Медия без
политическа реклама

Нови парламентарни комисии подхващат „Лукойл“ и руските газопроводи

След несравними по грубост дебати, депутатите първо решиха, че ще проверяват петролните доставки, а след това "пресъздадоха" комисия с изтекъл срок на работа

Настимир Ананиев
БГНЕС
Настимир Ананиев

Народното събрание продължава да произвежда нови и нови анкетни комисии, които да ровят в българската енергетика. Две такива роди днешното пленарно заседание.

Първо беше сформирана временна комисия, която да провери всички факти и обстоятелства около доставката на суров петрол до „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това стана по искане на ГЕРБ-СДС. Сходно предложение беше внесено и от ДБ, но инициативата на бившите управляващи събра повече подкрепа. За председател беше избран Андрей Михайлов, предложен от ИТН, зад когото застанаха неговата партия, ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ.

Дебатът започна по същество, но бързо премина към изключително неприятни заяждания между депутатите, които продължиха часове наред. Настимир Ананиев от ПП грубо предположи, че докато някой е получил вила от Барселона, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС само ще носи дрехи за 4000 лв. от испанския град. Атанасова не му остана длъжна - обяви от трибуната, че през 2016 г. Ананиев е „лазил по корем“ в централата на нейната партия, за да получи председателското място на парламентарната комисия по транспорт.

Депутатите започнаха да се замерят с цените на горивата – Искрен Митев от ПП твърдеше, че българските потребители ги купуват по-евтино от повечето други страни; Делян Добрев от ГЕРБ-СДС с гордост цитираше ниските цени при Бойко Борисов преди 10 години; а Рамадан Аталай от ДПС иронично припомни и на двамата, че при Тодор Живков бензинът е бил 26 стотинки. Ужасно дълго се спори за това дали неизвестен посредник прибира по едно левче от всеки литър гориво, както твърдят от ГЕРБ-СДС, и кой какъв данък (не) е успял да прибере от руската „Лукойл“. Покрай препирните Делян Добрев си спечели прозвището "Левчето", а Искрен Митев беше обвинен, че е назначен като "секретарка" в НЕК при последното управление на ГЕРБ.

Истинска буря се разрази, когато Румен Христов, водачът на СДС, върна залата 20 години назад, като нападна правителството на Иван Костов, че е продало бургаската рафинерия на „Лукойл“, вместо на „Шел“. Тогава едно на друго се нахвърлиха различните крила на бившата коалиция ОДС. Нивото на дебата съвсем падна, когато от трибуната се понесоха фрази като „изцапани гащи“ - в случая автор беше водачът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заговори за взаимното замеряне с мръсотии от различните политически фракции.

„Колеги, в тази комисия не знам какво ще работят след цялото това разследване от 3 часа“, отбеляза саркастично водещият заседанието Атанас Атанасов. Думите му дойдоха по повод безкрайната размяна на обвинения между политиците кой с коя руска групировка е свързан. За щастие, скоро след това безумната свада приключи.

 

Втора комисия  — същите спорове

Веднага след "петролната" комисия, депутатите се захванаха да създадат и "газова", която да установи всички факти и обстоятелства около газопроводите "Южен поток" и "Балкански поток", както и причините за забавяне на проекта за газовата връзка Гърция - България.

Абсурдното в случая е, че такава комисия вече беше създадена в началото на юни по предложение на ДПС. Срокът на работата й обаче изтече на 11 юли. За това време комисията не се събра, за да избере дори председател. Сега ГЕРБ-СДС настоя комисията да се създаде наново, за да свърши незапочнатата работа.

Народното събрание продължава упорито да се заплита в спорове за енергетиката, въпреки очевидната си неспособност да ги разреши. Днес беше създадена поредна анкетна комисия, която да се занимава с такива въпроси.

Така и се случи, след повече от час и половина дебати. "За" комисията гласуваха 209 депутати. Оглави я Иван Манев от "Промяната". Обсъжданията отново протекоха разпокъсано - за политиката на ГЕРБ, правителството на Пламен Орешарски, проекта АЕЦ "Белене" и служебните правителства.

За провала на първата комисия водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини бившия председател на Народното събрание Никола Минчев. Тъй като пленарната зала не успя да избере неин председател, според Карадайъ Минчев е трябвало да свика първото й заседание, на което нейните членове да определят кой да ги ръководи. "Никола Минчев не направи това и затова беше освободен от длъжността си", заяви Карадайъ, макар че при свалянето на Минчев от поста подобен аргумент не се чу.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова пък се втурна да защитава свършеното от ГЕРБ в енергийния сектор. "Когато фактите говорят, и боговете мълчат", заяви драматично Петкова.

Парламентът ще се захване с проучване на обстоятелствата около спрените руски газови доставки. Това стана възможно, след като пленарната зала днес одобри създаването на временна анкетна комисия по казуса.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин се опита от парламентарната трибуна да вкара дебата в релси. "Дискутираме създаване на временна комисия, която би следвало да установи факти и обстоятелства. Ако продължаваме с всички елементи, които смятаме да прави тази комисия, тя ще се обезсмисли", предупреди той.

Забележката му обаче не беше взета предвид и народните представители продължиха да спорят помежду си. Това предизвика гнева на временния председател на парламента Мирослав Иванов. Той помоли колегите си да се фокусират върху създаването на комисията и дори отне думата на Теменужка Петкова, "за да не продължава тази анархия".

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обаче хвърли вината върху Никола Минчев и Мирослав Иванов, че не са насрочили заседание на комисията и сега парламентът трябва да я сформира наново. В отговор Минчев напомни: "На 9 юни, четвъртък, гласувахме създаването на комисията. Следващата сряда, на 15-ти, ми поискахте оставката. По правилник я гласувахме на следващия ден. За едномесечния срок от съществуването на комисията на практика се получава, че членовете й можеха отново да вкарат в програмата избора на председател". Минчев се обърна към ГЕРБ-СДС, че след като този път предложението е тяхно, може би искат да "оберат политическите дивиденти" от него.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата