими“.  

От българските евродепутати участие в дебата взе само Ангел Джамбазки от ВМРО, който членува в групата на консерваторите. Той нападна остро вносителите на резолюцията, като отправи особено остри думи към представителите на левицата: Истинската причина да не ги харесват уважаемите колеги отляво – тези от вас, които се гордеят повече с червената петолъчка, отколкото с националното си знаме - е, че вие не харесвате политиката на Полша и Унгария по отношение на нелегалната имиграция, на еднополовите бракове, на джендър пропагандата, на акциите на г-н Сорос.“

Според него левицата действа под формата на тоталитарна и болшевишка диктатура. Но не тя, унгарците и поляците ще решат как да бъдат управлявани техните страни. „Знам, че част от вас се срамуват от националната си принадлежност. Но ще ви кажа – много империи са се опитвали да заличат нашето национално чувство, но не са успели и вие няма да успеете“, продължи евродепутатът.

Българският представител бе репликиран от германската социалдемократка Катарина Барли. Тя го попита дали не смята, че в Унгария днес преследват инакомислещите – така, както правят диктаторите. „Точно това става не в Полша и Унгария, Поляците и унгарците избират своите правителства. Това става тук, в тази зала. Когато вие не сте съгласни с нас, вие ни обвинявате, не ни давате да се изразяваме и ни наричате с различни имена. Ето това е тотилатаризъм, ето това е потъпкване на свободата на словото, ето това е новият либерален ляв болшевизъм“, отговори Джамбазки.

Резолюцията призовава за въвеждане на нов „механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“, който да прави „ежегодна независима оценка (...) на спазването от страна на всички държави членки на ЕС на ценностите на ЕС, наред със специфични за всяка държава препоръки“.

 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Изтекло е огромно количество лични данни на евродепутати

17.05.2020

955 4
ЕП се тревожи от злоупотреба с мобилни приложения за проследяване

14.05.2020

632
Полша обяви официално Русия за най-голямата заплаха

12.05.2020

4389 102

Коментари

rodopska_gaida

"... да бъдат наказани финансово правителствата на Виктор Орбан в Унгария и управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ заради посегателства над независимостта на съдебната система, свободата на медиите ..."

Странно как не виждат проблеми в България по тези параграфи???
Слепи ли са или така ги устройваме, защото им ходим по свирката ???

виждащ

Абе глупости, точно защото не са като нас ще им резнат парите.

Кои е тоя ахмак, който в 21век в политиката търси справедливост

Stern

Интересно ми е колко пъти Полша и Унгария са осъдени в Страсбург за неспазване принципите на правова държава и колко пъти България, която, очевидно, ги спазва?

rodopska_gaida

Този акт много сериозно очертава лицемерието и фалша в "европейските ценности"
Ако реално съществуваше, дори и на теория, изискване за спзване върховенството на закона, то отдавна да ни бяха спряли европарите

Вече е повече от очевидно, че корупцията в слабо развитите държави е безкрайно удобна за доминиращите в евросъюза страни и техните политики. Важно е на власт да бъде подходящият човек. Помня навремето как спряха парите при Орешарски и колко бързо ги пуснаха след това при Борисов. Все едно с магическа пръчка започнахме да отговаряме на всички изисквания и условия, "липсващи" при служебния кабинет.

Допълнително снемането на мониторинга от България, а оставането му в Руминъния още веднъж недвусмислено показва, че борбата е срещу неудобните

bay Dragan

Разбира се!

ЕС е солташак на УСА.

mi6osp.

Спряха ги на Орешарски, защото Борисов бе правил нарушения.

Пуснаха ги на Борисов, защото Орешарски нямаше нарушения.

Спирането и пускането на фондовете е в зависимост от направеното през миналия период.

 

"На Орешарски ги спряха, на Мен ги пуснаха!" е само типичната за ББ наглост.

тодор георгиев1...

Стига бе.И сега какво ще прави шайката на Боко без еврофондове?Ще източват данъците ни естествено.

тодор георгиев1...

Интересно ми е как са гласували нашите евродепутати.Бас държа,че са сред онези 182-ма.Нали си знаем кочината.

sega_reader

И в този европарламент явно има лалугери, които не ги е срам да плюят собствените си правителства и да очернят по този начин държавите си.

И изведнъж, о изненада, имало корупция.

Ама тя корупцията е ... сред вашите редици.

Защо получавате една торба пари, а работниците в собствените ви държави изнемогват.

Това не е ли корупция ?

Ай възгеч.

hamer

"широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки"

Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Същинската, огромната  във финансово изражение корупция у нас  се подминава за сметка на корупцията в съдебната система, до която обаче, стигат много малко и за почти скромни суми,  дела за корупция, които да бъдат смачкани срещу пари. А свободата на словото е толкова без значение за корупцията - дори и ограничена тази свобода, когато нещо все пак се изплъзне и привлече общественото внимание какво се случва - едно голямо нищо. Дори засегнаните са настанявани на тихи, добре платени позиции.

Желязко Желев

        7-8млрд. население.5 000г. писана човешка история или повече.Възход и падение на импери и държави.Наложени с векове традиции,ценности или каквото щете там,че и вероятно закодирано в гените на народите ,популации и т.н.

        И 500-1000 умника с космически възнаграждение/от гл. точка на другите 7-8млрд/всеки ден раждат нови правила за управление на държави,нови традиции ,нови ценности.Смешно,тъжно,нелепо.Британските евродепутати много добре им казаха защо ги напускат.Взеха ли си поука,замислиха ли се?

      Ще има ли други екзити?Неминуемо.И колкото една страна протака екзита си толкоз по висока цена ще плати.Очевидно ЕС е утопия подобна на комунизма.Виж като инструмент за налагане на неоколониализъм работи.Но дори и за това е калпав.

paragraph39

Имам право и искам да знам- и всеки български Гражданин има това право!- как са гласували по този въпрос българските депутати в ЕП! Поименно да ги знаем КАК са гласували и ЗАЩО/мотивите/ така са гласували! КАЗАХ!

И НЕ трябваше ли/трябваше!!!/, преди българските евродепути да гласуват в ЕП по този важен въпрос, българският Парламент да беше  излязъл с решение по този въпрос, което решение да е задължително за представяне и отстояване от българските евродепутати при гласуването им в ЕП?! А?!

wreckage
снимка на wreckage

Имам право и искам да знам

1. Има такава възможност на сайта на европарламента. Пара.

 

българският Парламент да беше  излязъл с решение по този въпрос, което решение да е задължително за представяне и отстояване от българските евродепутати при гласуването им в ЕП?! А?!

2. Европарламентът и евродепутатите не са ф потчинено положение спрямо местните парламенти. Ф нашата конституция има Параграф, постановяващ примата на европейското законодателство над местното. 

paragraph39

Апропо, Корупция има, най-вече, там, където има "публично-частно партньорство"/разбирай, за Държавата Разходите, а за Частниците Печалбата!/!

А най-голяма Корупцията беше при извършване на Приватизацията/"Прехода"/ в бившите социалистически държави в Източна Европа!

На "КЪСМЕТЛИИТЕ"/корумпираните и корумпиращите/, на спечелилите от "Прехода"/Приватизацията/, които са около 8-10%- ЧЕСТИТО! Останалите 90-92% "да духат супата..."!

 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Фарс - розовите гащички писукат срещу Орбан, Джамбазка ги увиква, Боко - непричом.

ЕС :-))))

 

Поне пуснете на Меркел финландския химн да удари един кючек :-)))

Доц.Трътлев

Ербап момче наш Ангелчо. Машалла.

wreckage
снимка на wreckage

Слет като европейският данъкоплатец финансира програмата за размножаване на маджари на Пища Орбан, европарламентът е фправото си да постави условията, на които треа да одговаря бенефициентът. Същото се однася и за религиозните маняци, управляващи Полша.

 

Надявам се нашта страна да получи строга забелешка за тва, че генетичната ни програма за развъждане на българи дава фира флицето на лицето Джамбаски.

paragraph39

WRECKAGE,

/:/ Европарламентът и евродепутатите не са ф потчинено положение спрямо местните парламенти. Ф нашата конституция има Параграф, постановяващ примата на европейското законодателство над местното. 

........................................................................................................................

В българската Конституция е казано:

Чл. 1.
(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

...........................

Отделно, че думата ми беше за ГЛАСУВАНЕТО на българските ЕП в Европарламента, а НЕ за резултата от гласуването в Европарламента!!!

Порочно и НЕдемократично е в Европарламента българските евродепутатите да гласуват координирано от някакви си НАДнационални партийни формации там, и да гласуват РАЗЛИЧНО от решено и гласувано в българския Парламент, избран от българския Народ!Иначе, както и друг път съм давал този хипотетичен пример: при български АНТИкомунистически Парламент, и Народ но при европейски ПРОкомунистически Парламент и други Народи, българският "антикомунистически" Народ ще бъде управляван по волята на европейския ПРОкомунистически Парламент! А казват, че Демокрацията е/ ако е!/ да се изпълнява Волята на Народа! Нали?!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×