Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пловдивски съветници избягаха от работа в услуга на Георги Гергов

ГЕРБ и местни социалисти действат в интерес на почетния консул на Русия

03 Яну. 2023Обновена
FB/Веселина Александрова
Ето така Георги Гергов би увеличил контрола си в Пловдивския панаир.

Пловдивският общински съвет не успя да заседава днес поради липса на кворум. Извънредната сесия бе поискана от 20 местни парламентаристи с една единствена точка - да се коригира абсурдното решение от 19 декември. В центъра на казуса са дружествата "Пълдин Туринвест", "Международен панаир - Пловдив", както и варненските акции във втората компания - морският град иска да ги премести в първата чрез апорт, което би увеличило контрола на бизнесмена и почетен консул на Русия Георги Гергов в Международното изложение (как точно - виж илюстрацията). 20-те искат решението от 19 декември да бъде променено, защото то представлява недоразумение - чрез него общината хем следва да одобри на предстоящото акционерно събрание на "Пълдин Туринвест" приема на варненските акции, хем да се противопостави. 20-те настояват категорично да се пресекат апетитите на бизнесмена, и, всъщност, поискаха извънредната сесия да се проведе на 5 януари. Председателят на съвета Александър Държиков (ГЕРБ) я насрочи обаче за първия работен ден от годината - и се сбъднаха прогнозите, че това реално би я провалило.

90 минути след първоначално обявения час присъстваха едва 19 души. Липсваха хора от доста групи, очевидно и сред 20-те - но основно от ГЕРБ и "Автентична лява БСП" (съветниците от БСП - Пловдив са със свалено доверие от централното ръководство заради връзките с Гергов). Именно тяхната коалиция задвижи през декември колелото в полза на Гергов, макар през ноември да бе гласувано обратното. Техният бойкот днес засилва съмненията, че сесията нарочно е била насрочена веднага след празниците. Основателни са и подозренията, че от месец и половина зад кадър се работи в режим "спешен порядък " в полза на бизнесмена - защото през ноември съветът наистина се произнесе срещу мераците на Гергов, но постепенно настана преобръщане. (Ноемврийското решение гласеше община Пловдив да не се съгласява с местенето на варненските акции, като задължи кмета Здравко Димитров да се противопостави, ако все пак то бъде направено; с декемврийското бе одобрено местеното, но по някаква причина остана и старият текст със задължението на кмета да се противопоставя - което именно доведе до нуждата от ново заседание; а междувременно Гергов бе изтупал от праха контраоферта - дава на общината парцел от Панаира за нуждите на местната опера, а тя се съгласява варненските акции да бъдат апортирани в "Пълдин Туринвест").   

В залата днес присъстваха граждани, там бяха Христо Иванов и Ивайло Мирчев от ДБ, както и социалистът Иван Петков (представител на централното ръководство на БСП). Всички те искат община Пловдив да запази позициите си в Панаира, макар отдавна да са рехави. Иванов обясни пред медиите, че окончателното харизване на Изложението би било илюстрация за руското влияние и корупцията у нас. Граждани пък добавиха, че общината не бива да обслужва корпоративни интереси.

За разлика от предишните две бурни сесии, присъства и Здравко Димитров. Граждани му казаха да се обади на колегите си от ГЕРБ да дойдат, той отвърна, че всеки им има телефоните и може да позвъни.

В края на екшъна ДБ започна да събира подписи за нова сесия - на 9 януари, малко преди акционерното събрание на "Пълдин Туринвест"

Още по темата: 

Жители на Пловдив преминаха в режим на постоянен натиск спрямо общинската администрация и общинския съвет.
Бурно заседание под своеобразна гражданска обсада проведе в понеделник пловдивският общински съвет. Струпалите се хора бяха настроени срещу по-голяма част от съветниците, напрежение течеше и между самите групи в органа.
Комичните случки при опитите на Георги Гергов да увеличи на 79% акциите си в Пловдивския панаир продължават. След като измисли да стартира copy paste процедура с акционерното събрание на дружеството "Пълдин туринвест" (чрез него държи 50.

 

Още по темата