Медия без
политическа реклама

България няма да подкрепи петролно ембарго срещу Русия без отсрочка

ЕС не успя да вземе решение за евентуално въвеждане на новия пакет санкции

08 Май 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

България няма да подкрепи петролно ембарго на Европейския съюз срещу Русия, ако страната ни не получи отсрочка за въвеждането му. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред БНТ.

"От самото начало позицията на България е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите. Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия. Другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в "ЛУКойл" и "Нефтохим", а и както знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент", обясни Василев.

Според него "Лукойл" има технологична възможност веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но "това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда".

"В момента взимаме газ по южния газов коридор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли. Оттам влиза общоевропейската покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра. Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", добави вицепремиерът.

Той добави, че се работи и в посока получаване на достъп до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето може да получим около 17 млрд. куб. м гориво. По думите му България вече не може да разчита на "Газпром", защото "те се показаха като абсолютно нелоялен партньор от една страна и ненадежден контрагент".

"Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация. Освен това, парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт", завърши финансовият министър.

Трябва да наложим вето - какъв е смисъла да наложиш санкции върху чужда икономика, като убиеш своята - това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова пред bTV.

 

ЗАСТОЙ В БРЮКСЕЛ

Без резултат завърши срещата на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел, на която беше обсъждан новият пакет санкции срещу Русия, предаде БНР. Основната теме беше евентуалното въвеждане на поетапна забрана за внос на руски петрол и петролни продукти до края на тази година.

Няколко държави, сред които и България, поискаха изключение и удължаване на срока за внос на руски петрол. Мотивите на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода "Дружба" от Русия.

Нагласите бяха трите държави да получат по-дълъг срок от края на тази година. Очакваше се Брюксел да им разреши да осъществят постепенно спиране на вноса на руски петрол до 2024 г., но за София подобно изключение не се предвиждаше.

Вече се появиха и мнения, че страната ни може да се възползва от правото си да наложи вето на пакета санкции, ако не бъде удовлетворено нейното искане. Такова мнение изказа председателят на енергийната комисия в НС Радослав Рибарски

Предстоят нови срещи в Брюксел по темата, но не се уточнява кога. Не е ясно и защо се е провалила днешната среща.

 

НОВА ОФАНЗИВА НА "ГАЗПРОМ"

Същевременно стана ясно, че руската компания "Газпром" е изпратила писмо до европейските си клиенти, в което се опитва да ги увери, че плащането на газ в рубли не нарушава санкциите.

Подобна стъпка може да означава, че Руската федерация се опитва да не се окаже в ситуация на реално газово ембарго и да запази приходите си от газ, които са жизненоважни за икономиката.

Европейската комисия вече заяви, че плащането на руски газ в рубли ще наруши санкциите. Заради отказа да се плаща синьо гориво в руска валута, Полша и България вече са с прекъснати доставки, а сроковете за плащане на други страни изтичат по-късно през май.

В писмото "Газпром" съобщава на клиентите си, че новата заповед, издадена от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата" за първоначалната поръчка за плащания в рубли. Руският монополист отбелязва, че поръчката гарантира прозрачност на паричните потоци от чуждестранни купувачи и изключва възможността за привличане на трети страни в сетълментите.

Тази процедура изглежда изключва Централната банка на Русия, която беше санкционирана. Все още обаче не е ясно дали подобни разяснения ще бъдат достатъчни, за да убедят ЕС.

Евросъюзът твърди, че отварянето на сметка в рубли, което Кремъл изисква, и взаимодействието с централната банка при превалутирането на парите, би нарушило санкциите.

По-рано Русия призова компаниите да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и увери, че плащането няма да се счита за изпълнено, ако не е в рубли. В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ плащанията на доставките на газ за "неприятелски страни" да са в рубли.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата