Медия без
политическа реклама

Директорът на Народния: Минеков се опитва да кадрува в театъра

"Ръководството изпраща послание към творците - "Можем без вас", заяви напусналият Захари Карабашлиев

24 Ноем. 2022Обновена
личен Фейсбук профил на Велислава Кръстева
Васил Василев

В една от редките си публични изяви, откак преди близо месец започна публичният скандал между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева, директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев се яви на изслушване в Комисията по култура и медии в НС. Той представи пред депутатите писмената си версия на събитията, като обвини служебния министър на културата Велислав Минеков, че се опитва да кадрува в театъра.

Василев припомни, че в медийни изяви Минеков е окачествил събитията в Народния като "война", която "води до тежък разпад". Според директора такова нещо няма.  "Поведението и действията на министъра създават впечатление у мен за лична негова намеса и опит да доведе насоката за лична моя свързаност в конфликта Морфов-Кръстева", се казва в декларацията на Васил Василев, прочетена пред депутатите.

"Минеков се опитва да кадрува в националните културни институти като чистка на политически опоненти", заяви още директорът, цитиран от БГНЕС. "Не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК." Василев косвено отговаря на изказване на министъра отпреди две седмици, че за свой комфорт се е обградил с фигури с разнообразни партийни предпочитания. "И аз да направя така министерството – да си взема едно ДПС, едно БКП, едно ДБ и малко ПП, нещата ще бъдат чудни. Няма да можете да ме мръднете от този пост още 63 г.", коментира гогава проф. Минеков.

Директорът подчерта, че при назначаването си по-рано т.г. Александър Морфов не е поставил никакви условия или изисквания за партийна или политическа принадлежност на останалите колеги. "Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците и специфичната им индивидуалност на изразните форми, но това не може да води до нарушаване на чужди права и създаването на конфликти, застрашаващи нормалното функциониране на колектива", предупреди той. "В изпълнение на служебните си задължения Велислава Кръстева не е дала никакъв израз на политическите си възгледи и партийна принадлежност", категоричен бе Василев, подминавайки публичната й поява с Ахмед Доган на изборите на 2 октомври. Той назначил бившата дългогодишна пиарка на ДПС и двукратен депутат от партията заради "целеустремеността и находчивостта й".  

Актьорите да не очакват, че ще намерят решение на проблемите си в парламента, коментира случая в Комисията депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Последната информация от Народния театър е, че там тече вътрешно разследване на конфликта между Морфов и Кръстева. В Народното събрание Василев подчерта, че все още не са излезли резултатите от него.

В Народния театър "Иван Вазов" започва вътрешно разследване на скандала с режисьора Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева.  Ще бъдат изискани писмени обяснения от служители и записи от камери.

 

РЕАКЦИЯ

Приблизително по същото време Захари Карабашлиев, който в началото на месеца подаде оставка от поста писател на Народния театър (той бе също назначен от Васил Василев - б.р.), заяви пред БНР:  "Ръководството на Народния театър изпраща послание към творците - "Можем без вас".

В свой анализ на скандала той подчерта: "Последиците от случващото се в Народния театър в краткосрочен план са неприятни, в дългосрочен - не виждам как могат да се оправят. Няма воля за решаване на този въпрос". Писателят уточни, че песимизмът му идва от това, че и двете страни - от едната Кръстева и Васил Василев, а от другата Морфов - са много твърди. 

"Посланието, което се изпраща от ръководството на Народния театъра, че можеш да се освободиш от Явор Гърдев, но не от някой друг, е ужасно силно. Аз мога да продължа да пиша от вкъщи, от спалнята си, но Явор Гърдев не може да режисира от неговата спалня! Мястото на Гърдев и на Морфов е вътре в театъра", коментира Карабашлиев другата депозирана оставка - на известния режисьор.

Явор Гърдев, който е щатен режисьор на Народния театър "Иван Вазов", също ще подаде оставка след скандала с пиарката Велислава Кръстева и Александър Морфов, съобщи самият той пред bTV.

Междувременно тихомълком в сайта на Народния театър "Иван Вазов" като водещ партньор се появи логото на Insa Oil на Георги Самуилов.

Още по темата