Медия без
политическа реклама

ВАС отмени решението на ЦИК и върна машинното гласуване

Върховните съдии спасиха първия тур от искания за касиране и обявиха за незаконосъобразен акта само в частта за балотажа

30 Окт. 2023Обновена
Съставът на ВАС, който трябва да прецени дали е законно решението на ЦИК, с което на първия тур на местните избори бе забранено да се гласува с машини
БГНЕС
Съставът на ВАС, който трябва да прецени дали е законно решението на ЦИК, с което на първия тур на местните избори бе забранено да се гласува с машини

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което беше забранено да се гласува с машини на първия тур на местните избори. Това означава, че може да се гласува с машини в неделя на балотажа. Решението на ВАС не може да се обжалва.

Върховните съдии Румяна Борисова, Любомира Мотова , Светослав Славов всъщност отменят като незаконосъобразно решението на ЦИК само в частта му, с която беше разпоредено  и балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съметници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, са отхвърлени. По този начин се блокират евентуални опити за касиране на изборите. 

Върховните магистрати приемат, че "за провеждането на балотажа може да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс при спазване на законоустановената процедура, като удостоверяването на използването на машини се извърши от компетентните органи". Именно липсата на това удостоевряване беше мотив на ЦИК да забрани машините в първия тур. В мотивите на решението си ВАС е описал предвидения в закона ред.

ВАС отхвърля жалбите за миналите на 29 октомври 2023 г., "тъй като към момента на вземане на обжалваното решение на ЦИК, няма издадено решение за удостоверяване, за което комисията е била уведомена от министъра на електронното управление с писмо". Такова съгласуване е постъпило след приемане на обжалваното решение от Централната избирателна комисия, което е подписано от Български институт за стандартизация, Български институт по метрология и зам.-министър на министерството на електронното управление.

С оглед на изложените факти върховните магистрати приемат, че както към момента на приемане на обжалваното решение, така и към настоящия момент липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на Изборния кодекс.

Те твърдят, че удостоверяването  е изрична компетентност на министъра на електронното управление и не може да бъде делегирана на някой от подчинените му органи - в случая зам. министър. В решението си ВАС приема, че в Закона за електронното управление не е предвидена възможност за делегиране и затова заповедта за делегация от министъра на неговия заместник се явява незаконосъобразна. Такива са и извършените от зам. министъра действия, включително издаденото по-късно решение за удостоверяване, постъпило в ЦИК след вземане на обжалваното решение, пишат от ВАС.

Върховните магистрати приемат, че "това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване". Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. само с хартиени бюлетини, се явявало законосъобразно.

В останалата част за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиени бюлетини, съставът на ВАС приема, че решението на ЦИК е незаконосъобразно.

Часове по-рано Върховният административен съд (ВАС) разгледа по същество делото. Общо 12 жалби бяха постъпили на 28 октомври по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс (ИК) жалбите следваше да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в 3-дневен срок от постъпването им. 

Жалбите бяха подадени от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, политическа партия „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов и от 6 физически лица в качеството им на избиратели. 

Във ВАС се явиха лично Петър Славов, народните представители от коалиция ПП-ДБ Надежда Йорданова и Васил Пандов, председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева, както и зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

„Представени са доказателства, които установяват кога са представени съответните машини и софтуер за удостоверяване. Министерството на електронното управление е изпратило своя акт в рамките на установения в Кодекса срок”, посочи Надежда Йорданова, цитирана от Нова тв.  Тя добави още: „Ние правим всички усилия да бъдат законово защитени и гарантирани правата на всички български граждани в изборния процес. Правовата държава трябва да се отстоява както трябва със съответните процедури, а не с политически скандали или други активни мероприятия. Това, което ме притесни най-много днес е, че основните мотиви за издадения акт бяха изцяло политически и се позоваваха на разговори, документи, твърдения на органи, които не са компетентни”. 

"Представената справка от ДАНС е един литературен разказ с предположения в рамките на 3 страници, без да удостоверява по надлежен ред факти и доказателства, които попадат в хипотезите на изборния кодекс и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване", каза още Йорданова, която е бивш правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ.

„Това, което чухме в съдебната зала от страна на г-жа Матева от ЦИК, всъщност напълно потвърди нашите предварителни опасения и доводи, че мотивите за отмяна на машинното гласуване са свързани с обстоятелства, които ги няма в техния акт. В него, той е публичен, се посочва, че няма решение на МЕУ. Нямаше нищо за подписа на министъра. С това обстоятелство, което беше изтъкнато днес, ЦИК се опитва да допълни акта си, защото той е издаден неправилно”, заяви от своя страна Пандов.

На местните избори тази неделя, 29 октомври, ще се гласува само с хартиени бюлетини. Така ще бъде и на евентуалния втори тур седмица по-късно. Такова скандално решение прие Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер, след като отмени гласуването с машини.

"Ние вярваме, че правовата държава и елементарното спазване на законността в България ще възтържествува. След това ще видим дали това е предпоставка за някои длъжностни лица да сезираме прокуратурата за нарушение на изборните права на всички български граждани”, добави още Пандов.

ЦИК бе представлявана от говорителя Росица Матева и адвокат, които по време на заседанието поискаха да бъдат представени допълнителни писмени доказателства от ДАНС, но съдът отхвърли искането им.

Във Върховният административен съд има постъпила жалба и срещу обявената от ЦИК нищожност на решението на ОИК София да се използват машините за гласуване.

"Сега" припомня:

По-малко от два дни преди първия тур на местните избори, Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени гласуването с машини със свое решение. Това стана в края на бурен ден, в който ГЕРБ, ДПС, ИТН, "Възраждане" и БСП настояха за такава стъпка с недоказаното твърдение, че машинният вот е компрометиран. Особено фрапиращо е, че това се случва малко повече от денонощие преди изборния ден. Решението беше взето с гласовете на мнозинство от 12 от общо 15-те членове на комисията. Против гласуваха единствено комисарите от квотата на ДБ.

Въпреки че хаосът с гласуването на местните избори продължава, тази сутрин по БНТ председателката на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че няма проблем, избирателите ще гласуват само с хартиени бюлетини.

Като формално основание за решението послужи липсата на удостоверение от министерството на електронното управление (МЕУ), че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс. Нито един от членовете на ЦИК, които гласуваха за отмяната на машинния вот, не обясни защо тази липса, която досега не беше направила впечатление никому, изведнъж стана толкова важна. Нито защо се пристъпва към такава мярка, без фактически да има доказателства, че устройствата не отговарят на законовите условия.

Ден по-късно ПП внесоха жалба срещу решението на ЦИК, в която обявиха, че е нарушено правото за гласуване. От партията твърдят, че ЦИК няма компетентност да отменя възможност за гласуване. ЦИК определя според Изборния кодекс правилата за гласуване, но не може да отмени самото гласуване, пише още в жалбата. Въпреки твърдението на Росица Матева, че няма срок, в който ЦИК да чака писмото за техническото състояние на машините, ПП посочва, че в ИК е предвиден срок от 20 дни. В изявление Васил Пандов от ПП отбеляза тогава, че разчитат ВАС да се произнесе същия ден, защото всяко забавяне води до криза на държавността и хаос в изборите. ВАС обаче обяви, че ще гледа делото в понеделник, след пърия тур. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦИК, машинно гласуване

Още по темата