Медия без
политическа реклама

Зарков към Гешев: Светът не се върти около Вас!

Главният прокурор прави опасна пропаганда сред учениците, алармира БХК

15 Дек. 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Булфото
Гешев и Зарков нямат много общи снимки. Тази е от конференцията на прокуратурата за речта на омразата, проведена на 5 и 6 декември в София.

Остри реплики си размениха главният прокурор Иван Гешев и служебният правосъден министър Крум Зарков, докато Висшият съдебен съвет обсъждаше промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Гешев каза, че предложенията се правят за един човек - главния прокурор и че с тях се цели овладяване на съдебната система. Зарков му отговори, че непрекъснато се оплаква и че светът не се върти около него. А това пък доведе до заплаха от члена от прокурорската колегия Евгени Иванов, че ще напусне заседанието, защото не му харесва тонът на министъра, разказва "Лекс".

Гешев обясни, че е си е причинил да прочете и двата законопроекта - на ДБ и на правителството: "Анализирайки тези предложения, се колебая дали да се чувствам горд, че се прави персонален закон за една личност, тоест – за мен, "главният прокурор Иван Гешев", и за отстраняването му. Или е тъжно за българското битие и това, което наричаме върховенство на закона и правова държава. Това дискриминация ли е или привилегия? Независимо какво е – не се допуска от българската Конституция“.

Според него никой съдия, особено от ВКС, няма да иска да си причини това да разследва главния прокурор, както предвиждат законопроектите. А тези, които ще се съгласят, ще бъдат от "специфична съдийска организация", за която било ясно с кого е свързана и двамата съдии, които ще бъдат определени да разследват, ще са със спорна мотивация, каза още Гешев без да навлиза в конкретика какво има предвид, но явно визирайки Съюза на съдиите.

Веднага след него думата взе Зарков. "Вие, който непрекъснато се оплаквате, че всички с вас се занимават, наистина ли мислите, че светът се върти около вас. Вашата съдба като главен прокурор зависи от този ВСС, който работи извън мандата си и дали е със 17, или с 13 гласа, не мисля, че имате основание да се притеснявате", каза той. "Когато казвате, че целта е да се овладее съдебната система, кажете кой е този, който иска да направи преврат и да овладее съдебната система – аз, Министерският съвет, Венецианската комисия, Съветът на Европа. Кой иска да овладее съдебната система? И ако има такъв човек или такава организация, това са сериозни обвинения", продължи министърът. 

В крайна сметка съветът ще прати в парламента становището си с всички забележки към двата законопроекта.

Прокурори в защита на Гешев

Приближената до главния прокурор Иван Гешев Асоциацията на прокурорите (АПБ) скочи срещу депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев в защита на шефа на държавното обвинение. Повод за недоволството им е интервю да Мирчев от миналата седмица. В него той казва, по повод неприемането на България в Шенген, че "…имаме главен прокурор, който се е сраснал с организираната престъпност". Мирчев не е споменат поименно, наричат го "представител на законодателната власт", но от цитатите в позицията се разбира, че тя е насочена срещу него.

Прокурорите припомнят и думи на Мирчев от септември миналата година, че "когато мафията си има главен прокурор, не ви трябват нито министри, нито премиер".

Според АПБ тези изявления, макар отправени персонално към фигурата на главния прокурор, директно се правят внушения, че решенията в прокуратурата по преписки и дела не се взимат от прокурорите по тяхно вътрешно убеждение, а под давление на външни влияния. "С това грубо и неоправдано се засяга авторитетът на всеки един български прокурор, с което сериозно се  застрашават конституционните устои на правовата държава", смятат от асоциацията.

Асоциацията призовава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да се задейства по случая.

БХК: Гешев прави опасна пропаганда сред учениците

Междувременно Българският хелзинкски комитет (БХК) остро критикува инициативата "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право", организирана от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. В рамките на тази инициатива Гешев, както и други прокурори, обикалят училищата и говорят с учениците, като Гешев основно критикува законодателството и представя себе си и прокуратурата като последния страж срещу беззаконието в Бъла в България. По пози повод адвокат Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита на БХК излезе с отворено писмо до ВСС, министъра на образованието и науката, министъра на културата, председателката на Държавната агенция за закрила на детето, членовете на Комисията по правни въпроси в 48-ото Народно събрание.

В рамките на инициативата са посетени най-малко 20 училища в поне 12 града.

Първоначално инициативата е обявена като съвместна и с неправителствената организация Национална мрежа за децата (НМД), чийто член е и БХК. В първите публикувани съобщения на официалната интернет страница на АПБ все още стои изричен текст за партньорството с НМД, в следващите публикации името на НМД вече липсва. Информацията за сътрудничество с НМД е невярна, тъй като такова не е осъществено в действителност, пише първо Качаунова.

В рамките на инициативата учениците, които в някои случаи са дори и малолетни (седмокласници), но при всички случаи непълнолетни биват запознавани основно с личността на Иван Гешев и неговите виждания по промени в законодателството, които са спорни в юридическата общност. Макар той саморъчно да подарява книжки с Конституцията на Република България на учениците, изказванията му и тезите, които застъпва, не могат да бъдат оценени критично от подрастващи, които не само не са завършили право, но дори не са преминали основен курс по въведение в правото, смята тя.

В отвореното писмо има и ред цитати от изказванията на Гешев пред децата, който според БХК "са недопустими в демократичния правов ред". Намираме за изключително опасно на децата да се внушава, че те са правилни и справедливи, посочва Качаунова. Според нея Гешев на практика въвлича децата в политическа дейност. "Това е опасно за образователното развитие на децата, които няма да формират свободно мнение по важни въпроси от устройството на държавата, а ще попият виждания на един главен прокурор, който отдавна е дал основания за своята оставка при изначална липса на високи професионални и нравствени качества да заема тази длъжност, а така също и с последващи действия. Въвличането на деца в политическа дейност, както и в дейности, които са неблагоприятни за образователното им е развитие, са форми на насилие над деца съгласно Закона за закрила на детето", пише в писмото.

Гешев тенденциозно представя работата на прокуратурата - тя хем постига високи успехи, хем не може да бъде винена за неуспехите, защото разследванията са изцяло в компетентността на МВР.  В друг момент Иван Гешев създава внушение, че лице може да бъде арестувано, защото служител на МВР не го харесва и после да бъде дори и осъдено.

"Някои заявления на официалната Фейсбук страница на ПРБ-пресцентър са просто лишени от смисъл, като следното: "Посещенията на прокурори в училище са доказано полезни след срещите с деца, които предстои да получат шофьорски книжки - на следващата година се отчита 220% по-малък ръст на различни ПТП с млади водачи". Срещите на прокурорите и следователите с учениците са започнали на 5 октомври 2022 г. и е неясно как вече е оценена полезността на срещите, които са довели до 220% по-малък ръст на произшествията (само по себе си математически нонсенс)", смята Качаунова.

Макар и българското общество да е свикнало с обилни публични изяви на сегашния главен прокурор по всевъзможни теми, инициативата му да говори пред ученици като излага спорни тези за структурата на съдебната власт, надхвърля въображението на мнозина, пише още тя.

И обръща внимание, че от записите, публикувани в Ютюб, се вижда, че учениците задават въпроси на Иван Гешев относно препоръките на Венецианската комисия или за разследването на събитията, довели до фалита на Корпоративна търговска банка - "забележителна информираност и широта на интересите, с която малко възрастни могат да се похвалят". Затова и предполага, че тези въпроси са били предварително подготвени, тъй като единствено дават повод на г-н Гешев да ги обсъжда пространно в отговорите си.

"Ето защо определяме изявленията пред ученици като пропаганда на идеи със съмнителен и дори опасен характер, която целѝ да подготви бъдещи избиратели в подкрепа на по същността си популистки и силно консервативни идеи. Намирам, че Висшият съдебен съвет трябва да потърси отговорността на главния прокурор за проведената инициатива и изразените идеи пред ученици", пише Качаунова. Според нея МОН също трябва да отговори как се организират тези срещи, как се избират училищата и учениците, които да присъстват. А ДАЗД да провери спазени ли са всички стандарти за провеждане на мероприятия с деца, особено относно малолетните участници в срещите.

 

Може да съм патологичен лъжец, може да съм шизофреник. Не приемайте готови клишета, събирайте информация!

 

 

Още по темата