Медия без
политическа реклама

Зарков: Главният прокурор ще се освобождава с 13, а не със 17 гласа

Предвижда се и шефовете на ВКС и ВАС също да бъдат избирани с по-малко гласове, отколкото сега

18 Ноем. 2022Обновена
Булфото

Главният прокурор ще бъде освобождаван предсрочно и временно отстранен, не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това обявиха правосъдният министър Крум Зарков и неговият заместник Емил Дечев на брифинг във ведомството.

Новата процедура се предвижда в обновеният след становище на Венецианската комисия пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с част от които се предвижда въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

Предвижда се и изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд да става с 13 гласа от членовете на Пленума на ВСС, а не със 17, както е в момента. Тук обаче ще има т.нар. двойно мнозинство и до избор от пленума ще се стига само, ако преди това повечето ог съдийската колегия в съвета гласуват за същия кандидат. 

Друго подобрение в проекта за промени са критериите относно съдията, който ще бъде временно изпълняващ длъжността прокурор, за да разследва главния прокурор. Той трябва да бъде с минимум 12 години стаж и да е работил през последните седем години като наказателен съдия. Също така да е съдия във ВКС или в окръжен, апелативен съд, но с ранг на съдия във ВКС. Съдиите в списъка, от който да се избере кой ще разследва главния прокурор, трябва да дадат съгласието си да участват в процедурата. Прокурорската колегия трябва да назначи този съдия като прокурор, но процедурата е такава, че не би трябвало да откаже да го направи, както когато някой прокурор или съдия става заместник-министър.

„Това е въпрос на чест, възможност за съдията да се докаже професионално и пред колегите, и пред обществото, колко те бива като професионалист и доколко удържаш на натиск, колко си независим и безпристрастен. Това би могло да бъде шанс за един колега съдия да докаже своя професионализъм“, коментира Емил Дечев, цитиран от БТА.

Предвижда се да се избира и втори ад хок прокурор, като това ще става на по-късен етап, когато първият е провел разследването срещу главния прокурор и е преценил, че има данни за повдигане на обвинение. „В този момент, когато процедурата е стигнала в този напреднал етап, ще се избира втори прокурор, който да осъществи вътрешноинституционален контрол, както го изисква и Конституционният съд, и Венецианската комисия“, добави Крум Зарков. Този втори прокурор ще бъде назначаван за зам.-главен прокурор и ще се занимава единствено с контрола по разследването на главния прокурор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата