Медия без
политическа реклама

ЦИК все пак се оправда с ДАНС за машинното гласуване

Върховният административен съд ще заседава едва в понеделник по жалбата на ПП

28 Окт. 2023Обновена
Председателката на ЦИК настоя, че с машинния вот националната сигурност е застрашена, въпреки че тя лично винаги гласувала с машина.
Председателката на ЦИК настоя, че с машинния вот националната сигурност е застрашена, въпреки че тя лично винаги гласувала с машина.

Въпреки че хаосът с гласуването на местните избори продължава, тази сутрин по БНТ председателката на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че няма проблем, избирателите ще гласуват само с хартиени бюлетини. Тя не допусна комисията да отмени вчерашното си решение за отмяна на машинното гласуване. Нейкова сложи нов акцент защо ЦИК действа по този начин. "В четвъртък вечерта получих преписка на ДАНС за действията на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. Отвчера се говори, че той е заснел кешкода на машините. Но в преписката има още много данни за неговите действия. Не мога да ви кажа какви. В петък сутринта се срещнахме в парламента и с другите получатели на преписката и министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че не е подписал писмо за сертифициране на машините и няма да подпише. В такава обстановка свиках заседанието на ЦИК, на което се реши да се отмени гласуването с машините. ЦИК нямаше друг избор, защото националната сигурност е заплашена", заяви Нейкова.

В решението на ЦИК докладът на ДАНС е само споменат, но не е посочен като основание за отмяна на машинното гласуване. Там е посочена липсата на уведомление, че машините са сертифицирани. Нейкова подчерта пред БНТ, че уведомлението от МЕУ, което ЦИК получава, след като взема решението, е подписано от същия зам.-министър Михаил Стойнов. "Подчертавам. Това е човекът, за когото се разказва в преписката на ДАНС. И точно този човек подписва уведомлението. Националната сигурност е застрашена. Министърът не е подписал. Но смятам, че ДАНС трябва да говори", каза тя. Нейкова отказа да коментира снощното решение на ОИК-София, с което тя реши да не се съобрази с ЦИК. Но се оказа, че машините за гласуване са напуснали склада на "Сиела Норма" вчера без разрешение на ЦИК и без да са сертифицирани към онзи момент. Нейкова заяви още, че е уведомила жандармерията да върне машините в склада. "Утре няма да има машини в секциите. Няма как да има", заяви тя.

По същото време по Нова тв главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че е имало друго писмо на ЦИК, с което машините са напуснали по-рано склада. Междувременно противоречието в думите на Нейкова и Коцев се изясни. МВР решило да транспортира машините възоснова на предходно писмо на ЦИК за графика на изборите, но и Нейкова, и говорителката Матева подчертаха, че това не е писмото, с което комисията разрешава транспортирането по същество. 

"Сега" изпрати въпроси на ДАНС за въпросната преписка срещу зам-министър Стойнов и с какви данни срещу него разполага агенцията. 

По-рано пред бтв говорителката на ЦИК Росица Матева каза: "Кой е дал разрешение машините да тръгнат из страната - на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи". 

"Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан", допълни Матева. "Всички машини трябва да бъдат върнати в склада, и сега разбрах, че ОИК не били разбрали да върнат машините в склада." 

Тя повтори по-късно думите на председателката Нейкова, че докладът на ДАНС е в основата на отмяната на машинното гласуване. ЦИК не е трябвало да изчаква писмото на МЕУ, че устройствата са сертифицирани, защото още сутринта министър Йоловски е заявил, че няма да подпише такова писмо. "Не сме нарушили никакъв краен срок. Няма такъв срок", заяви тя, въпреки че снощи зам.-министър Стойнов заяви, че има. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев отговори пред Нова тв, че машините са напуснали склада на база решение на ЦИК за обезпечаване на вота. Снощи обаче в МВР е получено писмо от ЦИК, което дава указания машините да бъдат върнати в складовете. "На 26 октомври постъпва второ писмо от Централната избирателна комисия до директора на ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", в което пише: "Даваме разрешение разпределението на машините по всички рампи за товарене да започне от 18.00ч на 26.10.2023 г., както и експедирането, съответно приемането на СУЕМГ да се извърши едновременно от всички рампи на логистичния център в периода от 27.10.2023 г. до 31.10.2023 г.". На основание горните две писма във вчерашния ден, 27.10.2023 г., започна съпровождането на транспортните средства с машините за гласуване към СИК в страната. Съобразно графика екип на МВР съпровожда първия камион с машини, който напуска склада на "Карго - партнер" в 13.40 часа. Вчера в МВР постъпва ново писмо от ЦИК в което се казва: „Във връзка с решение на Централната избирателна комисия Ви указваме да не се изнасят повече СУЕМГ от склада на "Карго-партнер" ЕООД, а всички изнесени машини, пристигнали в областните центрове незабавно да се приберат в склада. След прибиране в склада и на машините с инсталирана демоверсия да не се допуска внасяне и изнасяне на машини за гласуване", съобщиха от МВР.

Тази сутрин ПП изпълни снощната си закана да обжалва решението на ЦИК пред ВАС. Съдът има тридневен срок да се произнесе. "Сега" разбра, че съдът ще заседава едва в понеделник. Решението важи само занапред и ако решението на ЦИК бъде отменено в понеделник, това ще важи за балотажа. В жалбата ПП се обосновава на конституцията и че е нарушено правото за гласуване. От партията твърдят, че ЦИК няма компетентност да отменя възможност за гласуване. ЦИК определя според Изборния кодекс правилата за гласуване, но не може да отмени самото гласуване, пише още в жалбата. Въпреки твърдението на Росица Матева, че няма срок, в който ЦИК да чака писмото за техническото състояние на машините, ПП посочва, че в ИК е предвиден срок от 20 дни. В днешно изявление Васил Пандов от ПП отбеляза, че разчитат ВАС да се произнесе днес, защото всяко забавяне води до криза на държавността и хаос в изборите. Ако в понеделник ВАС реши, че отменя решението на ЦИК, така ще бъде поставен под въпрос резултатът от проведения първи тур в неделя. "Това може да е основание за искане да касиране на изборите", отбеляза Пандов.

На обяд говорителката на ЦИК Росица Матева каза пред БНР, че: "6 са жалбите до момента, постъпили в Централната избирателна комисия срещу решението за отмяна на машинния вот. Окомплектоват се в момента и незабавно ще бъдат изпратени във ВАС. А какво ще каже ВАС - когато се произнесе, тогава можем да коментираме. Предварително не можем да коментираме хипотези".

На местните избори тази неделя, 29 октомври, ще се гласува само с хартиени бюлетини. Така ще бъде и на евентуалния втори тур седмица по-късно. Такова скандално решение прие Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер, след като отмени гласуването с машини.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

машинно гласуване, ЦИК

Още по темата