Медия без
политическа реклама

ИТН загуби битката за шефското място в БНБ

ПП, ГЕРБ и ДБ гласуваха "въздържали се" за единствения кандидат Любомир Каримански

15 Апр. 2022Обновена
Любомир Каримански
БГНЕС
Любомир Каримански

"Има такъв народ" загуби битката за шефското място в Българска народна банка.
Номинираният от тях Любомир Каримански, оказал се единствен кандидат за управител на централната банка, получи само 59 гласа "за" - единствено от ИТН и ДПС. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и ГЕРБ гласуваха въздържали се - общо 140 гласа. Против се обявиха депутатите от "Възраждане" и част от депутатите от БСП. Два отрицателни вота дойдоха и от ДБ, с което общият им брой стана 36. 

Повече от два часа продължиха дебатите за избора на гуверньор на централната банка.

Първоначално от ГЕРБ изразиха готовност да подкрепят Каримански. "Не може да оставим целия паричен поток в ръцете на Асен Василев. Само заради това бих подкрепил Каримански", заяви депутатът Тома Биков.

Той обясни, че от ГЕРБ никога не биха подкрепили оттеглилия се кандидат Андрей Гюров, само защото е предложен от "Продължаваме промяната". "Това е нашето политическо решение. Само преди месец нашият лидер Бойко Борисов бе арестуван от министъра на ПП Бойко Рашков и няма как да подкрепим решение на тази политическа сила. Да провалим процедурата също е абсурдно, тя вече два пъти се проваля. Кое гарантира, че ще направите третата процедура успешна?", каза Биков.

Припомняме, че номинираният от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров се оттегли от надпреварата, след като битката между ПП и ИТН чий кандидат да поеме управлението на централната банка предизвика сериозно напрежение в четворната коалиция. Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да направи същото и парламентът да стартира нова процедура, но партията на Слави Трифонов обяви, че той няма да се откаже.

Другите три партии в четворната коалиция - ПП, БСП и ДБ, заявиха още преди седмица, че няма да подкрепят Каримански и се обявиха за нова кандидатура, която да не бъде политически натоварена фигура, а експерт.

"Не подхождайте лековато към избора на управител на БНБ", обърна се към своите партньори от ПП, БСП и ДБ, депутатът от ИТН Тошко Йорданов. "Не подхождайте лековато, за да не казвате после, че г-н Каримански е избран с гласовете на опозицията", каза Йорданов. Той припомни заслугата на Каримански като шеф на бюджетната комисия да бъде направена в срок актуализацията на бюджета през миналата година, както и приемането на бюджета за тази година. Той е безспорен професионалист, показал пред очите ви какво може", заяви Йорданов.

"В коалиционното споразумение е записано, че ще подкрепим обща кандидатура за управител на БНБ. Такава кандидатура няма и няма как да покрепим г-н Каримански", отвърна червеният депутат Георги Свиленски. Той попита ГЕРБ на каква цена са продали гласовете си за кандидата на ИНТ, с което предизвика остри реплики от ГЕРБ и ИТН.

"Ние се набутахме в тази ситуация и опозицията не ни е виновна. Мерете си приказките, намеците за сделка са долни и отвратителни", каза Тошко Йорданов.

"Партиите от мнозинството трябва да спрат да търгуват. И трябва да се разберем кое не се продава. БНБ е едно от нещата, което не се продава, това са темелите на държавата", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Преди него Десислава Атанасова обяви, че изборът на шеф на БНБ е "върховна демонстрация как коалицията не може да вземе нито едно решение". Според Атанасова управляващите дължат отговори на много въпроси: Кой и защо притискаше Каримански да се откаже? Кога министър Рашков и МВР ще открият заплашвача румънски гражданин? Как и защо Андрей Гюров взе решение да се оттегли - след заплаха или обещание за по-висок пост?  "Как оценявате морала и експертността на човек, който бе подкрепян от вас за председател на бюджетна комисия и изведнъж откривате, че не покрива летвата "нулева корупция" за управител на БНБ?", попита още Атанасова.

В началото на заседанието Тома Биков от ГЕРБ иронично предложи в дневния ред да бъде включена допълнителна точка - избор на нов шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси. "Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че не подкрепят Любомир Каримански за шеф на БНБ заради това, че нямал добра репутация. Не виждам как ще подкрепят той да продължи да бъде шеф на бюджетната комисия, особено когато след месец и половина внесат бюджета за актуализация", каза Биков. По думите му в противен случай щяло да стане ясно, че не репутацията на Каримански е причина да не бъде подкрепен за управител на БНБ, а някакви "недоизяснени сметки в коалицията".

Председателят на парламента Никола Минчев обаче отказа да предложи за гласуване това искане на ГЕРБ.

До последно не бе ясно как ще гласуват днес партиите от опозицията. Анализатори прогнозираха, че Каримански няма да успее да получи 50 + 1 гласа и ще бъде насрочена нова процедура за избор на гуверньор на БНБ. Имаше съмнения обаче, че чрез игра с кворума кандидатът на ИТН може да получи необходимата подкрепа. Според правилата новият управител на БНБ може да бъде избран с 50% от присъстващите в залата плюс един глас. При минимален кворум от 120 гласа, това означава Каримански може да бъде избран с 61 гласа. В крайна сметка в избора участваха 235 депутата.

От парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ще гласуват "против" Каримански и биха подкрепили единствено кандидат, който е за запазване на българския лев и срещу приемане на еврото. Съпартиецът му Цончо Ганев се обяви и за връщане на златния резерв на страната, голяма част от който се съхранявал в частна английска банка. "Каримански при изслушването не взе отношение по този въпрос. Недопостимо е също така 6 от 7 партии в парламента да четат декларация, че от 1 януари 2024 г. ще бъде въведено еврото. Трябва да променим законодателството, така че подобни решения да се вземат с референдум", каза Ганев.

Според ДПС прекалено много се възлага на фигурата на гуверньора на БНБ. "Посочва се, че управителят на БНБ е много важен пост и трябва да го поверим на абсолютен специалист от чужбина със страхотни професионални качества. В закона за БНБ е отдадена твърде скромна роля за този пост - административен ръководител на персонала на БНБ и на управителния съвет и представляващ БНБ в чужбина", посочи Йордан Цонев. Той припомни също, че не управителят на БНБ решава дали България ще влиза в еврозоната, а Народното събрание. Според него други са подбудите на двамата лидери на ПП Кирил Петков и Асен Василев да не подкрепят Каримански - "зависимостта им от Иво Прокопиев", който се опитвал да получи лиценз за банка, както и да има контрол над регулатора.

След гласуването в пленарна зала несполучилият кандидат Любомир Каримански благодари, на тези, които са го подкрепили, както и на тези, не са. "Получих голям урок - не контролът върху парите на България, а знанието е голямата ценност. Има нещо общо между работата на банките и политиката. Доверието е много ценен капитал. Не знам дали знаем този урок. Съмнявам се, че го знаем. И още нещо не знам – струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка. Обръщам се към колегите в средата – сигурно ще научите този урок в следващите дни, месеци и години".

Още по темата:

Премиерът Кирил Петков допусна, че може да има нова процедура за избор на управител на БНБ, след като трите партии от управляваща коалиция - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на четвъртата партия във властта

 

Изборът на управител на БНБ - една от най-важните институции в държавата, е напът да се провали отново.  Преди месец не беше внесена нито една кандидатура и процедурата трябваше да стартира отначало.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Любомир Каримански, БНБ