Медия без
политическа реклама

Бюджетите на четири университета "светят" в червено

"21 висши училища ще имат сериозни затруднения", казва Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование" към КНСБ

BG ON AIR
Синдикатите се надяват на промени в бюджет 2023

С предложения от служебния кабинет проектоюджет за 2023 г. 21 университета ще имат сериозни затруднения. За някои от тях бюджетът дори "свети на червено". Това коментира пред БНТ проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука" (ВОН) към КНСБ, според която бюджетът за висше образование е направен "безпринципно".

Припомняме, че от синдиката изчислиха, че за висше образование т.г. ще са нужни допълнителни 178.3 млн. лв., 134 млн. лв. от които за продължаване на политиката по доходите и увеличение средно с 12% на минималните основни заплати за академичния състав. В проектобюджета обаче заложеното увеличение е доста по-скормно. В мотивите към него е записано, че допълнително за вузовете през 2023 г. са осигурени 103 млн. лв. Според синдикат ВОН обаче тук са включени полагаеми им се средства за 2022 г. - например 20-те млн. лв. за увеличение на заплатите, 20-те млн. лв. според качеството и др., т.е. реално допълнителните суми са само 30 млн. лв., които са крайно недостатъчни. 

По думите на проф. Вълчева през 2021 г. са били заложени първите 63 млн. лв. за ръст на доходите на работещите в системата и основно на академичния състав. През 2022 г. тези средства са станали 103 млн. лв. "Сега е логично да поискаме 134 млн. лв., които са прецизно изчислени, доколкото е възможно и с които се договаря базовата заплата на асистент, а спрямо нея се договарят останалите заплати на академичния състав. Тази година трябваше във второто тримесечие да договорим 1680 лв. заплата на асистент, тъй като в момента тя е 1500 лв., която след приспадане на данъците нето е 1020 лв. Това е почти колкото стипендията на докторант от 1000 лв. и е безкрайно демотивиращо за младите хора да станат асистенти", заяви тя пред БНТ. Вълчева е категорична, че мнението на ректори, студенти и синдикати не е било чуто от министерството на образованието, което не е организирало работна група преди изготвянето на бюджета. Затова и трите страни внасят общата си позиция до МС, в която настояват за продължаване на политиката по доходите.

"В самия бюджет са заложени увеличения на един критичен минимум, това не е продължаваща политика по доходи, ние сме на път да застрашим младите колеги и притока на млади хора в системата", заяви тя по-рано и пред "България он еър". По думите ѝ 21 висши училища ще имат сериозни затруднения, ако не се заложат повече средства, а за някои от тях бюджетът дори вече "свети на червено".

Най-тежкият проблем е в Националната спортна академия, посочи Вълчева. "НСА имаше общ бюджет 21.3 млн. лв. за 2022 година, в него са и увеличените средства, които са дадени за заплати и за качество на обучението. Сега за 2023 г. са предвидени 20.7 млн. лв., т.е. с 600 000 лв. по-малко. Това е безумие. Има и друго училище - Висшето транспортно училище - там не достигат 600 000 лв. В Лесотехническия университет има разлика от 200 000 лв. - само в предходната година бюджетът е бил 11.3 млн. лв., сега дават 11.1 млн. лв.", коментира още Вълчева.

Пред "Сега" тя посочи и, че Аграрният университет в Пловдив също е на нула - бюджетът му м.г. е бил 9.8 млн. лв., като с допълнителните средства за заплати е станал 10.9 млн. лв. - толкова, колкото е планирано да получи и за 2023 г. След прецизни изчисления пък се оказало, че недостигът при НСА е за над 980 хил. лв. "Не очаквахме това и сме изключително притеснени. С нас никой не е договарял бюджет", допълни още тя. 

Председателят на синдкат ВОН припомни, че според училищния закон и Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2021-2023 г. средствата, които държавата отделя за образование и наука, следва да бъдат не по-малко от 1% от прогнозния БВП. БВП расте, миналата година беше заложен за 140 млрд. лв., но в края на годината се отчете 165 млрд. лв. - имаме ръст от 25 млрд. лв. Тази година той вече е заложен от 165 млрд. на 184 млрд., или това е около 19 млрд. в повече. Ние искаме само 1% от ръста на БВП за висше образование и наука - това е необходимо за политиката по доходите не само на висшите училища, но и на БАН, НИМХ и ССА. Средствата вървят надолу. Вместо да имаме поддържане на 4.5% от БВП, ние вече сме на 3.8%. Това е стряскащо", смята Вълчева.

Синдикатите са готови на протести, ако не бъдат чути, но като академични хора, умеещи да убеждават с мотиви и аргументи, засега се надяват на корекции в бюджета, когато той влезе в НС.

 

За допълнителни 178 млн.  лв. настояват синдикати, студенти и ректори. Това става ясно от тяхно съвместно писмо до президента Румен Радев, до служебния министър-председател Гълъб Донев и до служебния министър на финансите Росица Велкова.
В сериозни граници се движат заплатите на университетските преподаватели, става ясно от форум за проблемите на висшето образование, организиран синдикат "Висше образование и наука" (ВОН) към КНСБ. Гост на форума е бил бившият министър Красимир Вълчев от ГЕРБ.
Вместо да увеличат заплатите на университетските преподаватели с предоставените им за целта допълнителни средства от държавата някои висши училища са пренасочили съответните суми за ток, вода, горива и т. н.

 

Още по темата