Медия без
политическа реклама

Слави Трифонов: Правя самостоятелен кабинет

Николай Василев е предложението за премиер, повечето от номинираните за министри не са особено известни

12 Юли 2021Обновена
Слави Трифонов след вота

Изявление на Слави Трифонов след вота

Posted by bTV Новините on Monday, July 12, 2021

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му ще вземе мандата и ще сформира самостоятелно експертно правителство. "Ще поемем отговорността и ще съставим свой кабинет", заяви той в изявление по телевизията си 7/8. Всичко това ще се случи във възможно най-кратки срокове, обеща Трифонов. Накрая на половинчасовата си реч отправи закана: "Няма да има прошка за тези, които са нарушили или нарушават закона". За министър-председател номинира "царския министър" Николай Василев, а в състава на кабинета му прави впечатление дамското присъствие.

 

БЕЗ КОАЛИЦИИ

"Има такъв народ" няма да прави коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП. От друга страна т. нар. протестни партии не събират достатъчно мнозинство. Затова "Има такъв народ" ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство. Аз мисля, че няма правителство на малцинството или на мнозинството, всички са на обществото", аргументира се Трифонов, като посочи, че вече чакат връчването на мандата от президента Румен Радев. Така обаче Трифонов предпостави нещата и реално не оставя голям избор на останалите формации, освен да го подкрепят.

Преди да обяви предложенията си за министри, Трифонов разказа, че са поканили в правителството си настоящите служебни министри - на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и образователният Николай Денков, но те отказали.

 

ПРОЕКТОКАБИНЕТ - Прави впечатление, че повечето имена не са особено известни.      

Николай Василев е предложението за министър-председател. Той участва в управлението на България в две правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Тройната коалиция. Василев бе вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

 

Номинираната за министър на финансите Мария Бойчинова е на 34 г. Говори три езика. Икономист и финансист, завършила колежа "Vassar" (Васар) в Ню Йорк. Учила в Лондонското училище по икономика и политически науки. Притежава престижна професионална акредитация сертифициран финансов аналитик. Започва кариерата си на Уолстрийт в компаниите "Мерил Линч" (Merrill Lynch) и Джей Пи Морган (J.P. Morgan).

 

Любомир Дацов е номинацията за министър на икономиката. На 56 г., говори три езика. Бивш зам.-министър на финансите в две правителства в периода 2003 г. - 2009 г., като е отговарял за изготвянето на държавния бюджет. Икономист и финансист. Магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи от УНСС. Работил е в Министерството на финансите на позициите експерт, началник на отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра. Преподавал е публични финанси в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

Експертът по вътрешна сигурност и бивш секретар на МВР Николай Радулов е предложен за вицепремиер и да оглави МВР.  Той е на 65 години, говори четири езика. Придобил е допълнителна квалификация в САЩ и Великобритания. Доктор по философия и Национална сигурност. С над 33 г. опит в сектора на сигурността. Преподавател е в Нов български университет по национална и международна сигурност. Автор на множество публикации по темата.

 

Ради Найденов е номиниран също за вицепремиер и външен министър. Той е дипломат от кариерата, на 58 г., говори четири езика. Министър на външните работи в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. Беше дълги години посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. Ръководител на посолството в Берн. Учил международни отношения в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ.

 

Следващият министър на здравеопазването да е вирусологът Велислава Петрова, предложи Трифонов. Велислава Петрова е български учен, доктор по вирусология  от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г. Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията. Петрова е на 31 г. и е родена в Сандански.

 

Предложенията да ръководи министерството на туризма Ивайло Кожухаров е от туристическия бизнес. Той е мениджър на българска хотелска верига. Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по "Икономика и организация в туризма" и "Маркетинг". Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение "Национален Борд по туризъм".

 

Номинираният за правосъден министър Петър Илиев е носител на приза "Адвокат на годината". Той е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски" от 2006 г. досега. Преподава конституционно право и организация на правозащитните институции. Илиев е доктор по право. Специализирал е в Бъкингамския университет, почетен консул на Барбадос.

 

Наталия Митева е номинацията за министър на образованието. Тя е на 39 г. и владее 4 езика. Представена бе като експерт по образованието. Завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по "Публични политики" от университета в Мериленд, САЩ. Допълнителни квалификации от Колумбийския университет и бизнес департамента на университета в Оксфорд, Англия. С близо десетгодишен опит в сферата на образованието, иновациите, в преподаването. Митева е бивш програмен директор „Добро образование и работни умения“ във фондация „Америка за България“. В момента тя е мениджър образование и социално въздействие в „Телелинк Бизнес Сървисис“. Част е международната инвеститорска общност за социално въздействие към департамента по бизнес на Оксфордския университет. Под нейно ръководство министерство на образованието и науката може да стане на "образованието, иновациите и науката".

 

Предложен да застане начело на енергетиката е Красимир Ненов. Той е на 52 г., владее четири езика. Икономист и финансист. Придобива бакалавърска степен по икономика в университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по "Стопанско управление" от университета Корнел (Cornell), САЩ, както и магистърска степен по "Бизнес администрация" от университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски мениджър и директор в големи енергийни компании в България и Русия. В момента изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

 

Михаела Лашова да оглави регионално министерство, предложи Трифонов. Тя е на 43 г., говори два езика. Финансист и мениджър. Притежава магистърска степен по "Финансов мениджмънт" от "Сити Юнивърсити" (City University), Сиатъл, САЩ и бакалавърска степен по "Финанси" от University of Illinois в Чикаго, САЩ. Заема ръководни позиции в престижни финансови компании. Посланик на кралската институция на оторизираните оценители за България, Македония и Сърбия.

 

Христо Алексиев е предложен за министър на информационните технологии и съобщенията. На 39 г., говори два езика. Бивш министър на транспорта в служебното правителство на Румен Радев от 2017 г. Магистър по "Икономика", бакалавър по "Политология", притежава редица допълнителни квалификации от "Импириъл Колидж" (Imperial College), Лондон, Оксфордски университет, APMG. Икономически експерт и консултант, ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор.

 

Пламен Абровски да поеме министерството на земеделието и храните, предложи Трифонов. Юрист по образование, но преди да се отдаде на адвокатството преди три години, има сериозен опит в международни институции в сектора. Работил е няколко години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор "Директни плащания", в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда".

 

Теодора Генчовска е номинирана за министър на отбраната. Тя е на 50 години, владее два чужди езика. Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Тя е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата й започва в генералния щаб на Българската армия. Преминава през всички нива и става началник на отдел "НАТО и ЕС" в министерството.

 

За министър на труда и социалната политика е предложена Лилия Иванова. Тя е бивш зам.-министър на икономиката от последния кабинет на ГЕРБ и няма голяма експертиза в сферата, за която е предложена. Напусна поста си при оставката на министъра Емил Караниколов. Иванова отговаряше за язовирите и националната компания за горивата, която бе създадена формално и трябваше да строи държавни бензиностанции. Караниколов пък бе освободен от Борисов се заради подозрения за връзки с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

 

Продуцентката Станислава Армутлиева е номинирана за министър на културата. Тя е завършила НАТФИЗ, има дългогодишен опит в мениджмънта на творчески продукти. Председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на "Профон", член на УС на "Мюзикаутор".

 

Радостин Василев е предложението на ИТН за спортен министър. В краткия живот на предишния парламент той бе шеф на правната комисия. Василев е специалист по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА.

 

Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси. Тя е на 27 г. и е лекар по образование, от Перник. Говори четири езика. Антония Валентинова е "четвърто поколение интегрирани роми". Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да учи в чужбина, но тя избира медицината. Завършила е Природо-математическа гимназия "Христо Смирненски" с английски и немски в миньорския град. Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата.

 

ПРИОРИТЕТИ

Трифонов разкри и някои от приоритетите в бъдещото си управление.

Започна от построяването на детски градини. "Те ще поемат всички деца без места. Построяване на чисто нова детска болница, закупуване на хеликоптери за спасителни и медицински цели, концесиониране на всички магистрали, закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели и пр". Той обяви и "стартиране на приватизацията на ББР - 51% мажоритарен пакет и 49% през фондовата борса, рязко осветляване на процедурата за обществени поръчки, изкореняване на порочната практика да се плащат милиарди авансово, извършване на бързи съкращения в администрацията". За пореден път се закани да въведе изцяло мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лев, както  и да бъдат закрити спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

Отиде и в Космоса, като посочи, че ще подадат заявление на България за членство в европейската космическа агенция - "ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да са първите български астронавти в НАСА".

 

Време е за идеи, не за постове, настоя Трифонов. 

"В последните години парламентът беше смачкан и унижен. В последните години България беше премиерска република. Уверен съм, че изброените приоритети не могат да бъдат само на една политическа партия или само на 60 депутати. Аз съм убеден, че това са приоритети за всички българи, но предстои да видим дали ще са приоритети и за всички български партии", смята Трифонов.

Последвайте ни и в google news бутон