Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съюзник от НАТО ни предложи триъгълна сделка с танкове за Украйна

Военният министър призна, че и без ново решение на парламента България може да даде С-300 и МиГ 29 на Киев, но няма да го направи

27 Февр. 2023Обновена
Илияна Кирилова
Министърът на отбраната Димитър Стоянов

През януари т.г. съюзник от НАТО е предложил на България осъществяването на триъгълна сделка - ако дадем нашите съветски бронирани машини, включително и танкове за Украйна, да получим западно въоръжение от същия вид. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов по БНТ.

България проявила интерес, била готова дори са изпрати специалисти, които да оценят предлаганата заместваща техника, но съюзникът от НАТО спрял кореспонденцията и на практика се отказал. Стоянов, който заедно с президента Румен Радев е един от най-върлите противници на триъгълните сделки, защото били неизгодни или бавни, не каза името на страната, предложила размяната. "Страната не иска да бъде обявена", каза военният министър. 

Заради предишното правителство на Кирил Петков, България пропусна шанса да получи модерно западни оръжие в замяна на старото съветско оръжие, което да предостави на Украйна.

Стоянов индиректно неглижира триъгълните сделки. Първо разказа, че заместващата е стара, защото съответната страна я е извадила от употреба. След това повтори тезата си, че България вече е закъсняла за такива сделки и това е трябвало да стане още миналата година, в месеците след началото на войната в Украйна.

И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се

"Когато другите страни сключиха триъгълни сделки - март, април, май миналата година, нашите депутати израха не подкрепата към Украйна, а задържането на власт. Любовта към властта ги подтикна да вземат едно решение, с което да се предостави само военнотехническа помощ, което няма нищо общо с военната помощ. Народното събрание можеше да гласува такова решение. Много е лесно сега същите тези хора да критикуват служебното правителство, но вече е твърде късно. Триъгълните сделки се сключваха през този период. През последните два месеца няма нито една триъгълна сделка. Освен това, да замениш една платформа от 73-а година с платформа 77-а година, пък макар и модернизирана, това не е модернизация на Българската армия", посочи Стоянов.

Военният министър не коментира как страни като Словакия, Чехия, Полша, Румъния успяха да получат техника, пари и защита от САЩ и други страни от НАТО.

Стоянов се опита да отрече във "Фейсбук" твърдението на бившия депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев, че Великобритания е готова да ни даде самолети, ако ние дадем наши изтребители на Украйна. "Излезе фейк нюз, Великобритания каза, че са готови да носят еър полисинг, съвместно с нас. Няма въобще такава опция и тя въобще не е спомената в изявлението на министъра на отбраната", коментира Стоянов. И препоръча да се чете и слуша с разбиране.

"От Великобритания са готови да ни предоставят заместващи самолети ако изпратим в Украйна нашите МиГ-29 и СУ-25. Стига някой искрено да иска да ги вземе. Британският министър на отбраната опроверга всички, които обясняват, че България не може да получи западни оръжия ако предаде съветските си на Украйна. Точният му цитат: "Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна", съобщи в социалната мрежа по-рано Мирчев.

"И това е като предоставянето на F-16 от Нидерландия. Въобще не става въпрос за предоставяне на заместващи изтребители, а за охрана на въздушното ни пространство вместо нас. Четене (слушане) с разбиране е необходимо ...", написа Стоянов в профила си във Фейсбук, а повтори същото и в студиото на БНТ.

Той обаче не коментира, че има и видео с предложенията в прав текст на британския военен министър Бен Уолъс.

Военният министър за пореден път повтори, че България няма да даде самолети МиГ-29 и Су 25 на Киев, както и ракетни комплекси С 300 и С 200, независимо, че Украйна продължава да ги иска. Той призна, че Народното събрание е дало възможност на правителството да предоставя допълнително оръжие на Украйна при поискване. "Там обаче пише, че това може да стане при възможност от страна на България, а ние такава възможност нямаме", отсече Стоянов.

Той обяви, че по констиуция армията трябва да пази въздушния суверенитет на страната, което става с въпросните самолети и ПВО комплекси. Стоянов обаче не коментира как това ще става, когато няма да могат да летят например миговете, каквато реална опасност има заради липса на резервни части.

Президентът Румен Радев продължи линията, по която яростно се противопоставя на предоставянето на военна помощ за Украйна, включително и чрез триъгълни сделки по замяна на съветско със западно въоръжение. Този път той нападна директно политическите партии.

 

ОЩЕ ВОЕННИ ОТИВАТ НА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ

Още военнослужещи вероятно ще бъдат разположени на границата ни с Турция, заяви още министърът на отбраната Димитър Стоянов. Тази седмица той ще обсъди подсилването на охраната на граничната бразда с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Военнослужещите ще се присъединят към съвместните патрули на Българската армия и "Гранична полиция". "Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата", заяви министър Стоянов.

Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда.

За да има адекватна охрана на границата ни, обаче, са необходими не само хора, но и технически средства, изтъкна Димитър Стоянов като посочи, че около 110 км от границата ни с Турция не са оборудвани с такива.

Ключови думи:

Димитър Стоянов, Украйна

Още по темата