Медия без
политическа реклама

България сложи кръст на "Магнитски"

Черният списък е свален, след като майката на Пеевски и Васил Божков спечелиха дела във ВАС

19 Септ. 2022
Санкциите не попречиха на Пеевски да депутатства и да разпродава имоти.
БГНЕС
Санкциите не попречиха на Пеевски да депутатства и да разпродава имоти.

България вече не поддържа черен списък на санкционираните от САЩ за корупция и свързаните с тях 64 компании, установи проверка на "Сега". Така, година след като САЩ санкционираха по закона "Магнитски" Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и служебното правителство ги вкара в черен списък, за тях тук реално няма никакви последици.

До тази развръзка се е стигнало след 2 окончателни решения на Върховния административен съд, става ясно от отговорите на Министерството на финансите до редакцията. И двете решения са постановени 1 юни, но от различни петчленни съдебни състава. С тях са обявени за нищожни три точки от решението на кабинета за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции, на базата на което беше направен черният списък. Документът трябваше да се поддържа публично на сайтовете на МФ и НАП.

Хората и дружествата, които попаднаха в българските черни списъци, масово заведоха дела срещу решението на кабинета. Окончателните съдебни актове, след които списъците са свалени, са по делата на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, и на "Интернюз 98" ООД. В това дружество съдружници са жената на Васил Божков Елена Динева и "Нове интернал" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е Божков.

Трите обявени за нищожни точки от решението на МС са 1, 3 и 6. С точка 1 е създадена постоянна работна група с участието на представители на МВР, МФ, ДАНС и НАП, която да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. С точка 3 е създадено задължение за публикуване и поддържане на интернет страниците на МФ и НАП на списъка. С точка 6 е възложено министрите и другите органи на изпълнителната власт да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Според Административнопроцесуалния кодекс решението, с което оспореният акт на МС е обявен за нищожен, има действие по отношение на всички. Затова списъците са свалени от сайтовете на НАП и на Министерството на финансите и така създадената "Постоянна работна група" е заличена от правния мир, обясниха от МФ пред "Сега".

Редакцията попита МФ и дали остава препоръката към държавните и общинските дружества са не правят бизнес със санкционираните и фирми, свързани с тях, както и какви мерки смята да предприеме министерството от тук нататък по санкциите "Магнитски". Според МФ тези въпроси са извън неговата компетентност.

Мотивите на ВАС

Накратко магистратите приемат, че глобалният закон "Магнитски" би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма, а законът "Магнитски" няма пряко приложение на територията на България. ВАС смята още, че правителството не е било компетентно да приеме решението за създаването и поддържането на черните списъци.

"Касае се за акт на трета държава, чието право не е приложимо на територията на България, нито въз основа на международен договор или друг правен акт предвид, че наложените санкции от САЩ са въз основа на Глобален закон "Магнитски", който не е пряко приложимо право в България и негови разпоредби не могат да послужат за правно основание за издаване на решение № 441/04.06.2021 г. (това е решението на правителството за създаване на българския черен списък, бел. ред.)", пишат в решението си по делото на Ирена Кръстева петимата върховни съдии.

"Точка 6 от обжалвания акт на МС предвижда сериозна намеса и ограничения в стопанската дейност на лицата, включени в списъка. Подобни ограничения на защитената от Конституцията свободна стопанска инициатива могат да бъдат въведени единствено със закон, приет от Народното събрание, а не с акт на орган на изпълнителната власт", се казва пък в решението по делото на Божков.

Писан недописан

Още по времето на служебните правителства миналото лято беше обявено, че започва работа по български закон "Магнитски", който да уреди последиците от американските санкции. И досега не се е стигнало дори до представяне на проект. Преди няколко месеца в определени медии изтече проектозакон, авторството на който остана скрито. Той само разбуни духовете в края на май и внесе сериозно напрежение в разпадащата се още тогава коалиция. Управляващите тогава се разграничиха от проекта и признаха, че той не съответства на Конституцията и на Конвенцията за правата на човека. ИТН дори го определи като "чист фашизъм", пригласяйки на ДПС, които са лично засегнати от американските санкции заради Пеевски. По това време се очакваше в списъците "Магнитски" да попаднат и нови хора и фирми.

В Европа има няколко държави със свои версии на закона "Магнитски". Сред тях са Естония, Литва, Латвия, Косово, Великобритания. Закон "Магнитски" се обсъжда и на ниво ЕС.

В началото на юни САЩ санкционираха за корупция по глобалния закон "Магнитски" бизнесмена депутат Делян Пеевски, обвиняемия и намиращ се в Дубай Васил Божков, както и Илко Желязков, който по това време беше зам. председател на комисията за контрол на на СРС.

 

Няма как санкционираният от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски да е извършил престъпление като ударно разпродава имоти за над 20 млн. лв. на ММА боец. Включването му от българското правителство в черен списък заради санкциите е незаконно.

 

Има ли недосегаеми? Въпросът е риторичен, когато стане дума за бизнесмена, бивш и бъдещ депутат от ДПС Делян Пеевски.

 

На 6 август американските адвокати на доскорошния депутат от ДПС Делян Пеевски са подали иск за неоснователно, според тях, санкциониране на клиента им за корупция. Те настояват да получат информация какви данни са събирани срещу него и как, съобщи "Дневник".

 

БНБ и банките в страната са започнали да налагат ограничителни мерки на лицата, включени в списъка за санкции по закона "Магнитски".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата