Медия без
политическа реклама

БСП предложи всички партии да участват в минирането на бюджета

Левицата се БСП се обяви за "разумен" пакет промени в разчетите за хазната, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" я подкрепиха

29 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

На извънредно заседание днес парламентът гласува на първо четене удължаване действието на бюджет 2022 и през следващата година.

Същото се отнася и за  бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса. Това бе решено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход. Останалите - ПП, Демократична България и Възраждане гласувата "въздържали се".

"И да има, и да няма правителство, бюджет трябва да има", обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обвини служебният кабинет, че се опитва да притиска Народното събрание и да диктува условия на депутатите, отказвайки да внесе законопроект за бюджет, тъй като не може да се сформира редовно правителство. Както е известно служебният финансов министър първоначално обяви, че са готови с три варианта на бюджета, но впоследствие се отказа да ги представи на депутатите. Позицията на служебния кабинет е, че само редовно правителство може да състави нов бюджет на базата на управленската си програма.

Лидерът на БСП се обърна към депутатите с призива т.нар. удължителен закон да бъде приет на първо четене, а до второто четене политическите сили да направят своите предложения за корекции в държавните финанси за 2023 г. "Ние сме изложени на изпитание, а не служебният кабинет - те са временни. Затова дайте да излъчим един пакет, умен, умерен, с предложения между първо и второ четене, с който да не нарушаваме финансовата дисциплина, но и да помогнем на хората тази зима", каза Нинова.

"Защо да не гласуваме 850 лв. минимална заплата и майчински през втората година на детето? Оставете Народното събрание да реши как да осигури стабилност и сигурност за икономиката и гражданите тази зима", каза още Нинова. Съпартиецът й Георги Гьоков припомни още какво иска левицата - два пъти в годината преизчисление на пенсиите, значителен ръст на еднократната помощ при раждане на дете, увеличение на помощта за майките студентки и др.

Нинова се обърна и към доскорошните си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната": "Кичите се със социалните постижения на предишния кабинет. Като искате социална политика къде са ви законите? Внесете поне един законопроект, така както прави БСП. Цял месец чуваме само приказки.", каза тя по повод заявката на ПП за 16 антикризисни мерки.

"Защо от нас търсите съдействие? Потърсете го от ГЕРБ и ДПС. Нали с тях гласувахте връщането на хартиените бюлетини", контрира я Настимир Ананиев.

"ГЕРБ не са обещавали безплатни учебници и преизчисляване на пенсиите. А ПП не се погнуси да гласува с ГЕРБ и ДПС за оръжие за Украйна и за нови самолети", припомни му Нинова.

ГЕРБ подкрепиха удължителният закон като "най-добрият вариант в ситуацията, в която се намира парламенът". "Поздравяваме служебният кабинет, че не внесе нов законопроект", заяви Красимир Вълчев. Според него всички предложения на БСП и ПП за по-големи социални плащания и заплати са измамни, защото не са свързани с увеличаване на брутния вътрешен продукт на страната. "Предлагате ни политики като телефонните измамници. Стимулирахте високата инфлация, която доведе до обедняване на хората за първи път от 25 години", каза Вълчев по повод политиката на правителството на четворната коалиция. Той заяви, че "най-добрата социална политика днес е да се ограничи инфлацията". И похвали служебното правителство, че е успяло да договори доставки на газ при ниски цени. Според ГЕРБ държавата е по-добре да работи със стария бюджет до пролетта, дори може и до юни.

Нов бюджет трябва да внесе само редовно правителство, заявиха още от ГЕПБ. Според Кирил Ананиев и Делян Добрев догодина се очертават доста негативни тенденции. "Ръстът на БВП ще бъде близо до нулата, както прогнозира БНБ. До края на 2025 г. трябва да намалим с 40% въглеродните емисии и отражението на това върху икономикта на страната ще 4% спад на БВП. Изчерпан е потенциалът за растеж на износа на горива, ток и оръжия, защото се работи на 100% от мощностите. От друга страна ни очакват по-високи лихви при теглене на нов дълг. Германия очаква отрицателен икономически растеж. А ако Китай отмени политиката за нулев ковид, ще се увеличи търсенето на газ и ще вдигне цените. Забраната за износ на "Лукойл" ще намали производстото на рафинерията наполовина. Не виждам оптимизъм за икономиката на страната ни догодина", заяви Делян Добрев. 

Кирил Ананиев пък призова депутатите: "да седнем на масата на преговорите и да се обединим около документ за най-важните политики и да сформираме коалиция за редовен кабинет".

"Продължаваме промяната" гласуваха "въздържали се" с изключение на двама "против", въпреки, че преди това разкритикуваха служебният кабинет, че нарушава законите и Конституцията като отказва да внесе законопроект за бюджет за 2023 г.  "Без бюджет за 2023 г. шансовете на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г. са нулеви. Без бюджет не са добри и шансовете държавата да излезе на външните пазари за дългово финансиране. Това е все едно да отидете в банката и да кажете: нямам бизнес план, но искам кредит. Най-тежкото събитие обаче, което може да се случи без бюджет е това, което заяви г-жа Нинова - между първо и второ четене всички парламентарни групи да дадат предложения за разходи, които обаче няма да бъдат остойностени и срещу които няма да има насрещни приходи, което ще доведе до безотговорно повишение на дефицита", посочи Асен Василев. И призова служебният кабинет да си оттегли удължителния закон и да вкарат нов проект.

Преди него от ПП отправиха критика към служебния кабинет, че замразява минималната заплата за близо 1 милион работищи, както и социалните плащания за догодина. Искрен Митев обяви, че вина за това всъщност има президентът Румен Радев, който бил "истинският виновник за тежката зима", която предстои за хората и икономиката. "Румен Радев трябва да върне Коледата на българските граждани", призова Митев.

За "Демократична България" основният риск, ако не се формира кабинет и се стигне до избори през март, е дали държавата ще издържи със стария бюджет до юни-юли, когато може да се очаква да заработи ново редовно правителство. "Има ли достатъчно буфери в стария бюджет? МФ ни уверява, че има, но 2023 г. ще бъде ли обичайна година? Трябва по-големи буфери. Фискалният резерв трябва бързо на нарасне, докато лихвите не са се повишили сериозно", заяви Мартин Димитров. Той призова депутатите да фокусират усилията си върху реформи, които повишават конкурентоспособността и икономическия растеж. "Вместо фокусът ни да е влизането в Шенген и в еврозоната , ние се занимаваме с хартиени бюлетини", каза Димитров. 

"Удобно е да се атакува служебното правителство, което прави всичко възможно да минимизира кризите, които завари на 2 август и да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани да не бъдат на студено тази зима", каза в пленарна зала служебният премиер Гълъб Донев. Той отчете, че кабинетът е гарантирал с договори доставките на газ и сега той да е най-евтиният в Европа. Благодарение на служебния кабинет била намалена и инфлацията, а сега се правили опити и за намаляване на цените на горивата.

 

 

С 11 гласа "за", 4 против и 3 въздържали се, депутатите от бюджетната комисия одобриха на първо четене предложението на служебния кабинет бюджетът за тази година да продължи действието си и през 2023 г. до съставяне на ново правителство.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата