Медия без
политическа реклама

Политически скандал удави дебата за държавния бюджет

С нападки и обиди в парламента беше отхвърлено предложението на ПП да се задължи правителството да внесе бюджетен закон

30 Ноем. 2022Обновена
 Асен Василев
БГНЕС
Асен Василев

С истинска вълна от политически нападки, насочени към кого ли не - служебното правителство, президента Румен Радев, партии и медии, приключи поредният, близо 5-часов дебат върху държавния бюджет в Народното събрание. Поводът този път беше декларация, внесена от ПП, с която се предлагаше кабинетът да бъде задължен да внесе закон за държавния бюджет за 2023 г. Декларацията беше отхвърлена с обединените сили на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" след дълъг спор в пленарната зала, който накрая се обърна на чисто политическа разпра.

Това стана, когато на трибуната излезе водачът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи дебата като "публично харакири" на политическите партии, тъй като с него на практика са признали, че не могат да се оправят с управлението на държавата. А в дъното на проблема Нинова видя президента Радев, чието служебно правителство внесе закон за удължаване на действащия бюджет. Тя обвини държавния глава, че посява интриги между парламентарните формации, за да ги дискредитира пред гражданите. "Нямате ли интуиция какво се случва в държавата – пълзяща еднолична власт! Подхвърлят ни се тука провокации и вие се хващате", скастри Нинова колегите си депутати. А накрая обобщи: "Ден по ден и капка по капка в българското общество се наслагва – добрият президент, лошите партии и некадърният парламент."

С изявлението си тя прехвърли дискусията в политическия коловоз. От това се възползва зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Първо той обясни на Нинова, че "в политиката няма вакуум". Така всъщност каза, че държавният глава е запълнил празното пространство, оставено от партиите, които не успяват да съставят устойчиво редовно правителство. След това Цонев се впусна в яростна тирада, в която обвини медиите, "кръга Капитал" и "говорещите глави", че провалят всяко усилие за сформиране на кабинет, в който не участват ПП и ДБ. Даже си позволи да назове конкретен политолог по име, който според него носи отговорност за политическата криза.

В подкрепа на Цонев се включи Цончо Ганев от "Възраждане". Той обвини ПП и ДБ в това, което те обвиняват неговата партия - че са "проводници на влиянието на Путин", защото пречели да се направи правителство. Цонев искрено благодари на Ганев за репликата и добави от себе си, че споменатите политически сили са "псевдоатлантици". "ДПС няма да позволи тези хора да крадат евроатлантическия избор на България", яростно завърши зам.-шефът на движението. Съпредседателят на ПП Асен Василев искаше да му отговори, но времето на парламентарната му група за участие в дебата беше изтекло. От ДБ, неясно защо, въобще не реагираха.

КАКЪВ БЕШЕ ПОВОДЪТ ЗА ВСИЧКО

Цялата история започна с декларацията на ПП за бюджета. От служебния кабинет са внесли единствено законопроекти, с които се удължава действието и през следващата година на действащите към момента закони за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване и за здравната каса. Те бяха приети на първо четене вчера в пленарната зала.

На извънредно заседание днес парламентът гласува на първо четене удължаване действието на бюджет 2022 и през следващата година. Същото се отнася и за  бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса.

ПП обаче отдавна настоява да се приемат изцяло нови бюджети. Хората на Петков и Василев поставяха този въпрос като условие и във всички преговори, свързани със следващото редовно правителство, които водиха. Тази сутрин те успяха да прокарат декларацията в дневния ред на пленарната зала.

В текста на предложението се посочваше, че Министерският съвет е задължен да внесе законопроект за държавния бюджет. Това задължение произтича от Закона за публичните финанси, Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване, и трябва да бъде изпълнено незабавно, тъй като законово предвиденият за това срок, който е 31 октомври, е изтекъл отдавна. От ПП изрично уточниха, че проектобюджетът трябва да бъде със заложен 3-процентов дефицит.

СЛАБА ПОЛИТИЧЕСКА ПАМЕТ 

От ПП пропуснаха да припомнят, че самите те при вече сформирано редовно правителство не внесоха законопроект за държавния бюджет за 2022 г. и прибегнаха до удължителен закон. Това доведе до същия резултат, който сега се представя като недопустим - замразяване на доходи и плащания в държавата.

Кабинетът Петков бе сформиран на 13 декември, а удължителният закон бе внесен на 23 декември, 2021 г. и приет едва на 21 януари. Така през 2022 година държавните органи работиха по старите бюджети от 2021 г., а нов бюджет влезе в сила едва през април.

От кабинета изтъкнаха като аргумент за забавянето факта, че е необходимо време да сформират политики. Това бе аргумент и за актуализация на бюджета през лятото. Ситуацията в момента е по-различна, защото времето не е толкова напреднало и служебното правителство има възможност и подготвени варианти на бюджет. Кабинетът обаче се отказа да внася проект на бюджет с аргумента, че това е основният инструмент за провеждане на политики и следва да се внесе от редовно правителство.

Вестник "Сега" припомня ефекта от отлагателния закон през миналата година:

г. идва с безпрецедентна ситуация по отношение на основните социални плащания. За пръв път новата година започва със стар бюджет и поне до края на март всички обезщетения, помощи и др. остават във фризера  въпреки повсеместното поскъпване.

ЗА КАКВО НАСТОЯВАШЕ ПП

Иначе декларацията представи съпредседателят на ПП Асен Василев. Той посочи, че с удължаването на действащите бюджети служебният кабинет на практика предлага политика на замразяване на всички доходи и плащания в държавата. Така ще останем без бюджет до юни-юли 2023 г., изтъкна Василев, и държавата ще премине на автопилот.

Подкрепи го съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Според него случващото се е пример защо институцията на служебното правителство трябва да бъде премахната от Конституцията, тъй като в случая с бюджета кабинетът на президента Румен Радев отказва да изпълни закона и нищо не може да му се направи. "Трябва да кажем на МС, че нарушава закона. Това е смисълът на тази декларация", обясни той.

От ПП пожелаха да бъдат поканени за дебата по декларацията служебният премиер Гълъб Донев и неговият финансов министър Росица Велкова. Първоначално водещият заседанието Росен Желязков отказа с мотива, че декларацията е "едностранно изявление", така че няма смисъл от тяхното присъствие. Асен Василев обаче поиска и получи почивка, докато двамата членове на правителството евентуално дойдат.

Това така и не се случи, защото Донев и Велкова отказаха да дойдат, като се оправдаха с други ангажименти. Това вбеси както депутатите от ПП, така и колегите им от БСП. Социалистите също подкрепят искането за нов бюджет, а и принципно са лошо настроени към служебния кабинет на президента, с когото враждуват. Соцдепутатът Румен Гечев заяви, че с примера, който дава служебният кабинет, всяко следващо правителство ще смята, че разполага с индулгенция да не изпълнява Конституцията и законите на страната. Той допусна, че депутатите направо трябва да си излязат от залата и да чакат, докато кабинетът си изпълни задълженията.

МЕЖДУПАРТИЙНИ БОРИЧКАНИЯ

Негодуванието на ПП се прехвърли от служебния кабинет към ДПС. Причината беше, че лидерът на движението Мустафа Карадайъ първо ги упрекна, че миналата година са приели удължителен закон, както и че кабинетът "Петков" е оставил 15 милиарда дълг след себе си.

Андрей Гюров - водачът на депутатите от ПП, рязко му отвърна, че ДПС не трябва изобщо да говори, защото с ГЕРБ са вкарали страната в "безвремие". Той обяви, че твърденията за огромни дългове са били опровергани, и попита защо ДПС подкрепя удължаването на действащия бюджет, ако е натоварен с такива задължения.

Вбесен, Карадайъ реагира, че ПП съществува като политическа сила, защото е нарушила Конституцията. "От каква морална гледна точка и с каква логика вие се правите на моралисти в тази зала? Нямате право!", изригна водачът на ДПС.

Това предизвика Асен Василев, който беше финансов министър в кабинета "Петков", да излезе на трибуната и надълго и нашироко да го опровергава за милиардите дългове. Последва го самият Кирил Петков, който обяви, че с удължителния закон приходите ще бъдат подценени с 5 милиарда, които няма да отидат за пенсии и заплати, а за излишък, който изпълнителната власт ще раздава по свое усмотрение, както е правила ГЕРБ в миналото. "Искаме ли да дадем тези пари на кръговете от фирми, които ДПС най-добре ги знаят кои са?", попита реторично Петков. В отговор Халил Летифов от ДПС го нападна, че правителството на Петков се е опитало да направи всички строителни фирми част от обръч с решението за изплащане на държавните задължения към тях, което Конституционният съд отмени.

Конституционният съд отмени решение на парламента от април т. г. свързано с плащането за пътни ремонти от Агенция "Пътна инфраструктура".

ПРОБЛЕМЪТ С ДЕФИЦИТА

Кирил Ананиев - ексминистърът на финансите в последния кабинет "Борисов", изтъкна, че бюджет с 3-процентов дефицит ще изисква рязко съкращаване на публичните разходи, особено след като ПП и БСП смятат да поискат допълнителни средства за своите социални предложения. Това ще постави под заплаха изпълнението на програмните бюджети на министерствата, смята Ананиев. Според него подобна стъпка отива отвъд правомощията на служебното правителство. Съпартиецът му Томислав Дончев беше по-рязък - той заподозря, че ПП се опитва да създаде "мнозинство на икономическата шарлатания". Асен Василев коментира, че въпросът какво е реалистично и какво не при един бюджет с с 3-процентов дефицит трябва да се обсъди професионално в парламентарната бюджетна комисия.

От "Възраждане" също отказаха да подкрепят декларацията. Димо Дренчев, чийто брат Николай Дренчев също е депутат от партията, заяви, че приходите, които ПП залага в бюджетните си сметки, няма да бъдат изпълнени и с планираните социални мерки накрая държавата ще трябва да взима огромни кредити.

КОЙ Е ПО-ИМПОТЕНТЕН

След като дебатът се въртя часове наред около едни и същи спорове, в един момент се обърна на размяна на обиди, както обичайно става в парламента. Започна се, когато Цончо Ганев определи ПП за копие на ГЕРБ. Сравнението обиди депутатите и на двете партии. Раздразненият Асен Василев го отхвърли с думите, че със съпартийците му не са „политически импотентни“ като герберите.

Малко по-късно Десислава Атанасова – водачът на депутатите на ГЕРБ-СДС, му го върна с думите, че твърденията в декларацията на ПП са „твърде импотентни“. И започна да реди определения за документа: „нелегитимен акт“, „правно нищо“, „злокобен пример за системен правен нихилизъм“. „Аматьори бяхте, аматьори си оставате“, завърши гръмко Атанасова.

Разговорът продължи в същия дух и водещият заседанието Йордан Цонев насмешливо преброи, че за 15 минути думата „импотентност“ е била спомената 4 пъти. А Атанасова и Василев започнаха да се изясняват помежду си кой какво не е разбрал от текста на декларацията. После дойде изявлението Нинова и се отприщи политическият скандал, с който завърши дебатът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?