Медия без
политическа реклама

Трифонов отвръща на удара: ИТН иска надзор над министрите на ПП

Замисълът е надзорът да се извършва чрез парламентарна комисия за правителствените разходи, която може да се оглави от депутат от опозицията

15 Апр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

🔵 НА ЖИВО: Изявления от НС

Posted by Има Такъв Народ on Friday, April 15, 2022

Неуспешният опит на Любомир Каримански да оглави БНБ провокира съпартийците му от ИТН да ударят по коалиционните си партньори. Хората на Слави Трифонов внесоха предложение в Народното събрание да се сформира спецкомисия, която да контролира големите плащания на министерствата. На мушката им изглежда ще попаднат предимно ведомствата, контролирани от ПП – формацията, която ИТН държи отговорна за провала на Каримански.

Това е очевиден опит да се нанесе политически удар върху ПП, като се разстрои работата на правителството. Изключително широкият и твърде неясен мандат на комисията поставя въпроса и дали дейността й ще бъде съобразена с принципа на разделението на властите. Предвид опитът с други подобни органи - като т.нар. комисия по ревизия на управлението на ГЕРБ, няма съмнение, че новата инициатива ще бъде по-скоро политическо зрелище, отколкото реално работещ и полезен инструмент за парламентарен контрол.

Предистория

За подобна комисия заговори първо зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов преди няколко дни. Поводът беше идеята на премиера Кирил Петков парламентът да се захване с проверки на договорите на държавата с пътно-строителните фирми, на които хазната дължи огромни суми. Тогава Йорданов спомена, че след като депутатите ще се захващат с такъв контрол за пътното строителство, направо могат да сторят същото и по отношение на други подобни разходи на министерствата.

Напрежението в управляващата коалиция нараства. Коалиционният съвет, който тази вечер се събра да обсъжда спорни теми, като тези за избор на гуверньор на БНБ и за разплащането с пътностроителните фирми, не успя да посигне консенсус по тях.

От нелепо хрумване към реалност

Към онзи момент това изглеждаше като нелепо хрумване, което няма шанс да се превърне в реалност. Това обаче се промени, когато започна да става ясно, че ИТН няма да успее да овладее БНБ. И днес депутатите на Трифонов внесоха в парламента предложението да се създаде комисията. Дейността й, според проекта, включва проверка на задължения и одобряване на плащанията по договори, сключени с първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, както и с дружествата с държавно участие в капитала.

Има такъв народ" загуби битката за шефското място в Българска народна банка. Номинираният от тях Любомир Каримански, оказал се единствен кандидат за управител на централната банка, получи само 59 гласа "за" - единствено от ИТН и ДПС.

В мотивите към проекторешението е записано, че са налице „множество съмнения относно законосъобразното и целесъобразното разходване на публични средства“. Тези съмнения, твърдят от ИТН, могат да се разсеят чрез „ефективен и превантивен контрол върху плащанията“. Предлага се комисията да действа в продължение на една година. Допуска се възможността срокът да бъде удължен, ако органът докаже ефективността си.

ПП е на мушката

Тошко Йорданов обясни на брифинг в парламентарните кулоари, че предложението е свързано с неуспешния опит за разплащане с пътно-строителния бранш. Съмненията, че става въпрос за политически мотивирана инициатива, при това насочена най-вече към ПП, се усилиха, след като той изброи ведомствата, които смята за най-непрозрачни в разходите си. Те всичките са контролирани именно от избраници на Кирил Петков.

„Не знам какви пари има в МРРБ, но в министерството под шапката на Лорер (министърът на иновациите Даниел Лорер – б.а.) са едни 13 милиарда. В министерството на финансите (оглавявано от Асен Василев – бел.а.) се харчат едни пари, които никой не знае как се харчат. Ние не знаем в бюджета има ли пари в момента, няма ли. В министерство на транспорта (оглавявано от Николай Събев – бел.а.) не знаем какво се прави“, изброи Йорданов.

Той обясни механизма на действие на бъдещата комисия така: „Парламентарна комисия от всички парламентарно представени партии ще следи процесите и, ако има нещо, което да буди съмнение, веднага ще бъде прекратявано.“ Дори допусна, че е възможно органът да бъде оглавен от представител на опозицията - така, по думите на Йорданов, контролът ще се затегне още повече. А очевидно и натискът върху ПП ще се засили.

Пореден опит за решение на казуса с АПИ

От ИТН са внесли и друго предложение, което засяга конкретно казуса с пътно-строителните фирми. В него е записано, че Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) трябва да предприеме действия да бъдат завършени дейностите по действащите договори за поддръжка на пътища, за маркировка, за знаци и др.; а също и да възложи нови дейности по тези договори със срок максимум до 30 септември 2022 г. Така според партията ще се "отпуши" работата на агенцията, която в момента е блокирана.

Среднощно гласуване буквално сцепи асфалта на управляващата четворна коалиция. Това стана ясно след края на дебатите продължили вчера вечерта почти 4 часа.

Последно предупреждение

Йорданов отправи и предупреждение към съюзниците на ИТН в четворната коалиция. "Сега ще видим как ще бъдат гласувани нашите предложения. Ако не бъдат приети, можем да имаме обосновани съмнения, че някой в тази държава се опитва да прави неща на скрито. И че някои, говоря за коалиционните ни партньори, въобще не осъзнават отговорността, която имат като управляващи, рискувайки живота на хората по пътищата", заяви той.

И трите вота през 2021 г. неимоверно раздуха парламента – в него трябваше да се вместват по шест, а в момента дори седем партии и коалиции. Говорим за политически сили с твърде различни (и често взаимоизключващи се) идеологии, цели и послания.

 

Още по темата