Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет обяви курс "Обратно към Газпром"

Руският природен газ е поскъпнал с 2000% за две години

22 Авг. 2022ОбновенаЮЛИАНА БОНЧЕВА
Брифинг в МС след заседание на Кризисния щаб по енергетика

Брифинг в МС след заседание на Кризисния щаб по енергетика

Posted by bTV Новините on Monday, August 22, 2022

Руският природен газ е поскъпнал с 2000% за последните 2 години. Това обяви икономистът Георги Ангелов пред Нова тв. На фона на рекордните цени премиерът Гълъб Донев свика голямо заседание на Кризисния щаб по енергетика заедно с представители на браншови, синдикални и работодателски организации. Резултатът е откровен завой обратно към "Газпром". 

Газ има в изобилие, но проблемът е във високите цени, обявиха на брифинг след заседанието представителите на служебния кабинет. Стана ясно, че новите министри са убедени, че "не можем да се справим без "Газпром". Но за пореден път не отговориха на важния въпрос колко точно би струвал в момента руският газ по дългосрочния договор, който "Газпромекспорт" спря да изпълнява. Само продължиха да повтарят, че щял да е много по-евтин от другите възможности.


Вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов обясниха, че потреблението за септември е осигурено, за октомври е "донякъде осигурено", но нататък трябва да се търсят доставки на поносими цени. Министрите признаха, че получават много оферти от търговци на газ - втечнен и тръбен, включително и от български компании, които предлагат да докарат синьо гориво по газопроводи. Така че фокусът ни ще бъде да осигурим природен газ на поносими цени, обобщи вицепремиерът Алексиев. 

Представителите на работодателските организации заявиха, че не ги интересува откъде ще идва газът, но трябва да е на поносима цена. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал "закова летвата на поносимост" на 250 лв. за мегаватчас. Според него това била възможна цена, ако  сме се върнели към "Газпром". 

Министър Росен Христов обвини "Булгаргаз", че нищо не са направили да осигурят слотове за доставките на втечнен газ. Офертата за танкерите на "Шиниър" била от май, а оттогава никой нищо не бил направил за осигуряване на инфраструктурата за тези доставки. 

Енергийният министър направи озадачаващи изказвания за отношенията ни с "Газпром". Каза, че след като предният кабинет влошил безпрецедентно отношенията, сега служебното правителство трябвало да води тежки преговори с "Газпром". Не се разбра за какво ще преговаря Христов -  при условие че има действащ дългосрочен дългосрочен договор, който "Газпромекспорт" спря да изпълнява.  Разбра се обаче, че има самочувствие на бизнесмен, опитен в търговски преговори:  "Аз не съм продавал телефони, преди да стана министър на енергетиката", вложи сарказъм Христов.  

Служебният министър на енергетиката спомена, че сега София трябвало да моли руската страна да отсрочи количествата природен газ, които има да получава, така че част от доставките да останат за догодина. И каза, че щял да се бори за цена на доставките от порядъка на 250 лв. на мегаватчас, макар да си давал сметка, че е почти невъзможно.    

По време на брифинга Росен Христов обяви, че от гръцка страна интерконекторът не бил готов да получава газ (не бил свързан) и затова щял да разговаря другата седмица със своя колега от южната ни съседка за по-бързо уреждане на този въпрос. Но на въпрос на „Сега“ от проектната компания ICGB припомниха, че свързването на интерконектора към Трансадриатическия газопровод (ТАП), по който идва азерският газ, е извършено още на 25 март 2022 г. - чрез "златна заварка" при газоизмервателната станция до Комотини.

Обърканите изявления на енергийния министър не хвърлиха много светлина върху това какъв точно е планът за действие на кризисния щаб и на служебното правителство за осигуряване на евтин газ, но става ясно, че новите служебни управляващи не само не смятат да претендират за неустойки по договора с "Газпром", а тъкмо обратното - ще дадат козове на доставчика да поиска "Булгаргаз" да изпълни клаузата Take or pay, което буквално означава "взел, не взел природен газ, трябва да платиш количествата по договора".  Това може да доведе до огромни щети за България.

Спор за стотици милиони 

“Трябва да сме сигурни в анализа на това как ще ни се отрази бъдещият арбитражен спор с "Газпром", защото такъв ще има, това е неизбежно”, заяви в предаването “Лице в лице” бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.  "Арбитраж за неизпълнение на договора ще има и той ще е за стотици милиони. Руската страна ще твърди, че ние сме виновни, а ние  - че те са виновни", каза Трайков.  Според него в момента трябва да се търсят решения в следните посоки - осигуряване на необходимите количества газ на разумни цени, намаляване на потреблението и намиране на алтернатива за тези количества, които не могат да бъдат набавени на разумна цена.

 

Контра

„Беше ни представено едно единствено решение, а именно „Газпром Експорт“. Разговори с „Газпром Експорт“ са водени нееднократно и от предишния кабинет, но това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният сезон предстои,  сериозно трябва да се разгледат възможностите за алтернативни доставки“. Това заяви Радослав Рибарски от „Продължаваме Промяната“ след чутото на брифинга на служебните министри.  
От ПП коментират още: "Напомняме, че в рамките на настоящия кабинет беше създаден Кризисен щаб по въпросите на енергетиката още на трети август. Ден по-късно гръцки официални представители, включително говорителят на правителството Янис Иконому, съобщиха, че капацитетът на терминала в Ревитуса ще бъде почти удвоен до края на август.  При наличието на свободен капацитет за разтоварване за нас остава загадка защо договорените количества газ от САЩ бяха отказани. Отказът от договорени количества за нас би означавал, че газовите нужди за есента и зимата са обезпечени, но днес разбираме, че не е така, а България е тласната към това отново да преговаря с „Газпром“, които едностранно нарушиха действащия си договор с нашата страна."
 

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това потвърди енергийният министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция.   „Получихме отговор от американската компания “Шиниър”.
Действащото служебно правителство ще сключи с американската компания "Шиниър" договор за доставка на 1 танкер с втечнен газ. Кабинетът на Кирил Петков води разговори за 7 танкера, като остави офертата да бъде подписана от служебния кабинет.

Ходове 

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че България не си е свършила работата, за да си подсигури доставките на газ. Според него трябва да се търсят дългосрочни договори за доставки на втечнен газ. Той предлага да се комбинираме с Гърция и Румъния за по-големи доставки. Цената на природния газ от Русия е най-висока, обясни Владимиров. Това е така, защото руските доставки са несигурни.

Икномистът Георги Ангелов упрекна правителството, че  не е направило необходимото да вземе и седемте танкера с втечнен природен газ от САЩ, а не да потвърди само един от товарите.  Според Ангелов дори е можело да вземем повече газ и при излишък да го продадем.

Газът всяка седмица поскъпва с 50 евро, предупреди Ангелов. Трябваше да вземем и седемте танкера от САЩ, беше глупост да ги откажем, категоричен бе той.

 

Терминалът Ревитуса 

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и министърът на енергетиката Костас Скрекас са на посещение в Катар, където водят разговори за доставка на втечнен газ, съобщи БНР. Атина предлага да се превърне в портал на Европа за катарския газ. Ключова входна точка ще е остров Ревитуса, където се намира големият газов терминал за разтоварване, съхранение и регазицификация. Експерти припомят, че Атина и София имат съглашение при нужда България да получава газ от Ревитуса. Катар има интерес да доставя втечнен газ и до Александруполис.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?