Медия без
политическа реклама

Спецпрокуратурата е пратила над 50 призовки на Божков в Дубай

Ако хазартният бизнесмен бъде призован редовно, срещу него може да тръгне задочен процес

БГНЕС
Васил Божков неотдавна даде онлайн пресконференция, на която обясни, че вече е разпитан от европейската прокуратура.

Над 50 призовки за Васил Божков е изпратила спецпрокуратурата в Дубай. Това каза пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев. Тези призовки са за предявяване на обвинение - Божков има 20 обвинения, по 4 дела, които са му повдигнати, но не са му предявени. Ако Божков получи и една от призовките, той ще бъде редовно призован и това ще отвори възможността делото срещу него да тръгне и задочно, както се случи с процеса "КТБ", по който бившият банкер Цветан Василев е бил редовно призован в Сърбия. Властите в Дубай информират прокуратурата, че са получили призовките, но след това няма обратна връзка за връчването им.

Когато някой е редовно призован да му бъде предявено обвинение, но не се яви без уважителна причина, отпада задължението на прокуратурата да му предяви обвинението лично. А това означава, че и процесът срещу него може да се гледа задочно.

От прокуратурата са категорични и че няма как да поискат от съда да наложи "задържане под стража" на Божков в негово отсъствие. Неотдавна пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев обяви, че прокуратурата умишлено не иска такава мярка, тъй като ако съд се е произнесъл по задържането, това би улеснило екстрадицията на Божков. Екимджиев смята, че прокуратурата няма интерес да се случи връщането на хазартния бизнесмен в България. Спецпрокуратурата обаче се позовава на НПК, според който делото по първоначалното задържане на обвиняем, се гледа в негово присъствие. Кръстев цитира и решението по конституционно дело 12/2021 г.  С него е отменен текст от НПК, който регламентираше, че "при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник, обвиняемият може да участва в делото (по искането на прокурора за задържане под стража) и чрез видеоконференция, като в тези случаи самоличността му се удостоверява от началника на затвора или началника на ареста или от определен от тях служител".

"Личното явяване на обвиняемия, чието първоначално задържане по определено обвинение се иска от прокурора, е изключителна гаранция за правото на личната му свобода", се казва в решението на КС. Затова и прокуратурата е категорична, че няма как да иска задържането под стража на Божков, докато той физически не е в България.

Междувременно, след 2 години забавяне и след като МВР я притисна, образувайки дело по неотложност за изнудване на Божков, Софийската градска прокуратура реши да го разпита като свидетел. Съдебната поръчка с тази молба вече отпътува за Дубай. В събота главният прокурор Иван Гешев коментира: "Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят на нашето искане и няма да бъде разпитан и като свидетел".

По делото за изнудване, което се наблюдава от градската прокуратура, на 17 март бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Прокуратурата обяви обаче, че няма доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения, а МВР е опорочило разследването.

Софийската градска прокуратура иска в "спешен порядък" НСО да й предостави записи от камерите за видеонаблюдение, покриващи всички входове на сградата на Министерския съвет. Това се вижда от писмото на прокурор Марина Ненкова до НСО, с което "Сега" разполага.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?