Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пловдив вече се управлява сред постоянна гражданска обсада

Утре в и около общината ще има повече граждани, отколкото съветници

02 Яну. 2023
FB/Pavel Nachev
Желанията на пловдивчани относно градската среда ясно личат от издиганите от тях плакати.

Жители на Пловдив преминаха в режим на постоянен натиск спрямо общинската администрация и общинския съвет. Става дума за гражданската групата, която се мъчи да спаси парк "Отдих и култура", а и се противопостави на решения като пробива под Водната палата, партньорства с Георги Гергов и т.н. Последните две сесии на местния парламент преминаха бурно с присъствие на гражданите, бяха проведени и два протеста в рамките на месец. Напечена се очаква да бъде и утрешната сесия. Успоредно ще се проведе трети протест, а и важна пресконференция. 

Сесията утре е свикана извънредно по искане на 20 съветници, като основен инициатор е ДБ. Желанието им е органът да коригира  произведеното на 19 декември решение недоносче за Пловдивския панаир. Тогава ГЕРБ и БСП - Пловдив (със свалено доверие от Корнелия Нинова) опитаха да прокарат интересите на Гергов. Но успоредно съветът запази и по-старо свое решение, което пък противоречи на новото. Така дори опитни юристи не разбраха какво точно е гласувал местния парламент. Казусът е свързан с акционерното събрание на "Пълдин туринвест", което Гергов е свикал на 6 януари. През това дружество той контролира Панаира и поведението на общинския представител в акционерното събрание е важно, защото именно местната власт може да позволи увеличението на влиянието на бизнесмена в Международното изложение. Още за декемврийската сесия:

Бурно заседание под своеобразна гражданска обсада проведе в понеделник пловдивският общински съвет. Струпалите се хора бяха настроени срещу по-голяма част от съветниците, напрежение течеше и между самите групи в органа.

Сега 20-те искат ново решение, с което съветът да се противопостави на Гергов. Преди обаче да се разбере вотът на съветниците, съществува друга интрига - ще има ли вот въобще, тоест сесия - защото в първия работен ден от годината кворум може и да не се събере. 20-те искаха сесията да се състои на 5 януари, а в насрочването за 3-и те видяха заговор. Христо Иванов и Ивайло Мирчев възнамеряват да посетят Пловдив утре, а ДБ декларира:  “Докато Европейският съюз конфискува имоти на представители на режима на Путин, общинските съветници на евроатлантическата партия ГЕРБ подаряват за Коледа 350 дка (има се предвид Панаира - б.а) на почетния руски консул в Пловдив”. 

От своя страна гражданите смятат да отидат в началния час на сесията, независимо дали ще се състои. А малко по-късно ще дадат пресконференция, на която ще представят свои данни относно историята на парк "Отдих и култура" - как се е стигнало до "заграбването" му. Поканена на събитието е фирмата „ТЕЯ ИНВЕСТ“, която притежава спорните парцели в парка. Всъщност пресконференцията изпреварва с няколко часа среща между кмета Здравко Димитров и фирмата. По време на самата среща е предвиден протест пред сградата на общината. Ето и "протестният дневен ред":

Още за проблемите с парка:

Стотици пловдивчани излязоха днес на огромен протест в защита на парка "Отдих и култура" при Гребната база, който е под заплаха от застрояване.
Градското презастрояване превзема нови територии. В Пловдив с гласуването на новия Общ устройствен план (ОУП) част от парк бе отреден за градежи. Във Варна - на мястото на стара сграда в центъра ще се появи 11-етажен хотел.

 

 

Още по темата