Медия без
политическа реклама

Вместо 7 US танкера с газ правителството поръча един

Втечненото гориво ще пристигне през октомври и ще бъде разтоварено в Турция

19 Авг. 2022Обновена

Действащото служебно правителство ще сключи с американската компания "Шиниър" договор за доставка на 1 танкер с втечнен газ. Кабинетът на Кирил Петков води разговори за 7 танкера, като остави офертата да бъде подписана от служебния кабинет.

Доставката ще е през октомври, ще е около 1 млн. кубика, количество, което покрива консумацията за около 10 дни. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг в министерството.

„Ще се фокусираме на средносрочни договорености“, каза министърът и поясни, че има предлагане на втечнен газ, но проблем са слотовете, които са скъпи. „Ще се акцентира на търсенето на газ, доставян по тръбопроводи“, подчерта той.

По думите на служебния министър за ноември и декември не са намерени слотове, които да са на икономически изгодна цена. „Затова „Шиниър“ коригираха офертата си за доставка на един танкер през октомври при същите условия“, каза Христов и добави, че вносът на газа за България ще стане през Турция, както е било и с предишните 2 танкера за нашата страна.

Росен Христов допълни, че единственият танкер, който сме решили да вземем от осигурените доставки от САЩ за България 7 кораба, ще осигури една трета от необходимото синьо гориво за страната през октомври. „Азерските доставки са още една трета. Остава да договорим доставки за още една трета“, пресметна Христов. Не е осигурено необходимото количество и за ноември и декември. Според Христов България няма да вземе двата договорени от кабинета на Кирил Петков танкера за тези месеци, защото наличните слотове са скъпи. „Това прави цената на газа, доставен до България неконкурентна“, твърди служебният министър на енергетиката.

Христов каза, че ще се преговаря с Азербайджан за увеличаване на количествата. Имало индикации и от турски компании, готови също да ни продават газ. „В момента преговаряхме и танкер по танкер, за да осигурим непосредствените нужди за септември и октомври“, поясни той и повтори, че оттук нататък фокусът ще е върху средносрочни договори и системни доставки, за да не се налага в последния момент да се осигуряват някакви количества. Все пак той каза, че България ще участва в слотове за доставки на втечнен газ за 2023 г. „При възможност да закупим слотове на конкурентна цена, съответно ще договорим и доставки с танкери. В момента има предлагане“, каза още служебният министър на енергетиката.

В отговор на въпрос Христов с неохота призна, че офертата на американската „Шинииър“ е била най-добрата за доставка през октомври. В следващите седмици в министерството очаквали оферти за средносрочни договори (за срок от 6 месеца до една година) и след като ги видят, ще решат дали да обявяват нови търгове.

 

ЕКСПЕРТ: ВСЯКАКВИ ПРЕГОВОРИ С „ГАЗПРОМ“ СА ПРИМКА НА ШИЯТА

„За отказаните 6 танкера от „Шиниър“ нещо се премълчава. Тази компания не работи на час по лъжичка и да остави само един танкер“. Това каза специално за „Сега“ енергийният експерт Васко Начев по повод поръчването само на един кораб с американски втечнен газ.

„Оттук нататък ще е мъка с търсенето на необходимата ни една трета от природния газ. За втората половината на октомври нещата ще са по-ясни, защото тогава ще спре зареждането на хранилището в Чирен. Сега част от вноса отива точно за тази цел. Газ винаги ще се намери, но ще има винаги една несигурност. Когато тя е налице, се плаща повече“, припомни той.

99% съм сигурен, че до края на годината няма да означава, че си слагаме примката на врата. Ще ни пратят руснаците на арбитраж и ще го загубим. Всяко предоговоряне на условията по договора ни с „Газпром“ ще ни струва много скъпо и има риск да се повтори случаят с реакторите за АЕЦ „Белене“. Тогава цената на слотовете за втечнения газ ще ни изглежда като детска игра“, смята Васко Начев.

 

РУСНАЦИТЕ СПИРАТ „СЕВЕРЕН ПОТОК“ ЗА 3 ДНИ

Руският монополист „Газпром“ обяви днес, че от 31 август до 2 септември включително спира за 3 дни подаването на газ по „Северен поток“, съобщи РИА „Новости“. Съвместно със специалисти от Siemens ще бъде правено техническо обслужване на компресор Trent 60 будет, който сега работи на газопровода. След приключване на проверките и при липса на неизправности, подаването на газ ще бъде възстановено до нивото от 33 млн. куб. м на денонощие. 

Днес на борсите в Европа цената на 1000 куб. м природен газ е скочила до 2700 долара, отбелязва агенцията.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата