Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ подкрепят закона за разследване на главния прокурор

16 Дек. 2022
БГНЕС
Иван Гешев

САЩ подкрепят законопроектите, които регламентират механизъм за разследване на главния прокурор. Това се разбира от публикация на американското посолство във Фейсбук. 

"Съединените щати подкрепят България в нейните продължаващи усилия да укрепва своите институции, ангажирани с върховенството на правото. Присъединяваме се към Съвета на Европа, като насърчаваме България да разреши дългогодишните предизвикателства пред утвърждаването на правовата държава, посочени от Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия. Тези предизвикателства включват и своевременното приемане на реформите, необходими за реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост. Оставаме в готовност да оказваме помощ на нашите български партньори в тези усилия", гласи позицията на САЩ. Тази седмица комитетът на министрите на СЕ одобри предложенията на служебното правителство за промени в НПК и Закона за съдебната власт, регламентиращи разследванията срещу главния прокурор. Законопроект в този дух внесе и "Демократична България". България е под наблюдението на комитета на министрите заради проблема с недосегаемостта на главния прокурор, констатиран в решението на Съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България" през ноември 2009 г. Този проблем остава нерешен и досега.

В четвъртък, докато Висшият съдебен съвет обсъждаше законопроектите, главният прокурор Иван Гешев каза, че предложенията се правят за един човек - главния прокурор и че с тях се цели овладяване на съдебната система. Тогава правосъдният министър Крум Зарков му отговори, че непрекъснато се оплаква и че светът не се върти около него.

Остри реплики си размениха главният прокурор Иван Гешев и служебният правосъден министър Крум Зарков, докато Висшият съдебен съвет обсъждаше промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния

Всички за един

Междувременно Камарата на следователите излезе с позиция в защита на Гешев. Макар и да бяха изпреварени с един ден от Асоциацията на прокурорите, следователите не пропускат да се възмутят от депутата от ДБ Ивайло Мирчев заради думите му "…имаме главен прокурор, който се е сраснал с организираната престъпност". Позицията на следователите е като под индиго с тази на прокурорите - Мирчев е обвинен, че с уронва престижа на прокуратурата, нарушава конституционно установения модел на разделение на властите и погазва върховенството на правото.

Следователите също твърдят, че тези думи са политически натиск над работата на прокуратурата като цяло. "Още повече, че в конкретната ситуация език на омразата се използва от политик, който не за първи път си позволява да уронва престижа на български магистрати, в частност на главния прокурор на Република България, което говори за системност и умисъл в действията", се казва в позицията.

Без да го назовават поименно магистратите призовават Мирчев да се извини.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?