Медия без
политическа реклама

Т. Дончева за проектокабинета: Такива действия водят под кривата круша

Анонсираното от Трифонов се приема с мълчание и скептицизъм

12 Юли 2021Обновена
Татяна Дончева
Илияна Кирилова
Татяна Дончева

Анонсираният от Слави Трифонов проект на свое правителство и заявеното намерение да го сформира по най-бързия начин, изненада, дори постави в ступур, останалите политически сили, които влизат в новото Народно събрание. Към момента нито една централа не е излязла с официален коментар. "Сега" потърси лидера на БСП Корнелия Нинова, съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, както и колегата му Ивайло Мирчев, но те не отговориха. Същото направи и Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън". От ДПС също запазват мълчание засега. Най-вероятно всички умуват какво да предприемат по най-съществения въпрос след предсрочния вот - как да управляват, след като Трифонов обяви, че не иска да прави коалиция.

Колкото и да афишира, че иска да управлява сам, политическата ни система е устроена така, че предложеният кабинет трябва да бъде подкрепен и от други формации. Преди изборите "Има такъв народ" даваше нишани за евентуална бъдеща коалиция с т. нар. "формации на протеста" – "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Сега Трифонов обяви, че нямат 121 гласа, а "коалиция" се е превърнала в мръсна дума затова искал сам да поеме отговорността за управлението със своите около 60 депутата.

Единствено смелостта да коментира заявката на Трифонов имаше Татяна Дончева - един от лидерите на ИМВ, която излезе с много остър коментар за екстравагантния начин, по който бе предложен кабинет. Пред БНР Дончева заяви: "В политиката такива хазартни ходове водят до под кривата круша. Независимо че Слави е афиширал нещо, то е извън контекста на парламентарната процедура. Нощес Ива Митева и Слави Трифонов са прозвънели на някои от служебните министри, за да ги питат дали ще се включат в правителството. Това ми се видя много екзотично. Парламентът ще излъчи работещо правителство. Въпросът е във формулата и в политическата сръчност. Грубите действия и налагането на диктат не водят до нищо в политиката. В проектокабинета на Трифонов намерих зам.-министърка на Емил Караиванов от правителството на ГЕРБ, намерих съветничка в президентството, намерих човек на СИК от варненската листа. Трябва да използваме времето да разберем кои са хората в проектокабинета, кой става, кой не става". 

Още по темата: 

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му ще вземе мандата и ще сформира самостоятелно експертно правителство. Ще поемем отговорността и ще съставим свой кабинет", заяви той в изявление по телевизията си 7/8.

 

Последвайте ни и в google news бутон