Медия без
политическа реклама

Съдът отмени акт срещу Еврофутбол на Васил Божков за 329 млн. лв.

Решението на председателя на Комисията по хазарт е нищожно, обяви ВАС

08 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Върховният административен съд отмени решение, с което беше установено вземане на държавата спрямо „Еврофутбол“ ООД на Васил Божков за близо 329 млн.лв. Магистратите изрично отбелязват, че не се произнасят по дължимостта на сумата, но заедно с това натъртват, че отменят акт на председателя на Държавната комисия по хазарта като изначално нищожен т.е. не поражда никакво действие и не може да бъде основание за събирането на каквито и да е задължения.

 

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, се похвали тази сутрин, че е осъдил Държавната комисия по хазарта заради отнетия лиценз на "Еврофутбол".

"Върховният административен съд отмени решение на Административен съд София – град по административно дело № 2519 от 2020 г. и обяви за нищожен акт за установяване на публично държавно вземане (АУПДВ) на „Еврофутбол“ ООД.  Актът е издаден от председателя на Държавната комисия по хазарта на 14 февруари 2020 г.", пише в официално съобщение на съда.

"С днешното си решение по административно № 6850 от 2021 г. върховните магистрати не се произнасят по същество за дължимостта на сумите. Нищожност на акта е обявена, поради открити нарушения по процедурата, по която е установено публичното държавно вземане", добавят от ВАС.

Процесът за конфискация на имущество, който антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе срещу бизнесмена Васил Божков, е спрян от Софийския градски съд. Това видя "Сега" в електронното му деловодство.

Съгласно закона председателят на Държавната комисия по хазарта е трябвало да определи друг орган в комисията, който да издаде акта. Тази възможност за делегиране на правомощие за административен контрол на органи, горестоящи на органа, издал акта е уредена в ДОПК. Правно недопустимо е обаче един и същ орган да е овластен едновременно с компетентност да издаде акта, и с такава да се произнесе при оспорването на акта по административен ред, аргументират се магистратите.

Националната агенция за приходите окончателно е загубила дело за плащане на 4. млн. лева срещу хазартната компания на Васил Божков – "Еврофутбол", съобщи Mediapool. Спорът по делото е заради текст в Закона за хазарта, създаден по времето на ГЕРБ.

Анализът на предоставените на председателя правомощия по Закона за хазарта, както и кръгът на функциите, възложени по компетентност на Държавната комисия по хазарта, показва, че няма йерархично по-горестоящ орган над председателя, който по административен ред да може да разгледа жалба срещу издаден акт за установяване на публично държавно вземане, пишат още от съда.

 

Компанията "Ню геймс", която беше организатор на лотарийните игри на Васил Божков, трябва да плати над 47 млн. лв невнесени такси, съобщава "Медияпул", като се позовава на решение на Административен съд София-град. https://www. segabg.

Тълкуването на нормите на ДОПК от раздела „Установяване“ обосновава извода, че при липса на предвиден ред за установяване на публичното вземане и съобразно правилото на ал. 3, актът за публично държавно вземане подлежи на обжалване по административен ред.

Българската прокуратура изведнъж прозря, че може да поиска от Обединените арабски емирства видеоконферентен разпит на намиращия се в Дубай Васил Божков за неговите твърдения, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Поради установените процедурни нарушения, върховните магистрати приемат, че председателят на Държавната комисия по хазарта не е разполагал с материална компетентност по степен да издаде оспорения акт. Правната последица от тази некомпетентност е посочена и в диспозитива на тълкувателно дело № 2 от 15 май 1991 г. на Върховния съд, в който се отбелязва, че административен акт, издаден от некомпетентен по степен орган е нищожен, посочват още от ВАС.

Компанията за спортни залагания "Еврофутбол" на обвиняемия бизнесмен Васил Божков е обявена в несъстоятелност. Това става ясно от решение на Софийския градски съд от 6 октомври. Съдебният акт подлежи на обжалване след вписването му в Търговския регистър.
Над 50 призовки за Васил Божков е изпратила спецпрокуратурата в Дубай. Това каза пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев. Тези призовки са за предявяване на обвинение - Божков има 20 обвинения, по 4 дела, които са му повдигнати, но не са му предявени.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата