Медия без
политическа реклама

Сметката по казуса "Гергов - Дупка - Панаир" може да стане 60 млн. лв.

В ГЕРБ се роди идея Пловдив да купи с държавни пари акциите на Варна

18 Яну. 2023Обновена
Георги Гергов
Снимка: Архив
Георги Гергов

Пореден екшън около Пловдивския панаир се разигра вчера и днес. Не липсваха обрати. Сюжетът, протекъл с отделни събития под тепетата и в София, роди новини. Накратко те са:

- Възможността Георги Гергов да увеличи от 51% на 79% влиянието си в Изложението след преместване на варненските акции от панаирното дружество в "Пълдин Туринвест" (бизнесменcът държи Панаира чрез него) засега е осуетена съдебно;

- Народното събрание сформира временна комисия, чиято цел е да провери събитията с Панира след 2016 г., когато второто правителство на ГЕРБ реши да подари държавния дял на общините Пловдив и Варна (Пловдив отказа предложените 20%, морската община обаче взе 29%, като част от идеята да реши проблема с Дупката във Варна - празен терен от 3 декара в центъра на града, собственост дотогава на Гергов; празен до днес, макар община Варна да го купи от него);

- Пловдивският общински съвет единодушно предложи да получи безвъзмездно от Варна акциите й в Панаира, или пък да ги купи с държавна субсидия. Акциите струват към 16.3 млн. лв.

Всичко това се случи, след като ГЕРБ за пореден път промени позицията си. И, поне на пръв поглед, спря да играе за почетния консул на Русия Георги Гергов.

Трудно може да се прецени стойността на всяко от тези решения. Съдебният казус ще се точи дълго, а парламентът ще работи кратко, за да произведе комисията резултат. Най-интересна е идеята Варна да подари или продаде акциите си. Управата на морския град няколко пъти каза, че нищо не смята да подарява. Така като вариант остава сделка, финансирана с 16.3 млн. лв. от държавата. При политическата нестабилност не е ясно ще се осъществи ли той. Но са интересни два момента. Първо, идеята за "покупко-продажба" бавно и полека отново бе родена от ГЕРБ - първо от варненските съветници на партията преди няколко дни, сега и от пловдивските. Второ, ако се стигне до финансиране на сделката, сметката по 7-годишния казус "Гергов - Дупка - Панаир" ще възлезе на 60 млн. лв. държавни пари - понеже Варна купи Дупката за 43. 2 млн. лв., пак предоставени от държавата.       

 

Ето хронологията на събитията вчера и днес:

КРИЕНИЦА ПО СВЕТЛО ВЪВ ВТОРНИК

Тия дни тече срокът, в който кметът Здравко Димитров може да поиска спиране на вписването в Търговския регистър на промените в капитала, направени миналата седмица от акционерното събрание на "Пълдин Туринвест". Цял ден съветници от ДБ диреха из сградата на общината кмета или друг отговорен фактор, за да им напомнят да поискат спиране на промените чрез иск до съда. "Гонката" настана, след като по-рано не бе установен контакт с Димитров по телефона. Кметът обаче го нямаше (обяснението, поднесено на съветниците - командировка в Турция), ресорният му заместник също липсваше, а директорът на правения отдел се оказа в болнични. Така опитите за среща от страна на ДБ пропаднаха. По-важното е, че Димитров не показваше намерение да обжалва вписването. Планираше единствено да атакува законосъобразността на промените. Според ДБ разликата между двете процедури е, че дори някога промените в "Пълдин Туринвест" да се окажат незаконни, щом са вписани, във времевия прозорец Гергов ще има право да върши каквото поиска чрез собствеността в дружествата. 

Ето какво разясниха съветниците от ДБ:   

А че Димитров не смята да се занимава с оспорване в Търговския регистър пролича от две негови изявления - пусна съобщение до медиите, в което като намерение спомена единствено обжалване на законосъобразността; същото каза и пред "24 часа Пловдив"; мотивира се, че общинският съвет го е задължил само в едното действие.

Любопитно е, че насред превратностите, които претърпя сагата около Панаира от есента насам, първоначално бе проведено друго събрание на "Пълдин Туринвест". Решенията му увиснаха, тъй като Гергов не го бе свикал според законовия срок. Но тогава Димитров оспори вписването в Търговския регистър, макар съветът отново да не го бе задължил изрично. Според ДБ няма и нужда всяко едно действие на кмета да бъде разписвано предварително точка по точка, след като е ясна политическа воля. И имено преобръщането на волята - на ГЕРБ, бе в основата на поредното бездействие, което управата на община Пловдив бе на косъм да направи в услуга на Георги Гергов.

Още по темата:

Днешният политически ден в града под тепетата отново бе бурен. Повод за страстите бе поредната серия от опита на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов да увеличи контрола си в Пловдивския панаир.
Пловдивският общински съвет не успя да заседава днес поради липса на кворум. Извънредната сесия бе поискана от 20 местни парламентаристи с една единствена точка - да се коригира абсурдното решение от 19 декември.

 

ОБРАТ ПО ТЪМНО

Късните часове във вторник донесоха още две новини. Най-напред съветникът от ДБ Веселина Александрова съобщи в социалните мрежи, че длъжностно лице от Търговския регистър и без намесата на кмета е отказало да впише промените в "Пълдин Туринвест". То се е позовало на отказа на съвета да се съгласи за намаляване на общинския дял в капитала. Това именно е отказът, на който Димитров се позоваваше за едната жалба, която смяташе да подаде. Той фигурира в декемврийското решение на съвета, като успоредно обаче бе съчетан с точка за приемане на предложението за Гергов за промяна на капитала - напълно противоречиво и неясно до днес произнасяне на съвета. 

Малко преди полунощ от ГЕРБ - Пловдив пък изтече информация, че лично Бойко Борисов взел нещата в ръце - разпоредил на Димитров да обжалва по всички възможни направления, а дори и да се свика извънредна сесия, която категорично да се произнесе срещу идеите варненските акции да бъдат преместени. Както си му е редът, денят завърши с тържествен статус на Димитров във "Фейсбук": "С днешна дата внесох искова молба до Окръжен съд Пловдив за отмяна на взетите решения на Общото събрание на дружеството „Пълдин Туринвест“ от 9 януари 2023 г. Едновременно с това е внесена молба за спиране на вписването в Търговския регистър за увеличение на капитала на дружеството и изменение на устава. Спазени са всички законоустановени срокове за обжалване".

 

ПАНАИРИ И В СРЯДА

Оказа се, че намерението на ГЕРБ - Пловдив е да свика визираната от Борисов сесия скоростно - за 14.30 часа в сряда. "Започва дело по същество в съда. Това е нова ситуация и трябва нова санкция на Общинския съвет", обясни сутринта променената позиция лидерът на ГЕРБ - Пловдив Иван Тотев пред БНР. Той заговори за купуване на варненските акции, като намеси и правителството:  "Те са оценени по 1 лв, т.е. струват 16,3 млн. лв. ОбС - Пловдив може да реши да поиска от държавата парите". Преди няколко дни и ГЕРБ - Варна заяви, че ако някой иска, може да купи акциите.

Следобед сесията събра кворум и започна работата си. Кметът Димитров отсъстваше. Но не и от социалните мрежи. И си приписа заслуги за спряното вписване в регистъра, съобщавайки и за съдебно решение: "По молба на Община Пловдив днес Окръжният съд спря вписването в Търговския регистър на заявеното по-рано увеличаване на капитала на "Пълдин Туринвест". За окончателното решаване на спора ще се произнесе българският съд".

А съветниците родиха декларация, с която поискаха Варна да им подари акциите си, или да бъдат купени с пари от държавата. Вариантът "подарък" те предвиждат отново чрез замесване на държавата - Варна дава акциите на нея, тя после ги праща в Пловдив.

Успоредно със сесията, в парламента дойде ред за обсъждане на искането на ДБ за създаване на временна анкетна комисия по казуса с Пловдивския панаир. Дебатите преминаха в в престрелки между ГЕРБ, ДБ, БСП и "Възраждане" кой точно е виновен в годините назад за харизването на Изложението. В крайна сметка комисията бе одобрена с внушително мнозинство от 184 гласа. За председател на органа бе определен Румен Йончев от "Български възход", а кандидатурата на основния инициатор на комисията - Йордан Иванов от ДБ, не събра мнозинство.

Още по темата