Медия без
политическа реклама

Протест в Пловдив: "Гергов + ГЕРБ = Добра комбинация"

08 Яну. 2023
FB/БНР - Пловдив
Стотици пловдивчани протестираха днес.

Протест от 14 часа се проведе днес в Пловдив пред сградата на общината. Поводът бе нежеланието на събралите се хора бизнесменът Георги Гергов да увеличи контрола в Пловдивският панаир. Демонстрацията бе в аванс преди утрешния ден, който е ключов по темата - преди обед е свикана извънредния сесия на общинския съвет, а малко по-късно трябва да се проведе акционерно събрание на дружеството "Пълдин Туринвест", през което Гергов държи Панаира. Протестът, свикан от ДБ, настоява местната власт да не харизва докрай Международното изложение. Тоест, съветът да не взема решения в полза на Гергов.

Присъстваха стотици пловдивчани, съобщи БНР. "Гергов + ГЕРБ = Неочаквано добра комбинация", "Панаира не е подарък", "Пловдив няма да забрави предателите", пишеше на плакатите.

Сагата има дълга история, преминала през доста превратности. Накратко хронологията на настоящата ситуация е следната: община Варна по времето на втория кабинет на ГЕРБ получи акции в Панаира, сега иска да ги прехвърли в "Пълдин Туринвест" чрез апорт; това би увеличило влиянието на Гергов в Изложението; през ноември пловдивският общински съвет реши представителят му в "Пълдин Туринвест" да гласува срещу апорта, а по-нататък кметът Здравко Димитров да се възпротиви в етапите по процедурите на местенето на акциите; през декември обаче ГЕРБ - Пловдив промени мнението си и в коалиция със социалистическата група (под контрола на Гергов, със свалено доверие от Корнелия Нинова) приеха ново, доста странно решение - то хем запази ноемврийската воля на съвета, хем разпореди варненските акции да бъдат приети в  "Пълдин Туринвест"; в началото на тази година ДБ и други съветници поискаха извънредния сесия, на която да се изчисти гласуваното недоразумение - като се откаже прием на варненските акции в "Пълдин Туринвест"; ГЕРБ обаче не се явиха на сесията, тя се провали, бе свикана нова за утре. Междувременно екшънът произведе още напрежение: акционерното събрание на "Пълдин Туринвест" по повод варненските акции първоначално бе свикано от Гергов в нарушение на законовия ред; то се състоя, но тъй като решенията му са уязвими, той го свика втори път, вече без нарушения - за утре. Така в крайна сметка сесията, ако се съберат съветниците, ще се проведе непосредствено преди акционерното събрание.

През последните седмици централното ръководство на ДБ няколко пъти призова Бойко Борисов да вкара пловдивските си съветници в зала. Мотивът: не просто е недопустимо да се нарушават интересите на Пловдив в Панаира, но и не може уж евроатлантическа партия като ГЕРБ да прави услуги на почетен консул на Русия, какъвто е Гергов.

Протестът ще се събере отново утре, успоредно с насрочената сесия. Със сигурност предстои доста напечен понеделник в града.

Още за провалената миналата седмица сесия (на илюстрацията е показано как точно движението на акциите променя съотношенията в Пловдивския панаир):      

Пловдивският общински съвет не успя да заседава днес поради липса на кворум. Извънредната сесия бе поискана от 20 местни парламентаристи с една единствена точка - да се коригира абсурдното решение от 19 декември.

 

На фейсбук профила си бившият депутат от ДБ Манол Пейков разказа за сагата с Изложението в дълбочина, проследявайки десетилетната й история.