Медия без
политическа реклама

България протестира срамежливо, че Русия злоупотребява с ООН

Издирвана за престъпления срещу човечеството получи трибуна в световната организация

06 Апр. 2023ОбновенаСВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ
Колаж: Канал 24
Мария Лвова-Белова се промъкна чрез видеоконферентна връзка в залата на Съвета за сигурност на ООН, като се възползва от едномесечното руско председателство

България протестира заедно с 50 държави в ООН срещу злоупотребата на Русия с полагащото ѝ се по ротационен принцип председателство на Съвета за Сигурност на ООН през април.

В обща декларация държавите заявяват, че "Руската федерация злоупотребява с правомощията и привилегиите си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за да разпространява дезинформация за широко разпространеното отвличане и незаконното принудително депортиране на хиляди украински деца."

Нито Външно министерство, нито постоянното представителство на България в ООН съобщи за този дипломатически демарш. Той стана известен от сайта на постоянното представителство на Франция, която представи документа от името на останалите държави.

САЩ и Обединеното кралство напуснаха срещата в ООН, когато руският комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова започна да говори чрез видеоконферентна връзка. Тя е издирвана за престъпления срещу човечеството от Международния наказателен съд (МНС). Малта и Албания, две от непостоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, също бойкотираха поисканата от Русия среща относно евакуацията на деца от конфликтни зони и напуснаха.

Неофициалната среща в Съвета за сигурност на ООН бе свикана по инициатива на Русия и бе посветена на въпроса за децата, изведени от Украйна в Русия. В руската формулировка това беше наречено "евакуация на деца от зони на конфликт". Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви пред репортери, че неофициалната среща е била планирана много преди Международният наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и омбудсманката за децата Мария Лвова-Белова, които са обвинени в отвличане на деца от Украйна.

Обединеното кралство и САЩ блокираха излъчването по интернет на неофициалната среща на ООН, известна като срещата по формулата "Ария", поради опасения от "разпространение на дезинформация". ''Ще използваме всяка възможност, за да се противопоставим те да използват мястото си на председател, за да разпространяват дезинформация'', заяви пред репортери постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

"Руските власти са разпитали, задържали и насилствено депортирали над 19 500 украински деца от домовете им в Украйна в Русия, сочат украински данни. Това включва умишлено разделяне на деца от родителите им и отвличане на деца от сиропиталища, за да бъдат осиновявени в Русия. Независимата международна анкетна комисия за Украйна установи, че извършеното от Русия прехвърляне и депортиране на деца в рамките на Украйна и в Руската федерация нарушава международното хуманитарно право и представлява военно престъпление", пише в декларацията.

Лвова-Белова отхвърли твърденията за отвличане и заяви, че украинските деца са били отведени за тяхна безопасност. Тя заяви, че от началото на войната на 24 февруари 2022 г. Русия е „приела“ около 5 милиона украинци, включително 700 000 деца, а около 1300 деца са били върнати в Украйна.

Ключови думи:

ООН, Мария Лвова-Белова

Още по темата