Медия без
политическа реклама

Хората на Борисов в Пловдив услужиха и днес на Гергов

Настана голям екшън след опит на граждани да влязат на акционерното събрание на "Пълдин Туринвест"

09 Яну. 2023Обновена
Спаси Пловдив
Както се очакваше, ГЕРБ отново провали опитите да се промени решението за Панаира в полза на Георги Гергов.

Днешният политически ден в града под тепетата отново бе бурен. Повод за страстите бе поредната серия от опита на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов да увеличи контрола си в Пловдивския панаир. Сагата тече вече месеци, съчетана със странни решения на местната власт и протести. В центъра на казуса са акции на община Варна в Изложението, което тя иска да апортира в друго дружество на Гергов, през което той държи Панаира  - "Пълдин Туринвест". Ако акциите наистина бъдат преместени, влиянието на Гергов в Изложението ще нарасне от 51% на 79%.

Важен момент за събитията през деня бе фактът, че преди обед бе свикана поредна сесия на местния парламент, която според желанията на инициаторите трябваше да се произнесе срещу мераците на Гергов. Тя бе нужна, за да изчисти парадоксално декемврийско решение на съвета. Няколко часа по-късно пък трябваше да се състои акционерно събрание на "Пълдин Туринвест" - тоест, ако ще се взема ново решение, сесията да изпревари събранието. 

 

ПРЕДИ ОБЕД 

И двата опита да се проведе "поправителна" сесия на общинския съвет, след като такава не се състоя на 3 януари, се провалиха. Кворум нямаше нито в 9:00 часа, нито час по-късно, съобщи пловдивският сайт "Под тепето". В заседателната зала - в синхрон с интересите на Гергов - нямаше нито един представител на ГЕРБ и Автентична лява БСП (съветници, разжалвани от ръководството на партията именно заради Гергов). Присъстваха всички, които се опитват да спрат решението варненските акции да бъдат преместени - "Демократична България", "Кауза България", "Съюз за Пловдив", част от съветниците от ЗС, на ВМРО и независимите група Слави Георгиев и Георги Величков. 

Съветниците трябваше да обсъждат изменение на доста противоречивото решение от 19 декември. С него представителят на общината в акционерното събрание на "Пълдин Туринвест" бе упълномощен хем да блокира промените в капитала, хем да се съгласи с предложения прием на варненските акции. Без сесия въпросът не бе изчистен. И за следобед остана да виси въпросът как точно ще гласува на акционерното събрание представителят на общината Ясен Михайлов. Той е общински съветник от ГЕРБ, като колегите си от партията не се яви по-рано на сесията. Подозренията бяха, че и на събранието поведението му ще бъде в полза на Гергов.

 

СЛЕДОБЕД

Акционерно събрание на "Пълдин Туринвест" започна 13:00 ч. в хотел "Санкт Петербург", който е собственост на Гергов. По същото време бе планиран протест пред хотела, свикан от ДБ. И малко след 13 часа настана голям екшън. Граждани, водени от бившия депутат на формацията  Манол Пейков, поискаха да влязат в конферентната зала - за да видят какво и как гласува представителят на общината. Първо служители на хотела казаха, че не знаят къде е залата, после бодигардове започнаха да изблъскват Пейков и останалите, накрая се появи полиция. В крайна сметка хората намериха залата, но се оказа празна - акционерното събрание очевидно бе свършило бързо, а участниците са се изнизали през странична врата:

 

По-късно Ясен Михайлов обясни, че е изпълнил волята на общинския съвет точно както бе разпоредено през декември - общината хем задейства блокиращата квота за влизането на Варна като акционер, хем одобрява увеличаването на капитала на дружеството. Протестиращите граждани поискаха обаче протокола от сбирката. Не го получиха, а според присъствалия на протеста Велислав Величков от „Правосъдие за всеки” е важно какво точно се е е случило на събранието. Тоест, важно е как точно Михайлов е изразил волята на съвета - ако е изказал мнение, това няма юридическа тежест; такова би имало само гласуване.

Така в крайна сметка нищо не стана ясно. Възелът ще трябва да се (раз)заплита в следващите месеци. 

 

ОБЕЩАНИЕ

Община Пловдив ще обжалва евентуалното вписване на варненските акции в капитала на "Пълдин туринвест", заяви успоредно на нарочен брифинг кметът Здравко Димитров. Лидерът на ГЕРБ - Пловдив Иван Тотев пък определи протестите като политически циркове и допълни, че извънредното заседание на съвета щяло да бъде бъде безсмислено. 

 

Предистория:

Протест от 14 часа се проведе днес в Пловдив пред сградата на общината. Поводът бе нежеланието на събралите се хора бизнесменът Георги Гергов да увеличи контрола в Пловдивският панаир.

 

Още по темата