Медия без
политическа реклама

Среднощно гласуване сцепи асфалта на коалицията

За другата седмица се отлага решението по казуса с АПИ. Пътищарите готови за протести

15 Апр. 2022ОбновенаВАСИЛ НАНЧЕВ
АПИ
Над 1 млрд. лв. са неразплатените пътни ремонти за миналата година.

Среднощно гласуване буквално сцепи асфалта на управляващата четворна коалиция. Това стана ясно след края на дебатите продължили вчера вечерта почти 4 часа. На тях повечето депутати се изказаха негативно срещу опитите на кабинета да вмени на парламента функции на изпълнителна власт. Част от народните избраници мотивираха отрицателните си нагласи към искането на строителния министър с довода да не се дава индулгенция за порочно сключените договори от времето на ГЕРБ. Те подчертаха, че тогава под булото на текущи ремонти и поддръжка

 

са се заобикаляли изискванията на ЗУТ и Закона за обществените поръчки.

 

Малко преди полунощ депутатите отхвърлиха и трите варианта за решение. Първият подложен на гласуване, предложен от правната комисия бе подкрепен от 102 души в зала, но 108 бяха „против“, а 11 се въздържаха.

За варианта на регионалната комисия гласуваха само 25 депутата - 24 от ИТН и 1 от ДБ. 95 бяха „против“ (56 от ГЕРБ, 30 от ДПС и 9 от ДБ). 101 бяха въздържалите се (ПП – 65, БСП – 23, „Възраждане“ – 9 и от ДБ -1).

При последния вариант, по вносител от 220 гласували само 29 бяха „за“. От тях 25 от ИТН, 2 от ПП и 2 от ДБ. 90 народни представители бяха „против“ (56 от ГЕРБ, 29 от ДПС и 5 от ДБ). Броят на въздържалите се бе най-голям – 101. 61 от тях бяха от групата на ПП, 1 от ДПС, 23 от БСП, 7 от ДБ и 9 от „Възраждане".

Почти веднага след гласуването профила във Фейсбук премиерът Кирил Петков написа, че предложението ще бъде внесено отново и ще се търсят варианти. В ефира на бТВ днес председателят на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков каза, че

 

се чака решение, независимо дали от парламента или от МС.

 

„Няма ли спешни решения, във вторник или най-късно в сряда протестите ще бъдат възобновени“, каза той. Днес в кулоарите на парламента председателят на транспортната комисия Борислав Гуцанов (БСП) прогнозира още през следващата седмица отпушване на процедурата за парите за пътните фирми, със засилен контрол на средствата. По думите му вината за ситуацията не е на регионалния министър Гроздан Караджов, а е резултат от решения на ГЕРБ. "Един казус, забъркан при управлението на ГЕРБ и не се реши от двата служебни кабинета. Сега се чудим как да направим така, че фирмите да си получат парите, да имаме нормални пътища, но и да има контрол, защото говорим за 1,2 милиарда лева", каза депутатът. Според него фирмите ще си получат парите и трябва да бъдат спокойни.

Председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев, вносител на един от отхвърлените вчера варианти за решение, потвърди, че ПП ще внесат ново предложение за изплащане на средствата на пътните фирми. "Днес ще внесем друго предложение, защото казусът е много сериозен и искаме час по-скоро да има решение", каза той.

Припомняме, че в късния следобед вчера пък стана ясно, че премиерът Кирил Петков е обещал след 2-3 седмици да се направят плащанията на дължимите суми към пътно-строителните фирми или 655 млн. лв., но за целта е нужна санкция от Народното събрание. Той е уверил, че ще бъдат платени 100% за мантинелите, пътните знаци и хоризонталната маркировка и 50% за останалите пътни ремонти като това ще стане наведнъж за всички фирми, за да няма съмнение за фаворизиране. „Останалите до 1,04 млрд. лв. ще бъдат разплатени след проверки и ние ги адмирираме“, обясни за "Сега" изпълнителния директор на браншовата камара инж. Лазар Лазаров. По думите му, парите ще идват от бюджета на АПИ. Проверките ще се извършват от техническа комисия, е станало ясно още на срещата.

Малко преди края на разговорите на премиера с пътищарите и обсъждането в зала на казуса с АПИ, Станислав Балабанов, депутат от ИТН обяви, че в противовес на искането на ПП за контрол на всички плащания в МРРБ, групата ще поиска това да се отнася за всички други министерства. Той каза, че

 

казусът с АПИ е станал заложник на друга политическа интрига,

 

свързана с избора на управител на БНБ. "Така се блокира цяло едно министерство и се бламира един министър от управляващата коалиция. Рискуват се човешки животни заради конкретни политически решения. Чухме много обвинения в корупция и връщане на модела на ГЕРБ, което е поредната лъжа. За това най-практично е МС да разплаща, а не тези решения да минават през Народното събрание, защото за всяка една мантинела или пътен знак парламентът ще трябва да взема решение, коте още затрудни работата и ще забави плащанията. Има финансов министър, има министерски съвет. Нека те да разполагат с тези средства и да разплащат, където намерят за добре. Щом ще има антикорупционни комисии за МРРБ, нека да има такива и за МФ, за министерството на г-н Лорер, които разполагат с държавни пари“, добави той. Балабанов каза, че ИТН ще гласува

 

срещу одобрения в сряда от правната комисия парламентарен контрол

 

на възлаганията и плащанията на пътните ремонти и проекти.

Резултатите от гласуването вчера преди полунощ обаче показа, че ИТН е останала в изолация. Признак за това бе и фактът, че в четвъртък преди пленарното заседание на НС бюджетната комисия не успя да вземе решение по казуса с парите за пътните ремонти. Решението по вносител, предвиждащо в частност изплащане на 50% от сумата на пътните фирми бе подкрепено само от 5 депутата, нямаше „против“, а се въздържаха - 7. В началото на заседанието депутатът от ПП Венко Сабрутев оттегли несъгласувания текст за редакция на решението, което изчете по време на вчерашното заседание. Той мотивира постъпката си с решението на правната парламентарна комисия по казуса, прието в сряда, където е бил приет вариант, предвиждащ всяко възлагане и плащане да минава през одобрение от парламента.

Министърът на МРРБ Гроздан Караджов каза след краткото заседание на бюджетната комисия, че е време да се вземе решение и за стари задължения към пътно-строителните фирми за над 2 млрд. лв. „Сумата е равна на бюджета на МРРБ за 2022 г. Така би трябвало нищо повече на де възлагаме, освен да поемаме задълженията, направени през миналата година, когато не е било плащано нищо" поясни той.

 

Още по темата