Медия без
политическа реклама

“Шиниър” отказа да даде отсрочка за седемте танкера с втечнен газ

В "12 без пет" министър Христов моли Анкара да намери свободен терминал

18 Авг. 2022Обновена

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това потвърди енергийният министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция. 

„Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали”, подчерта той. 

Новината за отказа е колкото лоша, толкова и очаквана. При огромното търсене на газ на изгодни цени служебното правителство трябваше да направи всичко възможно да осигури навреме достъп до инфраструктура за разтоварване на договорените от кабинета "Петков" танкери, а не да иска отсрочки. А разговорите с Турция за терминали и слотове трябваше да са първа работа на енергийния министър Христов и на кризисния щаб, а не последна, както се разбира сега.  Последните събития подхранват съмнения, че служебният кабинет не се старае особено България да има сигурни доставки на втечнен природен газ за следащите месеци и че се опитва да върне зависимостта от "Газпром".   

 

Докъде е интерконекторът 

ICGB и "Авакс" представиха чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждане в експлоатация на интерконектора, заяви министърът след срещата си с представители на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“, и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

„Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това, проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство”, заяви Христов.

Според министъра най-важно е да се довърши SCADA - системата за електронно управление на газопровода. Тя в момента е в тестов режим.

 

Златни спойки  

Интерконекторът Гърция-България (IGB) вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна система, съобщиха от проектната компания IСGB. Мястото на "скачването" е край Стара Загора. Връзката е направена чрез т.нар. "златни заварки" - технология, при която заваръчните шевове не се подлагат на хидравлично изпитване, а преминават през задълбочен безразрушителен контрол, за да се гарантира, че заварката е без дефекти и отговаря на стандартите за качество.

Газопроводът от Комотини до Стара Загора, който ще се управлява от проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB), ще доставя природен газ до българската газова мрежа, оперирана от "Булгартрансгаз".  По него България ще получава 1 млрд. куб. метра азерски газ на много ниска цена. И сега страната ни получава доставки по договора с Азербайджан, но през друга входна точка, и затова плаща по-висока цена за част от количествата. 

По-рано, през март, бе направено подобно "златно заваряване" и в другия край на газовата връзка Гърция-България, в Комотини. Там тръбата на интерконектора между двете балкански съседки се свърза с ТАП - Трансатлантическия газопровод. 

 

Синергия 

"Междусистемната газова връзка с Гърция е във финален етап преди старт на търговската експлоатация, планиран за началото на предстоящия отоплителен период. Газопроводът и всички прилежащи наземни съоръжения са завършени, технически годни и тествани с реални количества природен газ", уверяват от проектната компания.  И припомнят: "Интерконекторът е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за  диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Той ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти като TAP, TANAP, EastMed и LNG (втечнен газ) терминала в Александруполис".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?