Медия без
политическа реклама

Шефът на МО: Петков е виновен, че няма триъгълни сделки с оръжие за Украйна

Доскоро той и президентът твърдяха, че изобщо не трябва да има такива схеми, защото компенсациите отнемали много време

20 Февр. 2023Обновена
Димитър Стоянов
БГНЕС
Димитър Стоянов

Заради предишното правителство на Кирил Петков, България пропусна шанса да получи модерно западни оръжие в замяна на старото съветско оръжие, което да предостави на Украйна. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

По този начин военният министър пробва да си измие ръцете с Петков за това, че България е една от малкото държави, които не се възползва от опцията да вкара западно въоръжение като даде старо оръжие на Киев. Досега Стоянов и Радев твърдяха, че не трябва изобщо да се правят такива сделки защото, нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се практикуват.

И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се

Сега Стоянов твърди, че България е пропуснала момента да осъществи триъгълни сделки, защото кабинетът „Петков“ е решил да предостави само хуманитарна помощ.  „Закъсняхме с триъгълните сделки, защото предишното правителство реши да предоставя хуманитарна помощ. Триъгълни сделки се правеха през март-април. Техниката, която е била заделена за резерв, е била предоставена тогава“, заяви Стоянов.

Министърът обяви, че няма как парламентът да реши какво въоръжение да бъде изпратено на Украйна, защото експертизата е на МО. „България даде това, което е възможно да отдели. Ние сме удовлетворили техните искания, съобразно нашите възможности. Удовлетворили сме техните топ 3“, каза той и добави, че украинската страна получаваме само благодарности.

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв.

„Абсолютно манипулативно е, че ще изпращаме войски в Украйна. Категорично няма да изпращаме войски. Ще изпратим инструктори в Германия и Полша, които да инструктират украински военнослужещи“, каза още Димитър Стоянов. 

Той подчерта, че стриктно изпълняваме решението на Народното събрание. „Очакваме да пристигне заявка и тогава ще изпратим нашите военнослужещи“, уточни Стоянов.

Той е категоричен, че „България има нужда от модернизация на българската армия. Ние останахме на нивото, което бяхме през 1989 г.“. 

Въоръжението, което се предоставя е в две насоки, в два списъка. В първия списък, който е големият по обем е директно предоставяне на Украйна, а вторият списък е за тренировъчната мисия в Полша или Германия според потребностите на украинската страна.

„От всички седем точки, които са включени в решението на Народното събрание, от 9 декември и преди това от 3 ноември 2022 г., сме изпълнили шест. Седмата точка, която не е изпълнена, е за обновяването на нашите запаси с боеприпаси. Работим по въпроса и смятам, че до следващия парламент ще се готови“, каза още военният министър.

Димитър Стоянов подчерта също така, че информацията за помощта за Украйна е класифицирана и това не е някакъв прецедент – например Чехия, Румъния и Италия също не са съобщили как помагат на властите в Киев. България също е засекретила този списък, уточни той.

ПАСУВАНЕ

България няма да изпраща муниции за Украйна, съобщи министърът на външните работи Николай Милков, цитиран от БНР, след края на заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел. Министрите не са постигнали и конкретно споразумение по 10-ия санкционен пакет срещу Русия, като се разбра само, че в него няма да има ембарго върху вноса на ядрено гориво.

Към този момент не е поет такъв ангажимент от наша страна, отговори лаконично министър Милков на въпросза евентуална помощ от България с муниции за Украйна.

"Въпросът с оказване на помощ с танкове и с бойни бронирани машини е изключително деликатен, който се коментира в продължение на седмици. Нито една страна не заяви твърдо от самото начало, че ще се предостави. Формира се т.нар. коалиция "Леопард" и в никакъв случай не се бърза със слагане на масата веднага - "да, ние ще предоставим това или ще предоставим друго". И по някакъв начин този внимателен подход искам да го сравня с едно говорене у нас, което често пъти се получава. Ние трябваше много отдавна да "даваме самолети". Самолети никой не е дал до сега", изтъкна първият ни дипломат.

Още по темата