Quantcast

Медия без
политическа реклама

Алек Болдуин ще бъде съден за непредумишлено убийство

Пред закона ще се изправи и оръжейничката на филма, чиято операторка бе застреляна

19 Яну. 2023
EPA/BGNES
Алек Болдуин ще бъде съден за непредумишлено убийство.

Повече от година след инцидента Алек Болдуин ще бъде обвинен в непредумишлено убийство на снимачната площадка, съобщи Си Ен Ен. През октомври 2021 г. той застреля по време на репетиции за филма "Ръжда", на който е и продуцент, операторката Халина Хътчинс. След инцидента тя почина. При стрелбата край град Санта Фе бе ранен и режисьорът Джоел Соуза.

Операторът Халина Хътчинс е починала на снимачната площадка на уестърна Rust в Санта Фе (Ню Мексико). Тя беше застреляна случайно от продуцента и изпълнител на главната роля във филма — популярният холивудски актьор Алек Болдуин.

Позицията, която поддържа актьорът, е, че не е знаел, че реквизитният пистолет е зареден, и не е натискал спусъка. По-рано, по време на разследването на обстоятелствата около инцидента, доклад на ФБР доказа, че оръжието не е могло да произведе изстрел без натискане на спусъка. 

Обвинение в непредумишлено убийство получи и оръжейничката на филма Хана Гутиерес-Рийд заради това, че на снимачната площадка е присъствало оръжие с бойни, а не с халосни патрони. Окръжният прокурор Мери Кармак-Алтуайс обяви решението на съда в писмено изявление в четвъртък. "След задълбочен преглед на доказателствата и законите на щата Ню Мексико, реших, че има достатъчно доказателства за повдигане на наказателни обвинения срещу Алек Болдуин и други членове на филмовия екип на "Ръжда", каза тя. Обвинения за раняването на Соуза, който се е възстановил, няма да бъде повдигани.

Според закона на Ню Мексико непредумишленото убийство се наказва с до 18 месеца затвор и глоба от 5000 долара.

Помощник-режисьорът Дейвид Холс подписа споразумение за признаване на вината по обвинението за небрежност при използване на смъртоносно оръжие, се казва още в изявление на прокурора.

В интервю за Си Ен Ен през август Алек Болдуин хвърли отговорността за трагедията върху оръжейничката Гутиерес и помощник-режисьора Холс, който му е подал оръжието. През ноември актьорът заведе дело срещу двамата и други от екипа на филма. 

През октомври 2022 г. семейството на жертвата Халина Хътчинс сключи извънсъдебно споразумение с Болдуин и останалите копродуценти на филма. Съпругът й Матю Хътчинс описа нейната смърт като "ужасен инцидент". Като част от сделката той бе включен сред копродуцентите на "Ръжда", чиито снимки трябваше да се възобновят този месец. 

64-годишният Алек Болдуин e актьор с над 100 роли. Сред известните продукции с негово участие са "Мисията невъзможна: Пропадане", "Син жасмин", "От другата страна", "Авиаторът", "Пърл Харбър" и др.

Още по темата