Медия без
политическа реклама

Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по „Магнитски“

Според адвокатите му, които се позовават и на българската прокуратура, няма никакви доказателства за корупция

12 Авг. 2022
Делян Пеевски
Булфото
Делян Пеевски

На 6 август американските адвокати на доскорошния депутат от ДПС Делян Пеевски са подали иск за неоснователно, според тях, санкциониране на клиента им за корупция. Те настояват да получат информация какви данни са събирани срещу него и как, съобщи "Дневник".

Искът, подаден пред съд в столичния окръг Колумбия от кантората Morgan, Lewis & Bockius, е срещу министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, ръководените от тях две министерства и още няколко агенции. Той е от името на Пеевски и шест негови фирми, посочени в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ. С иска не се оспорват деянията на санкционирания и фирмите му по същество, а характера на административни действия на двете министерства.

В документа, с който „Дневник“ се е запознал, се казва, че повече от година след санкциите Пеевски не е уведомен на какво основание са наложени те. Единствените документи са прессъобщенията на двете американски министерства, но "фактите и твърденията в тях са оскъдни и неадекватни“. Според защитниците това означава, че двете ведомства нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца (които също са санкционирани като близки).

Адвокатите се позовават и на решението на българската спецпрокуратура, която в края на юли прекрати проверките срещу Пеевски и другия санкциониран по „Магнитски“ Илко Желязков (бивш зам.-председател за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства).

„Твърде общите формулировки на обвиненията разочароваха българските власти, които независимо разследваха твърденията и заключиха, че няма абсолютно никакви доказателства по което и да е от обвиненията в прессъобщението на Държавния департамент, както и че в България общият характер на тези твърдения прави по-нататъшното разследване безплодно“, е записано в иска.

В същността си това е обжалване на административни процедури и би могло да приключи със съдебна заповед администрацията на САЩ да предостави исканата информация. Съдът обаче може и да отхвърли иска, тъй като федералната администрация има право да не предоставя повече информация – класифицирана и некласифицирана, факти и доказателства, които биха могли да обозначат къде, как и кой е събирал или предоставял тези данни.

Разглеждането на иска на Делян Пеевски и неговите фирми още не е насрочено, т.е. предстои решение дори за допустимостта му.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България.

 

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?