Медия без
политическа реклама

Връщането на машинния вот за балотажа изобщо не е сигурно

На практика няма шанс за това, ако устройствата не се сертифицират преди събота

31 Окт. 2023Обновена
Без законосъобразна процедура, не може да се говори как ще се гласува на 5 ноември, заяви Камелия Нейкова.
Илияна Димитрова
Без законосъобразна процедура, не може да се говори как ще се гласува на 5 ноември, заяви Камелия Нейкова.

Поне засега се оказва, че е преждевременно очакването, че машинното гласуване ще се върне за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Централната избирателна комисия (ЦИК), която го отмени за първия тур, сега очаква ведомството на министъра на електронното управление Александър Йоловски да се задейства и да удостовери наново, че устройствата са годни за вота. Ако това не се случи преди събота, тогава на практика няма шанс те да бъдат използвани на балотажа.

Според комисарите Йоловски не си е свършил работата, когато е възложил на заместника си Михаил Стойнов цялата отговорност за провеждането на процедурата, с която да се установи, че машините съответстват на изискванията на закона. Самият Стойнов беше обвинен от ДАНС в неправомерни действия, които са поставили в опасност машинния вот. Това стана главното основание за решението на ЦИК да отмени използването на изборната технология на първия тур на 29 октомври.

Междувременно, министърът, който беше оставил други хора от ведомството му да коментират положението (включително и обвинявания във вмешателство в изборите Стойнов – бел.а), излезе от нелегалност. Докато в ЦИК обсъждаха какво да поискат от него, той прати съобщение до медиите, че започва да работи за това машините да могат да се ползват на балотажа.

 

ПЪРВО ПРОЦЕДУРАТА, ПОСЛЕ (ЕВЕНТУАЛНО) ГЛАСУВАНЕ

На днешното заседание на ЦИК комисарите решиха по предложение на шефа си Камелия Нейкова да пратят писмо до министър Йоловски. В него се напомня за снощното решение на Върховния административен съд (ВАС) по многобройните жалби срещу отмяната на машинния вот. Съдът на практика подкрепи скандалното решение на комисарите да не се гласува с устройства на 29 октомври. Но позволи използването им в балотажа, стига годността им за вота да се удостовери със законоустановената процедура от компетентните органи.

Така в случая проблем се явява заповедта, с която Йоловски е възложил на Стойнов да свърши тази работа, тъй като според съдебното тълкуване на закона единствено министърът е компетентният орган по процедурата. Иначе казано, делегирането на правомощия, каквото е направил Йоловски, е незаконно. Не отговаря на закона и удостоверението за съответствие на машините, което Стойнов беше пратил на ЦИК в петък вечерта, а комисията отказа да признае. С писмото ЦИК иска да посочи на министъра тази част от решението на ВАС и да поиска от него спешно да информира комисията какво ще предприеме, за да се проведе процедурата по законовия начин.

„В случай, че не е проведена законосъобразна процедура от компетентния орган, какъвто е само министърът на електронното управление в случая, не може към този момент да се говори какъв ще бъде начинът за гласуване на втория тур на 5 ноември“, посочи Нейкова. Така даде да се разбере, че връщането на машинното гласуване за балотажа въобще не е сигурно.

На брифинг за медиите малко по-късно през деня Нейкова заяви, че всичко зависи от готовността на трите институции, които участват в процедурата по удостоверяването - министерството на електронното управление (МЕУ), института по стандартизация и института по метрология. "За какъв срок може да говорим, различен от веднага?", попита реторично Нейкова журналистите. А колегата й Георги Баханов даде да се разбере, че ако процедурата бъде приключена в събота, няма да има време машините да бъдат транспортирани по секциите и подготвени за гласуване.

 

МИНИСТЪР ЙОЛОВСКИ ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ

Самият Йоловски, както се спомена, съобщи сутринта, че ведомството му се задейства, за да изпълни решението на ВАС. Той призна решението на съда, че компетентността по процедурата е негова, и увери, че експертите на министерството ще работят извънредно, за да повторят всички стъпки, с които да се удостовери, че устройствата са годни за вота. "В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски", обещава се в прессъобщенето.

Няма обяснение от Йоловски защо остави на заместника си да подпише удостоверението, което МЕУ прати на ЦИК миналия петък. Както се каза, комисията отказа да признае това удостоверение, именно защото под него стоеше подписът на Стойнов, който тогава беше в центъра на политическата буря, която създадоха ГЕРБ, ДПС, ИТН, "Възраждане" и БСП, заедно с ДАНС.

 

ГНЯВ И ФРУСТРАЦИЯ В ЦИК

Комисарите бяха изключително ядосани от ситуацията, в която бяха попаднали, и изобщо не го криеха.

Росица Матева, зам.-шеф и говорител на комисията, представи на колегите си кратко тълкувание на съдебното решение. Тя посочи, че липсва надлежно издадено удостоверение, че машините съответстват на закона; заповедта, с която Йоловски е възложил работата на заместника си, е незаконосъобразна.

"Затова решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври само с хартиени бюлетини се явява законосъобразно! В превратно тълкуване на експерти по медиите и други лица се твърди, че решението е незаконосъобразно. Съдът ясно казва, че е законосъобразно!", натърти гневно Матева. "Другите лица", за които говори, вероятно са политиците от ПП-ДБ, които бяха сред жалбоподателите.

Колегата й Георги Баханов също възропта срещу "знайни и незнайни герои и експерти в кавички", които искат оставката на ЦИК, и настоя комисарите да направят пресконференция или поне да публикуват становище, че съдът е на тяхна страна. "Побеснях! Не може да се бъзикат разни мишоци!", роптаеше Баханов.

А Красимир Ципов (който, като Баханов, е от квотата на ГЕРБ - бел.а.) се възпротиви въобще да се праща писмо на Йоловски. "Министърът можеше още миналата седмица да подпише това решение, след като всичко е било наред, и да не сме изправени пред такава ситуация как да реагира ЦИК по-малко от два дни преди изборния ден! Да уведомяваме министъра да си свърши работата, аз не намирам абсолютно никаква логика!", надигна тон Ципов.

Между другото, комисарите сметнаха, че най-важната им работа сега е да приемат книжата на общинските избирателни комисии, не да се занимават със сигнали за случилото се в изборния ден. Това означава, че по-дребните безобразия, като бърникането в преференциите в село Малорад, ще потънат сред грохота на по-големия скандал.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата