Медия без
политическа реклама

Eвропарламентът потвърди забраната на нови бензинови и дизелови автомобили

15 Февр. 2023
С 340 гласа "за", 279 "против" и 21 "въздържал се" евродепутатите подкрепиха закона.
ЕПА/БГНЕС
С 340 гласа "за", 279 "против" и 21 "въздържал се" евродепутатите подкрепиха закона.

Европейският парламент гласува одобряването на закон, забраняващ новите бензинови, дизелови и хибридни автомобили и лекотоварни автомобили от 2035 г. С него производителите се задължават да постигнат 100% намаление на емисиите на CO2 от новите автомобили, продавани в ЕС до 2035 г.

Законът беше подкрепен от 340 евродепутати, 279 гласуваха против, а 21 се въздържаха. Той поставя междинна цел за 55% намаление на емисиите на CO2 за автомобили (в сравнение с нивата от 2021 г.) и 50% за микробуси до 2030 г. Малките производители – произвеждащи 1000 до 10 000 нови коли или 1000 до 22 000 нови микробуса годишно, може да бъдат освободени от правилата до края на 2035 г. Тези, които регистрират по-малко от 1000 нови превозни средства годишно, ще продължат да бъдат освободени и след това, тоест ще може да предлагат автомобили с ДВГ.

До 2025 г. Европейската комисия ще представи методология за оценка и докладване на емисиите на CO2 през целия живот на новите автомобили и микробуси. На всеки следващи две години ще публикува доклад за оценка на напредъка на ЕС към пътна мобилност с нулеви емисии.

До декември 2026 г. Комисията също така ще наблюдава разликата между законово определените ограничения на емисиите и реалните данни за потреблението на гориво и енергия и ще изготви методология за коригиране на специфичните емисии на CO2 на производителите.

Съществуващите стимули за производителите, които продават повече превозни средства с нулеви и ниски емисии (0-50 грама на км), ще бъдат адаптирани в съответствие с тенденциите в продажбите, се казва в изявление на Европейския парламент. Очаква се те да намалеят с нарастването на броя електрически и плъгин хибридни превозни средства.

Новият законопроект беше договорен през октомври 2022 г. и сега ще бъде изпратен на Съвета на Европейския съюз за официално одобрение. Това ще стане през следващите седмици.

"Този регламент насърчава производството на превозни средства с нулеви и ниски емисии. Той съдържа амбициозна ревизия на целите за 2030 г. и цел за нулеви емисии за 2035 г., която е от решаващо значение за постигане на климатична неутралност до 2050 г. Тези цели създават яснота за автомобилната индустрия и стимулират иновациите и инвестициите за производителите на автомобили. Закупуването и шофирането на автомобили с нулеви емисии ще стане по-евтино за потребителите и пазарът на употребявани ще се появи по-бързо. Това прави устойчиво шофиране, достъпно за всеки", коментира Ян Хуитема, който е сред вносигелите на новия закон.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

автомобили

Още по темата