Quantcast

Медия без
политическа реклама

Скандален запис от СИК: Ние сме си наши 'ора, да попълниме преференцията

Двама членове на избирателната комисия са арестувани

31 Окт. 2023Обновена
Фейсбук

Скандален запис от заседание на секционна избирателна комисия 060500005 в с. Малорад, общ Борован, Врачанско, бе разпространен в социалната мрежа „Фейсбук“. На записа се чува как членовете на комисията се уговарят помежду си да допопълнят част от бюлетините, отбелязвайки преференции за кандидат-общинари, които са от селото.

Комисията се разбира това да се направи за хора от различни партии - "за Марти и баче Цено". "Марти" вероятно е Мартин Деловски, който е в общинската листа на БСП. Баче Цено е Цено Цоловски, който е в общинската листа на "Възраждане". В с. Малорад има три изявени политически сили - БСП, "Възраждане" и коалиция, в която влизат СДС и ДПС - тази коалиция печели кметските избори в селото. Освен кмет на селото, в Малорад избират също кмет на община Борован и общински съветници в Борован - точно тук чрез преференции СИК-Малорад се опитва да прати "наши хора".

БСП и "Възраждане" са сред партиите, които яростно защитаваха хартиените бюлетини.

Скандалният запис е част от официалния запис от работата на комисиите и бе разпространен във „Фейсбук“ от човек с юзърнейм Petar Bakalov. Той уточнява, че в селото на всички избори от 2021 г. насам първа сила е ДПС, следвана от ГЕРБ. 

Eто как се договарят членовете на комисията:

- Така, тук сме си наши момчета. Шете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции?

- Зависи от комисията.

- Не бе. Ние сме си наши хора. Да помогнем на Мартин примерно има една, имало празна, да се поплъни 102…

- Аз немам никви претенции.

- [не се разбира] 42 със еди коя си. 108. За Борко да се направат, за сичките да има. За сичките. Казвайте […] за сичките. Ако щете – щете. Ако не щете тие работи да свършим, да хода да си легам. Мен ми е на дедовия.

- 68 една част ше се прави за него...

- Това си е ваша работа, за Борко.

- … една част праиш за Боби. И ше се делат. Ше се делат … само че го прави това нещо по-бърже, ако обичаш.

- Е по-бърже, ама …

[член на комисията взима тесте с бюлетини и започва да ги “поправя” с химикалка, чука се на вратата]

(глас от комисията):

- Идем.

- Спри, спри, спри. Спри. Спри. Пак е нещо

Точно преди комисията да реши да си вземе 5-минутна почивка, в която започват да натъманяват преференциите, пред камерата се броят недействителните бюлетини и тези с "не подкрепям никого". Вижда се, че се отброяват 17 недействителни бюлетини и 2 "не подкрепям никого". В протокола, качен от ЦИК, обаче пише 15 недействителни, 3 "не подкрепям никого". В секцията са гласували 282 избиратели. 

-------

С решение 100 ОИК Борован обяви днес избраните общинари. Цено Ценов Цоловски е избран със 127 преференции. Мартин Иванов Дилковски обаче не влиза в ОбС - той има само 43 преференции.

 

БЕЗПОМОЩНИ

"Сега" потърси коментар от Централната избирателна комисия (ЦИК) по случая. Там, както се оказа, не знаеха нищо. Обясниха, че при всички случаи, компетентна се явява общинската избирателна комисия в Борован. Към момента обаче, след като изборните книжа вече са предадени, единственият вариант, по който могат да бъдат отворени чувалите с книжата, за да бъдат прегледани отново, е да се подаде жалба в съда от заинтересован участник във вота.

От пресцентъра на МВР пък отговориха пред "Сега", че служителите на ОДМВР Враца извършват проверка по сигнал за нередности в СИК в село Малорад, община Борован. Всъщност комисията била обект на проверка от полицията "много преди да се появи клипа" с допълването на бюлетини. Не е ясно в такъв случай защо разследващите органи не са предотвратили изборните машинации в деня на вота.

Районна прокуратура – Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите, съобщиха от държавното обвинение. Понастоящем е известно, че около 23,00 ч. на 29.10.2023 г. длъжностно лице от състава на СИК в с. Малорад, област Враца, е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници. Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия – Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

ПП-ДБ сезираха прокуратурата за нарушения на изборите в Малорад

Националният щаб на коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" подаде сигнал до Районната прокуратура във Враца и Областната дирекция на МВР в града срещу членовете на секционна комисия за злоупотреби в изборния ден от пета секция в Малорад в община Борован, където председателят на комисията, част от квотата на ПП-ДБ в комисията, Моника Йорданова е заснета да подправя бюлетини, съобщиха от ПП.

ПП-ДБ сезира прокуратурата и предприе незабавни мерки по отстраняването ѝ като част от комисията на коалицията в с. Малорад, община Борован, където коалицията няма издигнат кандидат, добавят от партията.

Късно вечерта във вторник, МВР арестува председателката на скандалната секционна комисия в село Малорад, предаде бТВ. Освен Моника Йорданова, е задържан още един член на СИК, който по време на записа предлага да се преправят преференциите и за други кандидати. Всички членове на секционната комисия в Малорад са привикани на разпит, но няма задържани, отговори БНТ.

По повод това досъдебно производство в 8.30 сутринта в сряда прокуратурата във Враца дава извънредна пресконференция.

    Ключови думи:

    местни избори, Борован

    Още по темата