Медия без
политическа реклама

Германия намери вратичка за колите с традиционни двигатели

След споразумение с Берлин ЕС ще класифицира синтетичните горива като въглеродно неутрални

25 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Тази неделя (26 март) в Берлин предстои градски референдум, който предизвиква жителите да гласуват дали са съгласни германската столица да стане "климатично неутрална" още до 2030 г.

Германия и Европейският съюз са постигнали споразумение, благодарение на което федералната република ще подкрепи законодателните промени за достигане на 100% въглеродно неутрални автомобили след 2035 г. В замяна Европейската комисия ще отвори вратичка за традиционните коли с двигатели с вътрешно горене да продължат да бъдат регистрирани и в бъдеще, ако използват т. нар. синтетични горива.

Правителството в Берлин заяви, че е получило ключови гаранции, че правилата на ЕС ще бъдат технологично неутрални, предаде "Блумбърг".

"Това проправя пътя превозни средства с двигатели с вътрешно горене, които използват само въглеродно неутрални горива, да бъдат сред новорегистрираните след 2035 г.", каза германският министър на транспорта Фолкер Висинг в изявление.

Новата визия бе потвърдена и от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за Зелената сделка.

"Намерихме споразумение с Германия за бъдещото използване на синтетични горива в автомобилите. Сега ще работим за възможно най-бързото приемане на регламента относно стандартите за CO2 за автомобили", написа той в "Туитър", добавяйки, че ЕК ще продължи бързо с "необходимите правни стъпки, за да се приложи разпоредбата, която позволява класифицирането на автомобили, работещи със синтетични горива, за въглеродно неутрални".

Важната сделка за забрана на продажбата на нови автомобили с изкопаеми горива от 2035 г. е от ключово значение за амбициозния план на блока да се превърне в "климатично неутрална" икономика до 2050 г. с нулеви нетни емисии на парникови газове.

Но с безпрецедентен ход по-рано този месец водещият производител на автомобили Германия блокира споразумението в последния момент, след като то вече беше одобрено в рамките на традиционния законодателен процес на ЕС. Днес сайтът "Юрактив" съобщи, че сред страните, които се противопоставят на плана, е и България, заедно с Италия, Полша и Унгария.

Европейският парламент гласува одобряването на закон, забраняващ новите бензинови, дизелови и хибридни автомобили и лекотоварни автомобили от 2035 г.

Продължилите седмици преговори между ЕК комисия и Германия за излизане от задънената улица бяха съсредоточени върху желанието на Берлин за по-силен ангажимент по отношение на синтетичните горива от представения в първоначалния текст. Въпросните горива все още са в процес на разработване и се произвеждат с помощта на нисковъглеродна електроенергия. Технологията не е доказана, но германските производители се надяват, че тя ще доведе до по-широко използване на двигателите с вътрешно горене.

Неправителствени организации, работещи в областта на околната среда, оспорват значението на синтетичните горива за прехода на автомобилния сектор към чисти енергийни източници, като твърдят, че те са твърде скъпи, замърсяващи и енергоемки.

Някои експерти от бранша пък изразиха съмнение дали автомобилите, задвижвани със синтетични горива, могат да се конкурират на пазара с електрическите автомобили, които се очаква да поевтинеят с течение на времето.

Три четвърти от европейските дизелови автомобили вероятно са оборудвани с устройства за измама с емисии, показва проучване на Международния съвет за чист транспорт (ICCT).  Разкритите през 2015 г.

 

ЩО Е ТО СИНТЕТИЧНО ГОРИВО?

Бензинът и дизелът се произвеждат от нефт, но основната им химическа структура се състои от водородни и въглеродни атоми. Тези въглеводороди може да бъдат създадени с помощта на водород от водата и въглерод от въздуха. В сравнение с конвенционалните изкопаеми горива, които имат между 30 и 40 компонента, eFuels имат едва осем.

Синтетичните горива може да бъдат направени с помощта на различни методи, но в повечето случаи те се произвеждат чрез разделяне на водата на водород и кислород чрез електролиза. Този водород след това се обработва с въглероден диоксид, извлечен от атмосферата, за да се получи метанол, който след това може да се превърне в синтетичен суров бензин, който може да се използва във всички двигатели с вътрешно горене, без да се правят скъпи преобразувания.