Медия без
политическа реклама

ДАНС обвини кабинета в манипулация на вота

ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и "Възраждане" обявиха машинното гласуване за компрометирано и поискаха отмяната му

Борисов остана доволен от създалия се скандал.
Пресцентър на ГЕРБ
Борисов остана доволен от създалия се скандал.

Грандиозен скандал в навечерието на изборите постави под съмнение провеждането на вота. ДАНС обвини зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов в манипулация на машините за гласуване на изборите. Паралелно с това редица парламентарни формации - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, които иначе принадлежат към различни политически лагери, обявиха, че изборите вече са компрометирани и настояха Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.

Забележителното е, че това се случва малко повече от ден преди самото гласуване, което е на 29 октомври. Всичко сочи към политическа атака към правителството, което управлява с мандата на ПП-ДБ - на мушката на скандала е ведомство, управлявано от техен министър, в техен кабинет.

Трябва да се знае, че на практика избирателите вече не гласуват с машините. Устройствата само разпечатват бюлетини с подадения вот, които след това се броят ръчно. Такова е положението по силата на законови промени от 2022 г., които ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха. Иначе казано, политиците, които сега твърдят, че се правят манипулации чрез софтуера на машините, направиха тогава така, че този софтуер да няма никаква роля в гласуването.

ОБВИНЕНИЯ

Всичко започна на спешно свикан председателски съвет в парламента днес сутринта - без представители на ПП-ДБ, на който е бил разгледан доклад на ДАНС. "От доклада става ясно, че два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хеш код, който е един от ключовете за защита на машините, зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини", твърдеше зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов пред журналисти. В министерството на електронното управление Стойнов отговаряше за целия процес по одитирането на машините за гласуване.

"На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани", настоя сценаристът. Той обяви, че Стойнов трябва да бъде арестуван. "Това е държавен преврат! Ще извикаме ЦИК и временно изпълняващия длъжността министър-председател Мария Габриел, ще вземем решение, защото трябва да се реагира”, каза още Йорданов.

Това неубедително обвинение се оказа достатъчно за останалите партии. Председателският съвет беше повторно свикан, като този път участва вицепремиерът Мария Габриел, която сега замества премиера Николай Денков заради визитата му в Брюксел, както и министърът на електронното управление Александър Йоловски, чието ведомство е пряко засегнато от обвиненията. Междувременно, той даде брифинг, на който на практика отрече обвиненията в манипулации. От ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН повториха всички обвинения и настояха да се отмени машинният вот. "Това е нечувано, което се случва. Някой иска да открадне изборите в България! Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде. Председателят на парламента ни запозна с това как зам.-министър си е заснел целия процес на сорскода и може да направи една голяма „ала-бала” в държавата", обобщи всеобщото мнение водещият политик от ДПС Делян Пеевски.

Междувременно, Тошко Йорданов добави още бензин в огъня. Той пряко обвини съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков и бившия министър на електронното управление Божидар Божанов (сега депутат от ПП-ДБ - бел.ред), че са оказвали натиск върху Александър Йоловски. "Министърът на електронното управление е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов във връзка с пари, с които трябва да се подобри сигурността на държавата в "Информационно обслужване" - 640 милиона, мисля. Натискан е бил да не се правят поръчки на открити процедури, а да се дадат на подходящите хора", каза още Йорданов.

"Нямам идея за какво става въпрос. При всички случаи трябва да има проверка. Аз и Кирил Петков ще съдействаме", коментира пред "Дневник" Божидар Божанов.

ОБЯСНЕНИЯ

На брифинга си в Министерския съвет Йоловски обясни, че е възложил на Стойнев работата по удостоверяването на съответствието на машините с изискванията на изборния закон. Йоловски разказа, че на 9 октомври на случаен принцип са били подбрани 8 броя машини, които да участват в проверката. На 13 октомври е била одобрена методиката на проверката, която е била извършена на 20-и с участието на представители на ЦИК, на частната фирма "Сиела Норма", която осигурява софтуера, както и на 4 парламентарни партии, които министърът не назова.

Генериран е криптографски ключ - т.нар. хеш код, с който се подписва софтуерът. "Никакъв друг софтуер, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините", категоричен беше Йоловски. Софтуерът е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима членове на ЦИК от квотите на различни партии и се съхранява на лаптоп в каса на ЦИК. Така полученият софтуер е инсталиран на всички машини, които ще се ползват на вота, и те вече са разнесени по избирателните секции. Хеш кодът е публично наличен и в момента.

На 23 октомври представителите на регистрираните за вота партии и коалиции са получили пълен достъп до изходния код на машините за гласуване, съобщи още министърът. След приключването на цялата процедура, всички използвани за прегледа на кода носители на информация са били унищожени. Процесът по удостоверяване няма влияние върху изборния процес, изтъкна Йоловски.

Той напомни, че машините вече действат единствено като принтери, а резултатът на изборите се определя на базата на разпечатаните от тях бюлетини, които се броят от секционните избирателни комисии.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата