Медия без
политическа реклама

Спецсъдийка може да бъде наказана заради изказване за мафията

Вилислава Ангелова се прочу с разсъжденията си, че организираните престъпни групи с радост ще приемат спецмагистратите в редиците си

Съдия Вилислава Ангелова
БГНЕС
Съдия Вилислава Ангелова

Срещу съдия Вилислава Ангелова от закрития спецсъд може да стартира дисциплинарно производство. Това се разбра от разговора между министърката на правосъдието Надежда Йорданова и председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Георгиев беше в министерството днес да търси сметка за забавените реформи и за процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. В хода на разговора си с министърката той я попита за сигнала от БОЕЦ срещу съдия Ангелова. Повод за него е изказване на съдийката от април в парламентарната правна комисия, докато се обсъждаше закриването на спецструктурите. 

"Ние 10 години се обучавахме, наистина научихме много. В залите ни се явяваха най-елитните адвокати в България. От всяко едно дело ние се учихме и затова се научихме. Ние вече се научихме. Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат", заяви Ангелова.

Тя доразви тезата си, че през годините е имала дела за престъпления, свързани с културните ценности, и се е чудила как обвиняемите са успели да се организират по такъв начин. Стигнала до извода, че това се дължи на хора, които разбират от материята, но са били отритнати от държавата. "Тези кадри са преминали от другата страна", заключи спецсъдията.

Според БОЕЦ с това е уронен престижът на съдебната власт. Йорданова обясни на Георгиев, че за нея това е неприемливо изказване, но на министерството му трябва технологично време, за да реагира, но ще го направи. "В момента ние го разглеждаме (сигнала на БОЕЦ). Когато имам решение, ще го кажа. За мен това е неприемливо изказване. Всяко предложение към Висшия съдебен съвет изисква формална и внимателна подготовка", посочи Йорданова.

Магистрати от специализираното правосъдие ще се влеят в редиците на организираната престъпност.

Междувременно днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет спря процедурата по преместването на спецсъдиите в другите съдилища. Причината е, че главният прокурор Иван Гешев атакува в Конституционния съд закриването на спецправосъдието. Сега колегията реши, че ще чака произнасянето му, преди да мести съдиите.

Срещу това се възпротиви Атанаска Дишева от съвета. По думите ѝ, цитирани от "Лекс", ако ВСС не започне процедура по преназначаване, ще създаде проблеми с осъществяването на правораздавателната дейност. "Категорично ще бъде осуетено безпроблемното осъществяване на правораздаването, особено с делата, които са започнати от съдии, чието преназначаване е поставено за разглеждане. Датата 28 юли ще настъпи, датата, на която специализираните съдилища престават да съществуват, сроковете текат. Ние трябва да имаме готови решения за преназначаването на съдиите. В случай, че КС отмени всички или част от оспорените текстове, ще имаме възможност да процедираме и няма да има опасност за делата и съдиите", каза Дишева. Тя призова колегите си да проявят разум и да защитят правораздаването по делата, които са подсъдни на спецсъдилищата от една страна, а от друга – да защитят професионалното развитие на магистратите там. Мнозинството обаче не я послуша.

Част от съдиите и прокурорите от двете специализирани съдилища и прокуратури, които бяха закрити, вече са подали заявления къде искат да бъдат прехвърлени и всички те държат да останат в София.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?