Медия без
политическа реклама

Прокуратурата изведнъж реши да иска видеоразпит на Васил Божков

Днес са разпитани повторно, вече пред следовател, двама свидетели и вещите лица от обиските у Борисов, Горанов и Арнаудова

25 Март 2022Обновена
Фейсбук

Българската прокуратура изведнъж прозря, че може да поиска от Обединените арабски емирства видеоконферентен разпит на намиращия се в Дубай Васил Божков за неговите твърдения, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. През последните месеци и особено през последните дни държавното обвинение упорито твърдеше чрез своята специализирана прокуратура, че това не е възможно, докато бизнесменът не получи лично собствените си обвинения. 

Сега обаче друга прокуратура - Софийска градска, обяви, че има образувано отделно дело за изнудване на Васил Божков. Именно по него СГП  е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ, твърди СГП.

Оттам разясняват, че условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства, твърди държавното обвинение.

 

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, който е в Дубай, не е бил разпитван, защото Наказателният процесуален кодекс не позволява това.  Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по Би Ти Ви.

Прокуратурата сега обяснява и, че "в хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство".  

Задължително трябва да бъде проведено разследване след изказването на Васил Божков, като бъдат изяснени всички факти обективно и по реда, предвиден по закона, обяви пред БНТ и правосъдният министър Надежда Йорданова.

Изправени сме за пореден път през абсолютен саботаж на прокуратурата на република България под ръководството на г-н Гешев".

Ден по-рано,на нарочна пресконференция бизнесменът отново повтори твърденията си, че е плащал на бившите управляващи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, за да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.

Йорданова уточни, че България няма договор за правна помощ с ОАЕ, но международният правен ред има и други способи за правно взаимодействие и извършване на правни действия на територията на съответната страна. Механизмът се нарича "при условията на взаимност". Спрямо България и ОАЕ такива действия са предприемани, стъпките са ясни и Министерството на правосъдието не веднъж е съдействало ана прокуратурата, каза тя.

Това, което трябва да се направи, е органът на съдебната власт да отправи искане до Министерство на правосъдието с конкретика какво действие искаме да бъде извършено на територията на ОАЕ. След това министърът на правосъдието излага това, спрямо колегите от ОАЕ и моли да се извършат определени действия "при условията на взаимност", например да се разпита определено лице.

Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Севделина Арнаудова, пиар на ГЕРБ, трябва да се разследват като организирана престъпна група, в която влиза и Васил Божков.

Разпитът може да стане като на място пътува български гражданин или съответните власти съдействат. "Процедурите са ясни. В тях Министерство на правосъдието съдейства, но искането за разпит трябва да дойде от орган на съдебната власт. Това решение зависи от прокуратурата, а когато стигне обвинението до съда - от съда", каза Йорданова.

По думите ѝ само МВР и прокуратурата могат да снемат червената бюлетина за издирване от Интерпол на Божков, Министерство на правосъдието няма правомощия в тази посока. Ден по-рано бизнесменът обяви, че би севърнал в България, ако бъде свалено името му като издирван от международната полицейска организация.

 

ВЕЧЕ СЕ РАБОТИ ПО СЛУЧАЯ

Днес вече са били разпитани повторно и пред следовател двама от свидетелите по разследването, съобщи БНТ. Показания е дал бившият депутат Георги Кадиев. Той твърди, че е внесъл поправка в Закона за хазарта, която регламентира точно плащането на едни такси за хазартните игри в зала и други за лотариите. Според Кадиев, тогавашният председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е редактирала предложението му, а Божков се възползвал от това.

"Моят извод не е, че го е направила в услуга на него, защото не знам дали е така. Но премахвайки определени думи от моето предложение и именно думите, че хазартните игри, за да се облагат с такса, трябва да бъдат в игрална зала, създава двусмисленост на Закона, което вече позволява Васил Божков да си избира по кой ред да бъде облаган. Това, че е направено умишлено, го твърди Васил Божков. На мен ми изглежда подозрително. Но не мога да кажа дали е умишлено или не", каза Георги Кадиев.

На разпит днес беше призован и Георги Попов - един от най-близките съдружници на Васил Божков. При първия му разпит - пред разследващ полицай, той бе заявил, че Божков редовно носел големи суми пари в себе си, но не му е споделял да е бил изнудван, нито е виждал да дава пари на политици.

Разпитани са също така вещите лица, присъствали на обиските в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и са описани иззетите при тези обиски вещи.

Още по темата