Медия без
политическа реклама

US конгресмен: Трябват действия срещу Гешев заради "Магнитски"

Превръщането на прокуратурата в оръжие на организираната престъпност и корупцията сериозно заплашва стабилността на важен съюзник в НАТО, пише той

24 Дек. 2022
Иван Гешев
Булфото
Иван Гешев

Американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън настоява за действия срещу главния прокурор Иван Гешев заради пренебрегването на санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски". Той пише за това до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

През лятото на 2021 г. САЩ наложиха санкции по глобалния закон "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и свързаните с тях фирми. Те бяха вкарани и в български черен списък, а прокуратурата обяви, че прави проверки. Година по-късно от прокуратурата прекратиха проверката срещу Пеевски, а съдът отмени създаването на черни списъци с аргумента, че те могат да се правят само по силата на български закон, какъвто в момента не съществува.

"Писмото ми за България е истинско. Както и широко разпространените опасения за пренебрегване на санкциите", обяви в Twitter Уорън Дейвидсън и пусна писмото си.

Писмото на Дейвидсън до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън беше разпространено в петък от депутата от "Продължаваме промяната" Иван Христанов. От документа се вижда, че конгресменът призовава финансовото министерство на САЩ да предприеме действия срещу Гешев заради пренебрегването на санкциите по "Магнитски".

"Превръщането на прокуратурата в оръжие на организираната престъпност и корупцията сериозно заплашва стабилността на важен съюзник в НАТО и като цяло региона на Балканите", пише Дейвидсън. И продължава, че докладите за корупционна дейност на българския главен прокурор са особено обезпокоителни. След това конгресменът напомня, че България беше осъдена от съда в Страсбург заради отнемането на лиценза на КТБ, който откри "повтарящи се и сериозни нарушения на фундаментални права", осъществени "директно или индиректно под надзора на офиса на главния прокурор". Дейвидсън напомня и становищата на Съвета на Европа, че в България все още няма механизъм за ефективно разследване на главния прокурор.

САЩ подкрепят законопроектите, които регламентират механизъм за разследване на главния прокурор. Това се разбира от публикация на американското посолство във Фейсбук.

Дейвидсън пише, че българската прокуратура е прекратила проверките, започнали след налагането на санкциите по "Магнитски".

"Тези действия заплашват стабилността и сигурността на съюзниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят закона "Магнитски", който се превърна в един от най-ефективните инструменти на американското правителство срещу чужди официални лица и сенчести бизнесмени, замесени в корупционни практики и нарушаване на човешките права", пише Дейвидсън, който е във финансовата комисия в Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на САЩ.

"Демонстративното пренебрежение на американските санкции от главния прокурор е неприемливо и трябва да бъде адресирано", призовава Дейвидсън в писмото си. 

Конгресменът мотивира нуждата от действия и заради руското влияние в България на фона на войната в Украйна.

Той припомня и как през март 2021 г. двама американски сенатори от комисията по външни работи - Боб Менeндес и Джим Риш, излязоха с общо изявление, че ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България. Двамата написаха, че САЩ ще подкрепят действия за възстановяване на медийната независимост и върховенството на закона в България. Санкциите по закона "Магнитски" дойдоха 4 месеца след това.

В писмото на конгресмена "се прави директна връзка между поведението и действията на Иван Гешев, решения на българския съд, заграбване на бизнеси и покровителство над лица от задкулисието!", пише депутатът от ПП Христанов. И допуска, че "това е може би намек за новите "номинации на Магнитски". "Очаквайте моите действия на 26 декември", пише още Христанов във Фейсбук.

До момента Гешев не е коментирал писмото на Дейвидсън.

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства
България вече не поддържа черен списък на санкционираните от САЩ за корупция и свързаните с тях 64 компании, установи проверка на "Сега".

 

Последвайте ни и в google news бутон