Медия без
политическа реклама

БНБ: Банките вече закриват сметки и блокират карти по закона Магнитски

Прилагаме ограничителни мерки по линия на прането на пари, добавят от централната банка

11 Юни 2021Обновена
Илияна Кирилова

БНБ и банките в страната са започнали да налагат ограничителни мерки на лицата, включени в списъка за санкции по закона "Магнитски". Това става ясно от официално съобщение на централната банка  

Сред засегнатите са бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и членът на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Именно техните имена бяха включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари, пише в съобщението на Централната банка. Оттам обаче не конкретизират какво точно са направили през последните дни. 

Затова пък разказват, че са изискали информация от действащите в България банки и те са докладвали, че са започнали ефективни действия срещу включените в американските списъци хора. "Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки", посочват от БНБ.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България.

 

Интересното е, че от БНБ пишат, че някои от тези мерки са предприети предварително, на други основания, преди публикуването на списъка на OFAC. Вероятно се имат предвид запорите, които бяха наложени на личните сметки и фирмите на Васил Божков, както и на свързани с него лица по досъдебното производство по него. Паралелно върви и процедура по иск на КПКОНПИ за конфискация.

БНБ добавя и че се прилага процедура по Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тя предвижда банките да уведомяват дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), която може да спира определена операция или сделка за срок до 5 работни дни. ДАНС може да уведомява прокуратурата, която да поиска от съда налагане на запор или възбрана. Съдът се произнася в срок до 24 часа.

В допълнение към това БНБ е изпратила до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включени в списъци на OFAC или аналогични списъци на българското Министерство на финансите.

Нови 34 фирми са добавени в списъка на фирмите, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по закона "Магнитски".

 

"БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките", пишат от централната банка.

Оттам подчертават, че следващият парламент трябва спешно да приеме закон за прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво.

 

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, то те ще бъдат поставени в рестриктивни списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите.  Това обяви финансовият министър Асен Василев в Панорама на БНТ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата